Ще се завърне ли Делта отново след Омикрон?

Д-р Вълков: По-лекото протичане на Омикрон си има своята цена
9 фев 2022 09:33, Ния Христова
51
 
Омикрон е доминиращият вариант на COVID-19 у нас. Прогнозите са до края на февруари да премине пикът на последната вълна. 
 
"Въпрос на време е да се появи нов подвариант на Омикрон. С появата му не се изчерпват възможностите за нов щам. COVID-19 има по-големи възможности да мутира. Оцеляват само тези варианти, които дават на новосформиралия се вирус еволюционно предимство - или по-лесно се предава, или заобикаля имунния отговор. В Омикрон и двете са налице", заяви д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница София в ефира на Bulgaria ON AIR
 
"Между всяка една вълна при предишните варианти на COVID-19 имаше светъл период с ниска заболеваемост. Сега Омикрон се наложи над Делта варианта, докато той беше в своя разгар на разпространението", подчерта инфекционистът.
 
Специалистът отбеляза, че по-лекото протичане на Омикрон си има своята цена.
 
"При по-лекото протичане генерираният имунитет след преболедуване остава по-слаб. Няколко месеца след това можем да се заразим с друг вариант на вируса или отново с Омикрон. Някои учени предупреждават, че може да има завръщане на Делта заради слабия имунитет от Омикрон", заяви д-р Вълков.
 
"Вероятността за влизане в болница или реанимация, както и да се стигне до смърт намалява с над 85%. Единствено не се знае за какъв етап от време са ефективни бустерните дози", подчерта инфекционистът. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
яко манипулация, лъжи, агитации
31
1
 
5
 
! Отговори
Да преди 2 години
Разбира се, че ще се върне. Гадовете, които пускат вируса видяха, че Делтата е най ефикасен, носи най много смърт.
30
1
 
4
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Клетият Доктор Вълко пак кльопна едни пари! Продажен г***z, дано цялото му семейство умре Ковид 119Казах
29
2
 
3
 
! Отговори
Чичо Дедко преди 2 години
Я моята маска на доктор Фрой я прах последно април, мързи ме малко! За юбилейо че я мина па
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали преди дни писахте, че Омикрон давал имунитет против старите варианти, м.исиpки??
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес, защо триете коментари?Нови опорки ли имате?!Колкото е да триете информацията я има в Интернет- ако не сте Вие ще си намерим /споделим истината другаде.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При по-лекото протичане генерираният имунитет след преболедуване остава по-слабОще един дето си е плюл връз дипломата
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще няма да приключат тоя цирк с ковида. Сигурно са заредили още 50 щама и ще ни ги пускат, докато не пук*ем всички и след това ще си отгледат от изкуствените им утроби, по едни генно-модифицирани плоскомозъчни слуги и ще са си супер. Ние не им трябваме, само да им протестираме и да недоволстваме.
24
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ситуацията ме прилича на филма на Чарли Чаплин "Хлапето". В него синът на Чарли минаваше по улиците и чупеше стъклата на прозорците. После Чарли минаваше със стъкла и предлагаше услугите си да смени счупеното съкло. Ей този номер ви играят, ама ваксърите не стоплят.
23
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С бустерна доза съм и съм убеден , че ваксините помагат. Но от друга стана, ме е яд , че така ги стимулирам да пускат нови вируси , да правят нови ваксини и да си въртят мръсния бизнес
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен23 ---"А какво твърдят за имунитета анитваксърите през тези вече 2 години?"--- Питай антиваксърите какво са твърдели. Аз тук антиваксъри не виждам. Има хора, които използват ума си по предназначение. Има и такива, които случат какво има казват по телевизията и повтарят като папагали.
21
1
 
19
 
! Отговори
Ваксидиот преди 2 години
Който не вярва в ковида и ваксините е плоскоземец антиваксър еретик. Само ние кови диоти те сме правоверни. Умни, красиви и облоглави.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Починалите от Ковид 98 човека вчера, и те ли са "фейк"? --------------------Да, всичко около тази пандемия е фейк! И все по фейк ще става.
19
2
 
19
 
! Отговори
123 преди 2 години
Мамин убавец, бойдисал перчема и тръгнал да просвещава неукитеНа микрона имунитета слаб, а на ваксините напрау да си майката
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя доктор не е гледал американски новини. Там казаха че който преболедува омикрон няма как да хване делта повече :)
17
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте новия филм "Делта: Завръщането". Само в кината.
16
1
 
20
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 години
Ако не измислят нещо новичко, защо не?!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 "Логически по логиката вече 2 години ни опищяха душата, че само ваксинацията дава имунитет. И" А какво твърдят за имунитета анитваксърите през тези вече 2 години? Или "забрави"?
14
1
 
24
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Ей сега ще дойде лятото и ще се появи Турбокрон със симптоми - разстройство. А летните вируси ще "изчезнат". Абе знаем вече как се прави фокуса, не ни действа повече.
13
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8 "ееееее ъъъъъъъ начи ваксините го карат да мутира за да заобиколи имунния отговор нали така е логическата логика" "Логическата логика"? Вие къртите дюшемето в опитите си да се правите на интересни. Иначе, това което си написал означава, че само от ваксините се генерира имунен отговор. Хмммм. А дали това е вярно спрямо приказките на самите антиваксъри? Какво казва "логическата логика" по въпроса?