Брентът мина $75 за барел. Какво ли ще се случи с горивата?

Фючърсите са на най-висока стойност от ноември 2014-а
24 апр 2018 17:30, Бойчо Попов
26
Брентът мина $75 за барел. Какво ли ще се случи с горивата?
снимка: Ройтерс

Брентът поскъпва за шести ден подред, преминавайки границата от 75 долара за барел по време на азиатската сесия заради очаквания за евентуални проблеми с доставките, ако САЩ наложат санкции на Иран на фона на продължаващи ограничения на производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол поскъпват с 0,93% до 69,28 долара за барел, което е най-високата му стойност от 28 ноември 2014 г. Повишението при сорта Брент е с 0,66% до 75,20 долара за барел, като това е най-високата му стойност, достигана от 27 ноември 2014 г. насам. Подобна шестдневната печеливша серия Брент последно направи през декември миналата година, а цената му в момента е с 20% над най-ниската му стойност от февруари тази година, предава Investor.bg.

Петролните пазари като цяло поддържат цените си благодарение на ограниченията, въведени от ОПЕК в началото на миналата година. Вероятността от подновяване на санкциите срещу Иран от страна на САЩ също е фактор, повишаващ цените.

Според Стефан Иннес, директор Търговия за азиатско-тихоокеанския регион в брокерската компания OANDA, смята, че нови санкции срещу Техеран ще оскъпят петрола с до по 5 долара за барел.

До 12 май САЩ трябва да решат дали да напуснат ядрената сделка за Иран и да въведат отново санкции срещу третия по големина производител на петрол член на ОПЕК, което ще затегне доставките в световен мащаб.

"Суровият петрол в момента се намира на тригодишен връх, който отразява опасенията около геополитическото напрежение в Близкия Изток, като регионът е източник на близо половината от световните доставки на петрол", коментират и от ANZ bank.

Усилията на ОПЕК за затягане на пазара се дължат най-вече на Саудитска Арабия, където държавно-контролираната компания Saudi Aramco настоява за по-високи цени.

"Силата на петролния пазар идва от неотдавнашния ангажимент на Саудитска Арабия да върне цените на петрола между 70 и 80 долара за барел чрез балансиране на обема на запасите от "черно злато", обясни Уилям Олоугхлин, инвестиционен анализатор в Australia's Rivkin Securities.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: петролопекгоривацени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
крадат много преди 5 години
При сто и педесет $ за барел и над 2 лева за $ цените бяха същите..Крадат милиарди от народа ни чрез правителството..
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До да /20/Ти защо не използваш пълния член? Или даже един член не можеш да напълниш? Нали има братски Кувейт? За какво Бойко игра танца със саби в братска Саудистка Арабия?Нали ни спасиха от зависимостта от Русия! Защо толкова ви вълнува Русия, нали беше страна-бензиностанция?
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравяме , че русияя почна да натиска за изкуствено спиране на запасите от петрол, за да се вдигне цената. Не САЩ :))))
20
8
 
8
 
! Отговори
да преди 6 години
Русофила как се кефи че петрола поскъпва.Това е зле за България тъй като ние купуваме суровини.Но русофила не го интерисуват българите,бъдещето на българските деца.Русофила се интерисува от благоденствието на руските си господари.Русофила е роб който ще продаде и семейството си в името на джуджето от Кремъл.
19
4
 
8
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Нефта поскъпва и газът ще поскъпне,а тогава как ще се отразят санкциите на Русия? Тръмп да духа супата-никак.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нека си поскъпва петрола. Това е изчерпаем ресурс и в дългосрочен план цената му само може да расте. Когато всички минем на превоз на ток, водород или друг заместител, най-после ще престанат далаверките на производителите...и най-порле арабелите ще се върнат където им е най-добре - върху камилите и в палатките на сянка. Даже и паричките за тероризъм ще привършат бързичко.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До INFOВ отговор арапията е обстреляла от въздуха сватба в Северен Йемен. Убита е булката и още 20-тина гости, а 45-50 са ранени.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АРАБИТЕ ЩЕ ПЕЧЕЛЯТ, ЕВРЕИТЕ ЩЕ ГУБЯТ.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Силата на петролния пазар идва от предстоящото финализиране на договора между Русия и ОПЕК за 10 или 20 годишно продължение на ограничаването на добива на петрол. Забележете, че някой е крайно недоволен от този договор и преди няколко дни предприе опит за военен преврат в Саудитска Арабия.
14
5
 
2
 
! Отговори
q преди 6 години
До :):) - 6to mi dreme za u6ankite be, da mrat!
13
2
 
3
 
! Отговори
:):) преди 6 години
ми и да слагаш минуси. факт
12
5
 
10
 
! Отговори
:):) преди 6 години
Русия има добив 10 мил барела на ден, съразмерно със СА.по 75, са 750 милиона $ на ден. Разходи до момента в Сирия милиард и половина $ , два дни добив на нефт....
11
5
 
12
 
! Отговори
Опааа.. преди 6 години
ЖУЖО пак ви надупи,русофобчета мили байнови..
10
12
 
10
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Лукойл вече вади сурвачката, а патриотът-саветофил полага раболепно гърбина и *** нещо за ***
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До House M.D.Бойкономикс
8
8
 
11
 
! Отговори
INFO преди 6 години
Йеменските хусити са обстрелвали Арамко, най-голямата нефтена компания на Саудитска арапия, верните авери на дон Боко. Стари съветцки ракети, made in КНДР.Цената на нефта фърчи към небето.
7
1
 
27
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
А защо в България цената е 175 $?
6
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкарало му се електромобил вика :D Ххахах къде ще го паркираш? В блатото пред панелката ли ?
5
9
 
22
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Русия ,номер едно,първи коридор!
4
4
 
33
 
! Отговори
до гого преди 6 години
ами реално опита да ударят по русия с ниска цена на петрола заби нож на шистовите добиви. При цена под 60-65$ добива е нерентабилен и теябва да се спре или да се работи на загуба.Тук не става въорос фили фоби ,просто нефтен бизнес....който не вярва да чете.