Еднакъв механизъм отключва страстта към хазарта и анорексията

Кога развиваме хранително разстройство?
13 апр 2018 20:28,
4
Еднакъв механизъм отключва страстта към хазарта и анорексията
Източник: Reuters

Характерна особеност на психиатричните заболявания е, че в основата им никога не лежи само един причинител – обикновено за създаването, проявата и поддържането им са необходими съчетаното действие във времето на множество фактори – от биологичен, психологичен и обществен характер. 

Това правило важи в пълна сила и за разстройствата в хранителното поведение. Както вече стана ясно, при хората, засегнати от тях, често се установяват някои наследствени и генетично заложени отклонения в невромедиаторните системи. Последните ръководят осъзнатите и неосъзнати мисли, първичното поведение, както и по-сложните поведенчески механизми.
 
Хиперактивността на серотониновата система и допаминовата дисфункция са особености на хората, страдащи от хранителни разстройства, но не са и единствената им особеност, довела до заболяването. Те обаче създават благоприятна „почва“ – предразположеност – към която при наслагване на определени влияния от живота на човека може да се стигне до отключване на заболяване като анорексия или булимия.
 
Пубертетът
 
Никому не е тайна, че през юношеството е периодът на големите промени за човека, когато от дете, той става възрастен. Този сложен процес е свързан не само с количествени изменения – промяна в ръста и килограмите.
 
През пубертета се случва нещо много повече – тялото търпи качествени промени, в които в крайна сметка придобива биологична зрялост. Юношеството е необходимото време на загуба на равновесието, когато човека не само става полово зрял, но и му се налага да израсне психически. За това не е и изненадващо, че именно през този период се проявяват и не малък дял от психиатричните болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страстта към хазарта много се разпространи сред организаторите на хазартни игри. Трябва да ги лекуваме от хазартна зависимост чрез закони и ограничения. Всяка будка за вестници стана хазартна лафка на хазартни типове-организатори. Всяка телевизия вече играе тото и лото и бинго. Трябва да лекуваме болните телевизии, болните организатори на хазартни игри и болните телевизионни водещи и журналисти.
2
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
.Айде първо разберете как се задвижва климата на земята, който също се влияе от човешки компоненти!! А след това, разказвайте за зависимостите на човеците....велики учени незнайни
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Механизмите на всички мании са със сходен произход, доколкото съм чувал. Една мания може да бъде заменена само с друга мания. Мой авер от комарджия стана запален рибар ;)))