Търговци отчитат спад на оборота заради зеления сертификат

Продажбата на обувки намаляла наполовина
Обновена: 26 ное 2021 18:19 | 26 ное 2021 18:17, Камелия Цветанова
51
Търговци отчитат спад на оборота заради зеления сертификат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Между 20 % и 60 % е спадът в оборотите на търговските обекти след решението на здравните власти и въвеждането на изискване за зелен сертификат. Това каза пред NovaNews Николай Вълканов, изпълнителен директо на Сдружение за модерна търговия. По думите му най-голям е спадът при търговията с обувки- около 40-50 %.

„След тях се нареждат оборотите при домакинските потреби, дрогерийните магазини и стоките „направи си сам”, обясни той.

Това обаче не изчерпва размера на икономическите щети, допълни Вълканов.

„Имаме огромни разходи за тестване на служителите и осигуряване безопасна среда. Проблем също е, че голяма част от служителите отказват да се ваксинират или тестват, съответно напускат. Липсва обаче тълкувание в Кодекса на труда как да се процедира в подобни случаи” коментира още той.

Това оказва се не е единствената законова неуредица. Проблем има и при дрогериите. Николай Вълканов обърна внимание, че няма магазин регистриран под тази форма, действителността обаче е различна
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Кунчо Ангелов преди 2 години
Засрамете се! Превърнали сте се в типично консуматорско общество! Мислите само какво да си купите и с какво да си напълните търбусите! Аз се извисих духовно и сега пея песни с Елвис и ритам футбол с Марадона! Можете само да съжалявате какво изпускате!
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е та нали това е целта докато се услушвате като ми..сир ..ки оставате на улицата гладни и безработни. Нищо не идва само чакайки някой друг да ти свърши работата.
38
1
 
2
 
! Отговори
СПЕКУЛАНТИ ГАДНИ преди 2 години
ДА ФАЛИРАТ ДАНО !!! САМО ВДИГАТЕ ЦЕНИТЕ СПЕКУЛАНТИ
37
1
 
2
 
! Отговори
ДА ФАЛИРАТ ДАНО преди 2 години
ДА *** И ДА ФАЛИРАТ ТИЯ ТЪРГОВЦИ !! ДА СЕ ХВАНАТ НА НОРМАЛНА РАБОТА В НЯКОЙ ЗАВОД.!!!
36
1
 
1
 
! Отговори
ДА ФАЛИРАТ ДАНО преди 2 години
ДА *** И ДА ФАЛИРАТ ТИЯ ТЪРГОВЦИ !! ДА СЕ ХВАНАТ НА НОРМАЛНА РБОТА В НЯКОЙ ЗАВОД.!!!
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрях да си купувам червило.То от тия маски...Последното го взех в началото на март 2020г - може би 2-3 дена преди първите заразени.Така си изсъхна....
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съвсем нормално е, когато голяма част от работещите онлайн си седят в къщи по пантофи, да има спад в продажбите на обувки, дрехи и аксесоари. Даже и на козметика. Не е виновен сертификата. Това е новата реалност. Работиш от в къщи-пазаруваш от в къщи.
33
0
 
10
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Драги Бау, заминавай на пазар. На изпроводяк - бустерчето. Безогледното консуматорство ще ни сблъска челно и със зелената сделка, ама вие си купувайте, купувайте...
32
0
 
3
 
! Отговори
клиент преди 2 години
пак няма да плащат данък печалба .
31
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на служителите които напускат! Не трябва да има отстъпки за нищо защото днес е една маска утре е една ваксина с незнайни съставки. Наглеците искат да инжектират с препарати за които държавите в ЕС нямат право да ги изследват за да се види какви са съставките, странна работа е това. Във всеки един момент може да попадне нещо в дадена партида и да изтрепе даден регион, имаше такъв случай на замърсени препарати в Япония, там имаше починали и партидата я изтеглиха.
30
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестирайте пред рзи! Скапаха ви бизнеса, докато техния процъфтява. Те допреди две години не знаеха какво в работа.
29
3
 
44
 
! Отговори
Stoyanov преди 2 години
Ами като виждате че никой не ви влиза в магазините и ще фалирате, защо не излезете на улицата да се вдигнете срещу зеленият сертификат а само мрънкате? Излезте и покажете че не сте съгласни с това, то не може хем да спазваме мерките хем да работим на 100%.
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се оплачат на арменския поп.
27
0
 
21
 
! Отговори
Жълтопаветник преди 2 години
Яка инфлация, няма кинти, Цените до космоса. Този иска да имат оборот.......
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видът Хомо Шопингус казва: Тук съм човек, тук пазарувам.
25
1
 
34
 
! Отговори
Зелен хайвер преди 2 години
Зелените серификати ни пращат да пасем зелени марули! Някакви подобрения след "ваксинация" с 2,3,4... дози? Някави подобрения с обикновен, необикновен и зелен серификат? Някой да е наясно от политиците как се излиза от пандемия?
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Физическите магазини вероятно отчитат спад, или поне тези над 300 квадрата искащи сертификат, но онлайн търговците едва смогват да зареждат и да преброят пачките. Куриерите също. На нашия Еконт много рядко няма опашка от поне 5-6 човека. Аз също отдавна захебах моловете, защото онлайн е 1000 пъти по удобно.
23
45
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А давате ли си сметка, че вече трети месец има х 7000-8000 души в болниците, че половин милион са в карантина нон стоп, ясно ли ви е за какви разходи става въпрос,?? Лечения, болнични, рехабилитация, и всичко това защото не сте ваксинирали! Търговията е най-малкия проблем. Фалирахте държавата!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има заварка в Плевен )
21
7
 
3
 
! Отговори
оферта преди 2 години
До АнонименЩом ходиш в ДМ значи си млада. Искаш ли да ти предам Ковид и 6м да ходиш на спокойствие в ДМ, не да се възползваш от на приятелката си тегобите? На твой терен, аз също съм в Плевен.