Българин прави къща с покрив-копие на Хеопсовата пирамида

Инж. Георги Стамов от Пловдив кандидатства за рекордите на "Гинес" с проект за строеж на практична къща, при чието изграждане разходите за енергия са сведени до минимум
12 сеп 2006 15:48,
Българин прави къща с покрив-копие на Хеопсовата пирамида
Инж. Георги Стамов прави практична къща, чийто покрив е копие на Хеопсовата пирамида. Снимка: Корбис
Инж. Георги Стамов от Пловдив кандидатства за рекордите на "Гинес" с проект за строеж на практична къща, при чието изграждане разходите за енергия са сведени до минимум. По думите на Стамов всяко семейство може да спести до 90 на сто от енергията, ако използва предлаганите от него енергийни източници.

Идеята ми е да предложа на българина модел за евтин дом и да покажа как може да се строи с възобновяеми източници на енергия, които се намират в двора на сградата, подчерта инженерът. Той уточни, че ще изпомпва водата с вятърен двигател, електроуредите при строителството ще работят с ток от слънчев колектор, а по-тежките машини ще се задвижват с дизелов двигател, използващ масло от рапица.

Строителните работи започват утре в пловдивското село Царацово и се планира да завършат до края на годината. Къщата в Царацово ще е еднофамилна, на два етажа, с площ от 160 кв. м и 125 кв. м гаражи. Покривът ще бъде копие на Хеопсовата пирамида с височина 5 м, почти толкова, колкото е останалата част от сградата.

Целият проект е базиран на иновационен подход и той се осъществява с набор от патенти, които инж. Стамов е разработил и защитил. С тази къща ще се предложи готов обект, а след това и модел за допълване на съществуващите сгради с различни приспособления, помагащи да се икономисва енергия в бита, поясни още инж. Стамов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание