Алибегов: Бизнесът е пред фалит, сметките за ток са нараснали 4 пъти

Отливът на кадри е огромен, каза председателят на БАЗ
11 яну 2022 22:50, Анисия Иванова
91

Бизнесът е застрашен от фалит. Сметките за ток са нараснали с около четири пъти.

"Декември хотелиерският и ресторантьорският бранш трябва да кредитираме енергодружествата и енергоразпределителните дружества с един месец напред. Една фактура от преди - търговски обект - 8276,17 лв. Това е за месец юли, преди да започне увеличението на тока. Същото това заведение, което не е променило абсолютно нищо, с доста по-намалено потребление заради "зеления сертификат" и други изисквания - 33 763, 25 лв.", посочи председателят на БАЗ Ричард Алибегов в студиото на "Денят ON AIR".

Увеличението започна от август. Август и септември не получихме компенсации, заяви той.

"В ноемврийската фактура ни компенсираха за октомври и ноември. Не е ясно защо бизнесът трябва да кредитира АЕЦ "Козлодуй". Не е вярно, че бизнесът ще бъде компенсират от данъкоплатеца. Парите идват от свърхпечалбите на АЕЦ "Козлодуй", обясни Алибегов.

Според него с тези ограничения, рестрикции, приходи, разходи и лихви работата е невъзможна.

"В момента се чудим кое да платим по-рано - наема, банката, заплатите, тока. На много хора няма да им издържат нервите. Това е подигравка с бизнеса", каза председателят на БАЗ пред Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че отдавна вече не се говори за връщане на кадри в бранша, тъй като работата в сектора е несигурна.

"Проблемът с кадрите е много голям. Отливът от нашия бранш е огромен", изтъкна Алибегов. По думите му дори и без локдаун бизнесът ще фалира заради случващото се в момента.

Председателят на БАЗ коментира факта, че в момента много заведения не проверяват за "зелен сертификат", тъй като са се разочаровали от властта.

"Бяхме поставени пред избор - или си уволнете кадрите, или да се ваксинират. А законът не позволява нито едно от двете", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
Дивак преди 2 години
Ами като се вдигат цените на тока, прехвърляйте разходите на крайния клиент. Това е нормална бизнес логика. Ако нямате нужните умения, затваряйте. Кризата е очистителен период, в който оцеляват най-приспособимите. Гя ядахте кифтята ни ривяхте, нали? Ресторантьорството специално е един от знаковите бизнеси в сивия сектор.
65
0
 
1
 
! Отговори
Тука е така преди 2 години
Така е като монопола (тока) се даде на частни фирми. Може да си вдигат цената колкото си искат. И винаги имате избор - ползвате или не. При крадефикация е по-зле - ползваш/не ползваш винаги плащаш. Но така е "капитализъм" по комунистически.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Големи мускули и голяма коса ,тоя е пич ,приятел смени си професията
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искахте зелен сертификат? На ви зелен сертификат!
62
0
 
2
 
! Отговори
ДЯДО КОЛЕДА преди 2 години
Експерти да докладват какви пари влизат в касите на мафиотите ограбващи БЪлгария след 2003 година чрез цените на тока.. Арести за спекулантите..МВР,ГД БОП ,ДАНС да вземат решителни мерки срещу организираните престъпници ограбващи десетки милиарди годишно от бедния ограбен български народ вкл чрез отработени схеми по оперативни програми и еврофондове на доказано престъпни министерства и ведомства/ от доклад до Министерски съвет/
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалитите са чиста форма на излизане от всяка една криза.За какви кризи говорим когато фалити няма,само се наливат пари в бизнесите които вдигат цените двойно и тройно с ниско качество,малки порции и лошо обслужване .Фалитите са като пожарите в горите ,изчистват всичко и се почва наново .Лесното свърши,банките искат ,не искат ще вдигнат и лихвите и балоните един по един ще се спукат и при жилищата и при акциите и при всичко .Фалирайте и не занимавайте хората с вас .Който е читав ще остане
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Феновете на зеления сертификат заслужават фалит, така че за такива като Ковид- Варварина няма как да ми е жал.
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионерите мизерстват,а тия от заведенията се ненаядоха, сигурно пак искат да им плащат повощи с нашите пари, айде стига вече. Вижте си цените, по 10лв за салата, защо не се гръмнете.
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма държавата тоест данъкоплатеца да плаща тока на който и да е бизнесмен . Нали сме пазарна икономика който оцелее оцелее ,който не- друг ще заеме неговото място.
57
0
 
12
 
! Отговори
333333 преди 2 години
Не ходете в мазните им заведения. Който прави бизнес сам носи отговорността и държавата не му е виновна, че не може да си плати сметките.
56
0
 
9
 
! Отговори
хм преди 2 години
Много нагъл тип. Кредитирал бил АЕЦ Козлодуй??? Как бе??? Като от там ти идват помощите!!! Ти какво очакваш? Януари да ти платят помощите за февруари ли? Много ясно, че има месец забавяне. Нали помощта се изчислява на базата на потреблението ти за предходния месец.И какво са се вторачили в свръхпечалбата на АЕЦ Козлодуй. Те като реализираха нон стоп свръхпечалби преди пандемията, да не би да я даваха на някой друг, в знак на солидарност?
55
0
 
12
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Тоя пак иска пари
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Влезх да работиш, спести заплати. Ходи на работа пеш.Все ще спестиш някой лев за тока.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мазньо, отвращаваш хората. Хранато ти отдавна не е вкусна,масите една върху друга.Кифлите ядат ризото или пица, за да си направят селфита и покажат в Истаграм. Няма да ти стъпим в Рафито. И сладоледа само заради тебе отказах.
52
0
 
14
 
! Отговори
Inatut преди 2 години
Пак ли тоя бизнес е пред фалит бе? Той всеки месец фалира. То не беше ддс 9%, 60/40, 80/20, запази ме, нае*и ме и т.н. В същото време никакви проверки за никакви сертификати, няма дистанция, няма намалени маси, цените в небето. Те тоя бизнес удари г.за в тавана последния месец а изетбегович пак реве. Май на рекет отива всичко. Постоянен, системен рекет.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ричи с простотиите си, само разкриваш на какви огромни печалби сте работили в последните години допреди лятото и енергийната криза. Да ви намалим още малко ДДС-то искаш ли?
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алибегов не е бизнесмен, а кръчмар.
49
0
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Интересното в случая е че, в първата ф-ра количество ел. енергия е 37 мВч., докато тази с която я сравнява е за 59 мВч. Сравнението на сметката в абсолютна стойност не е коректно при почти двойна консумация.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целия вой е защото искат да печелят повече и то по време на криза. Ей не се наядохте!
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намалиха ДДС за ресторантите, а цените останаха същите или се увеличиха. Увеличението на тока отново го плащат клиентите. Не разбирам защо плаче бизнеса? Преди време намалиха осигуровките, които плащат, за да може да вдигнат заплатите. Това обаче не се случи. Изобщо що за чудовище е т.нар бизнес в България?