5% скок на цената на жилищата за година, всяко трето - на кредит

Сред основните купувачи са и българите от чужбина
9
5% скок на цената на жилищата за година, всяко трето - на кредит
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С 5% са поскъпнали имотите в София през последната година. Въпреки това, засиленият интерес към покупката на нови жилища остава, подплатен от високата покупателна способност, ръста на средната работна заплата и ниската безработица, съобщи БНР.

Още по темата


Сред основните купувачи са и българите, живеещи в чужбина, които инвестират в имоти, с цел отдаването им под наем.

От Националната асоциация на строителните предприемачи обаче коментираха и редица проблеми на бранша, сред които административната тежест и несъвършенствата в Закона за устройството на територията.

Строители и брокери отричат прогнозираната криза на имотния пазар и се обосновават с редица фактори, които благоприятстват сделките в момента.

Всеки трети апартамент пък се купува с кредит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да, амада бе, 1 трета от първолачетата не им е майчин българския, до 30-40 години ще се стопим с още един милион, един двустаен се изплаща за 35 години с банков или иначе казано целия ти трудов живот, тези които купуват без кредит са цели 2/3, което е доста странно за иначе бедната ни страна, а пъ на мен ми се привиждат балони щето струвало 1200 евро квадрата панел в Люлин. Заблуждавам се, няма балон :) Но почети малко за иконмическите цикли и да се позаблуждаваме заедно.
8
0
 
6
 
! Отговори
име преди 4 години
Панелите вече са под 1000 евро и в най-скъпите квартали. Цената при тях пада много - поне 100 евро на квадрат за една година. Новите тухли, са на едни и същи цени от една година, което иде да рече, че те са следващите! Както винаги, първо падат цените на най-нискокачествените и след тях и на другите. Висококачествените биха запазили цената си, но такива у нас няма!
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рано или късно тази лудост ще свърши.Цените в София изпреварват градове като Рим .Това няма как да трае дълго.Бананова република с цени на имотите като в западна европа е несериозно.
6
0
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
останалите 2/3 просто не са купени....
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хм!Според мен 1/3 от всички жилища, които са обитавани са накредит. От всички хора, които познавам, само един кмет си купи жилище. Шефът на отдела ми е на кредит, а бонусите му са по 30 000 лева.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, да, рецесията ще си остане в Европа, тук няма да дойде. Верваме ви. Дайте инфо за сделките и цените за ТАЗИ година. Пазар вече няма. Само четем всяко тримесечие статистика на сметната палата за максимален спад на доходите от сделки с недвижими имоти. Има ли още такива? Не прехвърляния между няколко големи играча (банки и строители), а реални покупки. И цените дайде извън няколкото големи града - колко е срива (не спада) там? Има ли въобще сделки? Балон няма на цените, разбира се.
3
6
 
8
 
! Отговори
Да, ама преди 4 години
тук постоянно дежури един, който бае, за да предизвика пукване на някакъв балон, дето е в главата му!
2
0
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Това е шот останалите са взети от депутатите. На евтино.
1
1
 
20
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Не ме учудва, че всяко трето жилище през тази година е взето на кредит. По-скоро съм изумен, че останалите 2/3 не са.