Проф. Витанов: Вървим добре, тази седмица ще се пречупи заболеваемостта

Проф. Александрова предполага, че Омикрон няма да е последният вариант
Обновена: 3 фев 2022 09:45 | 3 фев 2022 09:45, Ния Христова
114
Проф. Витанов: Вървим добре, тази седмица ще се пречупи заболеваемостта
Снимка: БГНЕС
"Нещата вървят доста добре, бройката на новозаразени е голяма, но започва да спада. Тази седмица този тренд ще се пречупи. За да излезем от пика обаче трябва да се пречупят още два - заетостта на болничните легла - те още ще растат. Този на смъртността също трябва да се пречупи. Очаква се още 10 дни да се повишава броя на хоспитализираните". Това заяви в ефира на Нова тв математикът проф. Николай Витанов.
 
Според него в края на март нещата ще са други. 
 
"Заболеваемостта се очаква да се спаднала много под 5000 случая на ден и да се разглежда въпроса за отмяната на зеления сертификат. Смъртността да е доста под 1%, заетите легла пък да са под 300", уточни той.  
 
По думите му заетостта на COVID леглата е под контрол, а капацитетът е двойно повече от заетостта. 
Още по темата
 
"На 9000 регистрирани случая слагайте около 20 000 и ще получите реалното число. 10% от българскoто население се е срещало с Омикрон", поясни математикът.
 
Вирусологът проф. Радостина Александрова от своя страна посочи, че Омикрон има поне три подварианта - BA.1, BA.2 и BA.3.
 
"Разликата между тях е колкото между изходния и Aлфа варианта. BA.2 вероятно се разпространява по-добре от BA.1. Активното разпространение на коронавируса означава, че той продължава да се изменя. Вирусът не е изпробвал всичките си варианти и възможности", подчерта медикът. И добави, че имунитетът срещу коронавирусите не е продължителен, но добрият имунен отговор може да доведе до по-леко протичане. "Едва ли Омикрон ще е последният вариант", прогнозира проф. Александрова. Тя коментира и постоковид синдрома.
 
"Една част от преболедувалите впоследствие изпитват определени симптоми, а се появяват и нови. Това може да продължи с месеци. Има повече 200 възможни симптома - сред най-честите са задух, умора, проблеми с концентрацията. Вирусът се развива с по две мутации на месец", коментира вирусологът. 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
2
 
! Отговори
САТАНАТА преди 2 години
Оправдаваш си заплатата
94
0
 
4
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
В Австрия вече гласуваха и в горната камара за задължително ваксане!!! По традиция фашизма почва от там. И при допитване до народа там, са гласували за задължително ваксане . Няма наведеняците там, да са само те баламите я!!!!
93
1
 
4
 
! Отговори
до 101 преди 2 години
Юрдек! А направиха ли си труда за две години, да изнамерят метод за откриване на тези които са го изкарали и имат по-добра и по-дълготрайна защита от тези с набодения бъркоч?? Признават за изкарали вируса само тези дето са влизали в болница и взимат ковид бонуси за тях. А за тези които са го изкарали безсимптомно щото са с добра имунна система- сертификати няма. Дори антителата не са важни щом имат Т и В клетки запомнили вируса. Ама дай да бодем наред, а?
92
2
 
5
 
! Отговори
До юрдека 97 преди 2 години
Витанов говори за Омикрон варианта, а не за преболедувалите изобщо. Недочелите юрдеци крякат от радост, че Витанов е сбъркал. Не е сбъркал. Изхабил си си времето в крякане. Най-добре крякай за нещо друго.
91
1
 
12
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
'заетостта на болничните легла - те още ще растат. Този на смъртността също трябва да се пречупи.'== Ми спрете ковид-бонусите и ще се перчупят и двете веднага на другия ден! Пък ако дадете спестените пари за истинско здравеопазване, тогава и смъртността от истински опасни билести ще намалее.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От две години все го минаваме тоя пик
89
1
 
