Нервнопаралитичен газ убил братът на Ким Чен Ун

По лицето на Ким Йон Нам са открити следи от газа VX
7 мар 2018 08:30,
25
Нервнопаралитичен газ убил братът на Ким Чен Ун
Заподозряната за убийството на Ким Йон Нам по време на следствен експеримент Снимка: Reuters

САЩ определиха, че братът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун е бил убит от режима с невротоксичния газ VX, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от Франс прес.

Този извод задейства незабавно прилагане на нови икономически санкции на САЩ срещу КНДР, тъй като нервнопаралитичния газ VX е категоризиран като оръжие за масово поразяване.

Още по темата

Ким Йон Нам бе убит на 13 февруари 2017 г. на летището на Куала Лумпур в Малайзия. Наблюдателни камери показаха, че две жени са го доближили и са хвърлили някакво вещество в лицето му. Низвергнатият роднина на Ким Чен Ун почина малко след това в болница, припомня БТА.

При съдебномедицинския преглед са открити следи от VX по лицето и в очите на Ким Йон Нам.

Вашингтон определи на 22 февруари 2018 г., че това вещество е използвано от правителството на Северна Корея за убийството на Ким Йон Нам, заяви Науърт.

"Тази публична проява на презрение към универсалните норми срещу употребата на химически оръжия е ново доказателство за безразсъдството на КНДР и подчертава, че не можем да си позволим да толерираме севернокорейска програма за оръжия за масово поразяване от какъвто и да било вид", заяви Науърт.

Американското законодателство изисква когато една държава или държавен ръководител наруши американската забрана за употреба на химически или биологични оръжия да бъде прекратен вносът на стоки от тази страна. Тъй като на Северна Корея вече са наложени строги санкции от САЩ и ООН, сегашното решение на Вашингтон едва ли ще окаже съществена разлика, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
ХА ХА ХА ! преди 6 години
Ако двете Кореи се обединят, САЩ сигурно ще си наложи санкция сам на себе си!
12
0
 
3
 
! Отговори
Познато преди 6 години
Янките защо се излагат?За всички е видимо че няма нужда от никакъв измислен повод за налагане на санкции...Те санкциите за краварите са като поздрв и символ на внимание!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братът на Ким Чен Ун направо го е заклал този газ. Не му е дал шанс в живота. Унищожил го е. Размазал го е категорично. Терминирал е газа така, както му се е полагало.
10
0
 
9
 
! Отговори
неграмотници преди 6 години
Продължавате ли да триете неудобни коментари, разобличаващи отчайващата ви неграмотност, вместо да си поправите грешката и да се извините? Имате грешка в заглавието. В заглавието още!
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на товариш Путин, заработи си още санкции за Русия и още една доживотна присъда в Хага с високо патриотичната си акция в Солсбъри UK от преди 3 дни.
8
2
 
12
 
! Отговори
pipo преди 6 години
Когато не станало на територията на САЩ, те какъв го играят. Началник на планетата? Съдия на планетата? На целия свят им писна от тях и всичко което вършат! Затова 2/3 от планетата ги мрази и това ще продължи с усилени темпове.
7
1
 
16
 
! Отговори
Grammar nazi преди 6 години
От заглавието излиза, че братът по някакъв неясен начин е убил газа. Но не е лесно да си наясно с материала по български език за втори клас, признавам... Не може да се очакват такива неща от журналистите във водещ новинарски сайт в крайна сметка.
6
1
 
5
 
! Отговори
ss преди 6 години
на тия някой вярвали ли им още?
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само където съвсем сервилно са забравели да споменът че преди да бъде отровен се е срещал с едни високо поставени "чичковци" от Ленгли.
4
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Статията е написана ТЕНДЕНЦИОЗНО1. VX газовете са УЛТИМАТИВНОТО ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ - без мирис, водоразтворим2. Две три капки може да убие всичко дишащо в един среден апартаментОт казаното по-горе излиза че са го отровили - ОПРЕДЕЛЕНО но със сигурност не са ползвали VX газове.
3
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкции срещу КНДР добре, ама кога ще има санкции срещу ядрения терорист Русия убил няколко британски граждани от руски произход на британска територия? Кой търпи в къщи му да внасят ядрени материали и да убиват гражданите му?
2
3
 
9
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
А кой им даде невропаралитичния газ на двете жени? В кухнята ли го произведоха? Много прилича на "химическото оръжие за масово поражение" открито в Ирак.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко удобно и трябваше цЕла година за да го установят ясно е, че се вади следващата "причина" за налагане на санкции и то точно след като двете половинки се разбраха за преговори.