Мими Виткова: Мерките не се спазват, болните влизат в болница късно

Няма добро проследяване на контактните лица, смята тя
Обновена: 15 ное 2021 14:12 | 15 ное 2021 14:10, Анисия Иванова
47

Няколко са причините за нивата на заболеваемост и смъртност от COVID -9, каза д-р Мими Виткова, бивш здравен министър в предаването "Брюксел 1".

"Първо, мерките не се спазват, на това сме свидетели всички - санкции няма, от друга страна и сериозни проблеми има в самата здравна система. Болните от COVID постъпват късно в болница. Извънболничната помощ не е включена активно в наблюдението на тези болни, защото имаме заразяване, за което в рамките на дни всеки човек смята, че има обикновена хрема и обикновени болки в гърлото, причинени от някакво друго вирусно заболяване. Ние нямаме активно издирване на населението. Вече имаме дифузно разпространение, но в същото време най-често пациентите сами си поставят диагнозата, отивайки да си направят тест, тоест при всяко едно неразположение грамотният и интелигентен човек отива да си направи тест. Оттук насетне обаче проследяването на контактните хора с този човек и на работното му място, и в домашната среда го няма, защото в нашите структури районните центрове по здравеопазване извън София и големите градове - те са по 15-20 човека, не могат да обхванат населението на цяла една област, за да видят кой с кого е контактувал, за да може да се прекъсне връзката.", обясни тя.

Според д-р Виткова правителството е постъпило добре, като е поискало да се отвори европейският механизъм за помощ.

"Ние виждаме, че други държави са се възползвали вече от този механизъм и все пак има луфт от време, в който от неговото задействане до реалното приложение са необходими дни, седмици, така че това, че вече получихме разрешението мисля, че е добър ход на правителството. Румъния се възползва от това нещо, включително за медицински специалисти, даже Сърбия предостави на Румъния апаратура за обдишване. Въпосът е оттук насетне какво правим. Ние имаме един сериозен здравен проблем, то не само ние, нашият показател по отношение на смъртността е катастрофален и за мен е необичайно, че до момента нямаме един задълбочен анализ каква е причината за тази висока смъртност у нас - къде е проблемът: в обществото, в неспазването на мерките, в липсата на контрол за тяхното спазване или проблемът е в здравната система или и в двете събрани заедно," допълни Виткова в разговор с Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Сърце и Мозък в Плевен е така.В един вход вкарват болни от линейки с Ковид,както и други!
35
0
 
2
 
! Отговори
до 41 преди 2 години
Прав си- и в болница Света Анна е така.
34
0
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
В повечето болници на една опашка стоят БАТ+ със симптоми и хора с травми,аритмии,астма и какво ли друго не! Ето това е безобразие за което всички са безхаберни!Пример колкото искаш! Лабораториите за PCR в болниците са вътре в тях и болните със симптоми влизат вътре и имат контакти с всичко и всички!И ако ще и по 1000 пъти да се ваксинираме и внуците ни ще се борят с ковид така както я караме!
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тая дърта спържа.........Gомнийьо, един с опакото на деснячката и ще те отуча да се изразяваш така за една уважавана лекарка, която е казала правилни неща! Как да се предпазим и лекуваме от болести, трябва да решават такива като нея, а не слабоумни микроцефалчета като теб!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма места в болниците затова влизат късно и затова умират по къщите си. Реалната смъртност е много по-висока от отчетената.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мерките са адекватни ако всеки си носи маската и си чисти ръцете щот се почесваме с тях ще има защита ако ди носим маските под носа подсмърчаме и си ги сваляме като говорим по телефона е неефикасно е
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-модерното и най- универсално оправдание за безхаберието на лекарите и за експериментите им в стил "д-р Менгеле" - това е ковид !
29
0
 
2
 
! Отговори
До Отвратена преди 2 години
Зависи от лл. Моят е малко шушумига и пред него няма чакащи. Но с радост ще ме прегледа. Вече какво ще открие и диагностицира е друг въпрос. Пак опира до знания и опит. Пък те ги превърнаха в чиновници със сигурен доход на глава. Тогава какъв опит и знания. Но поне трябва да знаят какво не знаят. Остава тогава само да изпратят пациента при специалист и на изследване. Може там да е проблема
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността е функция на тестването, лечението и надписването по указания на СЗО, както и тормоза две години вече, водещ до стрес и несигурност. Като прибавим и цирка "Избори в България" - съвсем логичен резултат.
27
3
 
14
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Истината е, че мерките са глупави и никой не вярва в тях. Затова не работят.
26
0
 
19
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
В тая връзка, къде е Главният държавен здравен инспектор? Това е негова работа?
25
1
 
13
 
! Отговори
Отвратена преди 2 години
Абсолютно права е, доболничната помощ/личните лекари/ нехаят, не преглеждат, не назначават адекватно лечение, от което настъпват усложнения, а в болница вече отиват късно, защото като са отрицателни тестовете/след 10 дни домашно лечение/, болниците не искат да приемат пациентите. Сблъсках се миналата седмица с този проблем с майка ми, и съм не просто разочарована от здравната ни система, ами съм отвратена.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време баба ми плашеше"не ходи, баби в гората да не срещнеш кумчо-вълчо". Не че в центъра на София има гори, де. Но страшилката си е страшилка.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та не смятайте колко печели Фармата,ами 1,7трилиона в началото на пандемията къде обеща ЕС за държавите забравихте ли.Некои от държавите"отличници"вече взеха десетки милярди и им се облажиха.Затова се вкарват мерките, всичко да върви по ПЛАН
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме ги болните в болницата болен с цигара до бутилка с кислород е този болен заболница ли е 70% там са такива
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се смилят докторите и ти вкарат антибиотик в системата като на един мой близък роднина след 7 дена в къщи,веднага на втория ден следобед играеш хоро в стаята,как играеха по клиповете некои медици май от Испания беха
20
0
 
14
 
! Отговори
Баце ви Билчо преди 2 години
Точно така както го казва коментар 23.Не случайно новото лекарство на файзера трябва да се вземе до 5 ден.Тук къде съм в чужбина антибиотик можеш да си купиш само с рецепта,имаш симптоми отиваш на 4-5 ден PCR положителен и пак седи в къщи,изчакват нарочно болеста да се развие и да порази дробовете,после в болница кислород като предупреждават пациента ,че е много зле и може да го интубират.То и препоръките на ЕК са за лечение с кислород и вкарване на течности/системи/
19
0
 
24
 
! Отговори
Смъртността преди 2 години
е функция от лечението
18
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 2 години
До 21. Ааа да, вярно, аз се обърках. Амо то една ли бяха, две ли, все лични моми министърки, коя от коя по "умни и акълии".
17
0
 
10
 
! Отговори
До 18 преди 2 години
Не, не беше тая от кръстопътя.Тая, дето сега акъл ръси по нейно време имаше сумалък народ заразени със СПИН при преливане на кръв.Някои не помнят, други не са забравили.