Ваксинираните заразявали също толкова, колкото и неваксинираните

Най-големият риск бил в домакинствата
29 окт 2021 16:12, Нели Христова
207
Ваксинираните заразявали също толкова, колкото и неваксинираните
Снимка: БГНЕС

Хората, които са напълно ваксинирани срещу COVID, но са заразени с вируса, са също толкова заразни за другите в домакинството си, както и заразените неваксинирани хора, показват изследвания.

Домакинствата са ключова среда за предаването на COVID инфекции, като честият продължителен ежедневен контакт със заразен човек е свързан с повишен риск от заразяване с вируса.

Въпреки това остават няколко въпроса - включително истинския дял на контактните лица в домакинството, които се заразяват от първоначален случай, продължителността на тяхната инфекция и въздействието на ваксинацията върху риска от предаване на вируса и шанса за заразяване.

Едно проучване разкрива, че докато ваксинацията срещу COVID е от решаващо значение за предотвратяване на тежки заболявания и смърт, дори хора, получили две дози от ваксината, се заразяват с вируса и го предават.

В изследване, публикувано в Lancet, учени от редица институции, включително Imperial College London и Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (HSA) съобщават как са анализирали данни от 204 домашни контакта на 138 души, заразени с варианта Делта.

Те са били тествани ежедневно в продължение на 14 дни, след като един член от домакинството им е показал симптоми. 53 са се заразили, 31 от които - напълно ваксинирани, а 15 са неваксинирани.

Резултатите показват, че дори тези, които са напълно ваксинирани, имат значителен риск да се заразят, като анализът разкрива, че напълно ваксиниран човек, който има контакт със заразен член на домакинството, има 25%, докато неваксиниран контакт има 38% шанс да се зарази .

Въпреки това, цифрите не хвърлят светлина върху тежестта на заболяването, докато екипът предупреждава, че тези цифри попадат в диапазон от възможни стойности, което означава, че точният размер на разликата е неясен.

Освен това анализът предполага, че дали един заразен индивид е напълно ваксиниран или неваксиниран, има малка или никаква разлика за това колко заразни са те за контактите в домакинството си.

Екипът добавя, че пиковото ниво на вируса при заразените лица е едно и също, независимо дали са били инжектирани или не, въпреки че тези нива са спаднали по-бързо при ваксинираните хора, което предполага, че са изчистили инфекцията по-рано.

"Това вероятно обяснява защо напълно ваксинирани хора, които са имали пробивна инфекция са толкова заразни за техните контакти, колкото и неваксинираните хора", казва проф. Аджит Лалвани, председател на инфекциозните болести в Imperial College London и автор на изследването.

Екипът също така разглежда по-внимателно тези, които са били напълно ваксинирани.

"Това, което открихме, изненадващо, беше, че вече три месеца след получаване на втората доза ваксина рискът от заразяване е по-висок в сравнение с по-скорошната ваксина“, каза Лалвани. "Това предполага, че индуцираната от ваксина защита вече намалява."

Лалвани подчерта, че ваксинацията, включително бустерите, е важна, като отбеляза, че неваксинираните хора не могат да разчитат на имунитета на тези, които са напълно имунизирани за защита.

Ако напълно ваксинираните индивиди се заразят, добави той, те остават защитени срещу тежко заболяване и смърт и са склонни да имат само лека инфекция.

Въпреки това, когато е попитан дали данните предполагат, че третата доза трябва да бъде приложена по-рано от шест месеца след втората, Лалвани казва, че акцентът трябва да бъде върху насърчаването на тези, които вече отговарят на условията да приемат допълнителната доза.

Проф. Роуланд Као, епидемиолог от Университета в Единбург, който не е участвал в работата, каза, че оценките за високи нива на предаване сред контактните лица в домакинството подчертават необходимостта от ваксиниране на тийнейджъри и даване на бустерини дози на уязвими хора.

Као предполага, че констатациите също добавят тежест към призивите за въвеждане на допълнителни мерки в  за справяне с разпространението на COVID, като добавя, че този ход може също да смекчи рисковете, породени от други респираторни инфекции, включително грип.

