Той живя 25 млн. години... Големият бариерен риф

Учените "погребаха" най-големият жив организъм – Кораловият риф
17 окт 2016 13:00,
47

Снимка: Flickr

Големият бариерен риф в Австралия е обявен за мъртъв след... 25 милиона години живот. Така учените "погребаха" смятания за най-старото живо същество на света - бариерният риф.

Кораловият риф, който се простира на повече от 2259 квадратни километра в крайна сметка се предаде на фаталното избеляване.

Невероятният Коралов риф има площ по-голяма от Великобритания и се състои от над 2 900 индивидуални рифа и 900 острова, отбелязва "Ню Йорк Пост".

В продължение на 25 млн. години рифът приютява 1 625 вида риба, 3 000 вида мекотели и над 30 различни видове китове и делфини.

Освен всички тези чудеса, рифът, намиращ се край Куинсланд, Австралия, можеше да бъде видян и от Космоса.

Водещия еколог Роуан Якобсен обяви рифът за мъртъв и написа: "Големият бариерен риф край Австралия почина през 2016 г. след дълго боледуване. Той беше на 25 млн. години".

Всъщност, учените наричаха рифа: "Най-голямото живо същество" в света, но на практика той е съставен от милиарди малки организми.

Сега обаче кораловото избелване, причинено от промени в климата, довърши рифа. Заради повишаването на температурата на океаните алгаето, което живее върху коралите, загиваше и коралът не можеше да се храни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.