6
 
! Отговори
бре ти да преди 2 години
До ъъъъъ Ми никои не харесва фурнаджииските лопати освен кръглоземците.КВо позна тоя кифладжия.Днес ША мрем с хиляди утре Сичко е ОК.Ха така ха иначе че тия негови математически измислици може да ги направи първата *и.....а на женски пазар.
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А витанка, Юрдек , хвани на рандом 10 твои приятели и ги преброй бе, само 1 ли е боледувал ковид, Юрдек? 10% били срещали вируса.
87
9
 
5
 
! Отговори
ъъъъъ преди 2 години
Витанов като ви каже, че положението ще се влошава, всички виете, че бил платен и не знам си какъв. След това положението се влошава, всички пак го обвинявате, че едва ли не бил виновен за това!? После ви казва, че пикът е преминал и положението ще се подобри - пак виете и го обвинявате (тук вече не знаете точно в какво). Трудно е да си глупав по рождение...по-лошото е, че близките ви трябва да ви траят...
86
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама какви сте невежи антиваксърите!! съвсем нормално е една ваксина да се бие на три месеца и да не предпазва от заразяване и боледуване. Ваксината е да се бие. Вие не знаете ли?
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Облогравецът ваксър дължи откритоето си на връзката, която е открил между главата и Земята. "Моята глава е обла", казал ваксърът. "Значи, че и Земята трябва да бъде обла." Научната общност е възхитена от гениалността на ваксърите. Това води след себе си много други открития. Например тиквата също е обла, като главата на ваксъра. Това е ново ниво в кулинарията. Досега готвачите не знаех, че е и тиквите са обли. Смятаха, че са плоски. Но гледайки главата на ваксъра, веднага намериха приликата.
84
0
 
9
 
! Отговори
Проф В. преди 2 години
Скрий се бе плазмодий.
83
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Витанов знае ли ги всичките тези варианти и мутации за да твърди че вирусът не ги е "изпробвал"? Може ли да прогнозира доколко ще мутира или докога, все пак нали прави математически анализи? Иначе звучи като врачка, припяваща за поредните апокалиптични дни от началото на 2000 година-я затопляне, я удар на астероид, компютърен вирус, земетрения
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден еин облоглавец ваксър е получил Нобелова награда за откритието, че Земята е кръгла. Шокирал е цялата научна общност с това откритие. Досега никой не го е знаел.
81
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй, тъй... В момента гледам Австралия, където всички са вакснати и има драконовски мерки. Та те имат 50-100 хил новозаразени дневно. Ама са със сертификати разби'аш ли!
80
0
 
4
 
! Отговори
ше гласувам за преди 2 години
копейката, защото е ***, а с идиотщина като сертификат за хрема, само истински *** може да се пнребори.
79
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия хора всичките до един са шизофреници и не знам защо им позволяваме вече 2г да вземат решения и да ни управляват живота. Те дори не са избрани, а са назначени бюрократи. Вчера новина "Нови мерки в Софийска Област" днес "минахме пика в София" и "тая седмица ще минем пика в страната". Господа професори за 24 часа мнението ви се обърна на 180 градуса, пийте си хапчетата и оставете хората на мира! Вече да ви кажа ако някой ме нарече ц_г_aн_иН по-малко бих се обидил от ако ми кажат професор!
78
0
 
13
 
! Отговори
АЕ преди 2 години
Уа! Народен съд и всичко е приключи.
77
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирусът се развива добре. С доста мутации е. Като цяло съм доволен! Бай Ганююю не разбира от вируси. Пие ракия псува властта и гласува за Копейкин плоскоцемеца. И от Бай Ганюю съм доволен. Той преди беше фен на Бойко Кюлчето. Няма да се затрие тоз народ от чобани
76
0
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Сега ще започнат да си прехвърлят топката политици, медии, фармация, лекари, математици, че на виждаш ли, друг им е **** в гащите.