"Резултатът, че ваксинираните лица, които се заразяват, изглежда представляват риск от инфекция, подобен на другите, също подчертава необходимостта от продължаване или подобрени нефармацевтични интервенции за допълнително забавяне на скоростта на предаване и облекчаване на болничните тежести през зимата", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
0
 
5
 
! Отговори
конспирация ли беше? преди 2 години
''Ваксинираните заразявали също толкова, колкото и неваксинираните'' .. Добро утро Пенке.
190
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става въпрос само за усвояване на едни пари,а И ЗА ПРОДАЖБАТА НА ДУШИТЕ ВИ. МНОГО ЕФТИНО И БЕЗ БОЙ!
189
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не бе! Ши кайче тва не сме го знайли!!! Вапциниран/Невапциниран= Се две!!!
188
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали не боледуват тежко и не умират. Това ми е достатъчно. Ако всички се ваксинират , неваксинираните няма от какво да ги е страх. Освен това всичко ще работи, болниците ще се занимават с обичайните си дейности, ресторанти и стадиони-фул. Който не вярва, да провери как е сега във ваксинираниге държави .
187
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
38% и 25%. Това прави 52% по-голяма вероятност за заразяване при неваксинираните в сравнение с ваксинираните.
186
3
 
21
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До 197Ако разкарт уплашените от болниците и спрат да водят всеки с положителен тест зола починал от ковид, ще се получи реалната картинка . Сега е яко плашене.
185
6
 
6
 
! Отговори
Язе преди 2 години
До 192Като изключим 2,5-3% статистическа грешка, значи ваксаните са 10% по-малък шанс да се заразят. 10%!!!! Нооо, вакси до откат.....Мишоцииии
184
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болниците и моргите ни пълни с неваксинирани, ама пак друг им бил виновен. Просттт народ!
183
5
 
25
 
! Отговори
Do преди 2 години
А някои (ваксинирани)ревът че ни пазят като се ваксинират ...хахаха
182
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи заради 13% (!!!) по-голям ШАНС да се заразиш, набутват вакси на всички. Народеее???
181
4
 
15
 
! Отговори
Ваксан преди 2 години
А защо ги ручахме жабетата?
180
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво очаквате от фалшиви ваксини
179
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С други думи пазете се от неваксинираните, които са с по-голям шанс да да заразени. Нищо ново.
178
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен номера е ние здравите да се пазим от ваксинирани или вече заразени лица , другото вятър работа
177
4
 
23
 
! Отговори
Джони преди 2 години
Ще има две, три, четири дози да ви боцнат. Две, три, четири , после айде пет и шест.
176
4
 
26
 
! Отговори
Fon Klinkerhofen преди 2 години
Именно заради заглавието няма логика да пускат със зелен сертификат. Ако има ограничения за влизане някъде те трябва да са за заразени, а не за небицнати хора.
175
3
 
6
 
! Отговори
До 185 преди 2 години
Объркал си се нещо. Това важи за ваксинираните се в момента, а не за вече ваксинираните и ефектът е отрицателен, защото на никой не му трябва смарт часовник и почти никой не носи часовник, откакто има мобилни телефони.Ако предложат по един нов автомобил за всеки малък град, 5 за по-големите, 10 за София - за нула време ще ваксинират 80% от населението.
174
1
 
10
 
! Отговори
Нъц преди 2 години
Всяка година ходя на контролни прегледи, много и различни, чисто профилактично и съм наясно със здравословното ми състояние. Но колко от вас го правят?
173
3
 
16
 
! Отговори
До 178 и 179 преди 2 години
HIV вирусът тръгва от първата ваксина срещу хепатит B, с която са ваксинирани много хомосексуални в САЩ и Канада в края на 70-те и началото на 80-те години, и в която е използван материал от самоанско шимпанзе, а в Африка са провеждали експерименти за оплождане на африкански жени със семенна течност от това шимпанзе. Вирусът е бил SIV и мутира в HIV, поради генетичното сходство между човека и шимпанзето.Само Astra Zeneca съдържа маймунски материал
172
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някои от пьрвите -100 ваксинирани ще спечели смарт часовникКои разбира тук се спира