Германия отбелязва 200 години от рождението на Вагнер

Композиторът е еднакво обичан и недолюбван в страната
20 май 2013 20:53, Петя Славова
3
Германия отбелязва 200 години от рождението на Вагнер
Снимка: Reuters

Германия се готви да отбележи 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер, като има вероятност аудиторията да се отегчи от политическите тълкувания въз основа на оперите от известния композитор, предаде ДПА.

Някои нации имат национални музикални съкровищници с творби, които всеки желае да изпълни, пише БТА. Такива са произведенията на Джузепе Верди, чиято 200-годишнина от рождението също се отбелязва тази година.

Германия има Вагнер, който в еднаква степен е харесван и недолюбван. Вагнер (1813 - 1883) е сред най-неудобните фигури в историята на музиката. През 1888 г. философът Фридрих Ницше заявява: "Дали Вагнер е човек? Дали не е заболяване?".

"Вагнер продължава да поляризира мненията", заяви един от експертите по неговото творчество Егон Фос, който е написал книга по случай 200-годишнината от рождението му. "През неговата епоха всичко е било свързано с естетическите му възгледи и мегаломанията му. Днес почти всичко е в резултат на антисемитизма му."

Рихард Вагнер е роден на 22 май 1813 г. в Лайпциг и е деветият син в буржоазно семейство. Водил е бурен живот, няколко пъти е сменял местожителството си, вземал е прекалено много заеми и е имал трудни взаимоотношения с много хора. Първият му голям успех е операта "Риенци, последният трибун". Кариерата му прави важен завой през 1842 г., когато ексцентричният 18-годишен Лудвиг Втори се възкачва на престола на Бавария и го кани в Мюнхен. Шедьовърът на Вагнер е 16-часовата музикална драма "Пръстенът на нибелунгите" в четири части.

Произведението за пръв път е изпълнено в цялостния си вид през 1876 г. в баварския град Байройт, където композиторът се заема със задачата да построи фестивален комплекс. В същия град се намира и имението му Ванфрид, което сега се реставрира.

Вагнер умира във Венеция на 13 февруари 1883 г., една година след като е приключил работата над последната си опера "Парсифал". Женил се е два пъти и оставя три деца. Някои негови наследници са отявлени нацисти, а Адолф Хитлер обожава музиката му и това хвърля сянка върху творчеството му

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вагнер е велик!
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че е велик, велик е, но на мен ми идват малко тежки неговите произведения, друго нещо си е италянската опера-Росини, Верди.
1
3
 
5
 
! Отговори
Нибелунг преди 10 години
Поклон пред паметта на най-велики композитор на 19 век! Чрез своята музика,Вагнер възкреси отдавна забравени герои,от "Златния век"/сбор от стари и по-нови митологични сюжети/,той възкреси духа на миналото на Европа! Музиката на Вагнер е уникална,завладяваща,изпълнена с изненади,а гласовете в операта допълват и подчертават красивата музика.Препоръчвам на всеки да задели поне един час от ежедневието си,за да се докосне до магията на Вагнеравото творчество!