Здравеопазването не пази най-уязвимите болни, докога?

Не е редно да се доплаща за здраве, смята Мими Виткова
Обновена: 13 ное 2019 13:09 | 13 ное 2019 12:50,
15

Народните избраници се заеха с обсъждането на т.нар малки бюджети на Здравната каса и общественото осигуряване, които бяха приети вчера на първо четене. Както винаги се чуха критики от опозиционни партии и към двете финансови рамки. От ДПС приеха предложените промени в сектор здраве като: нов бюджет със стари затлачени проблеми и отдалечаване от реформата.
Още по темата

От БСП също изразиха песимизъм, че медицинските специалисти ще бъдат адекватно заплатени с новия бюджет, а от ГЕРБ защитиха предложенията си с вяра във всеобхаватния здравен пакет и сериозно нарастналия мащаб на парите за здраве.

"Системата е затлачена, никой не казва каква точно реформа трябва да се направи, диспропорциите са огромни. Наливането на пари в системата не може да доведе до резултати", каза в "България сутрин" бившият министър на здравеопазването и председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване Мими Виткова.

По думите ѝ с доплащането сега се наказва най-уязвимият по веригата - болният човек. Не е нормално хора с доходи 7000 лв. на месец да имат платени изцяло здравни осигуровки, а човек с минимална заплата да доплаща.

"Ние не знаем кое колко струва в здравеопазването. Пациентът иска, когато боледува, да не му се налага да събира пари - трябва да помислим за по-справедливо разпределение. Конторолът в системата е нулев, министърът го вижда и проверките са с нулев резултат", подчерта още тя.

"Колкото и неправилно да харчим парите, това са 15% отгоре, което е положителна крачка. Каквато и реформа да се прави, тя иска малко по-голямо количество средства", посочи за Bulgaria ON AIR д-р Спас Спасков, бивш директор на болница "Пирогов".

По думите му нормално е да се искат още пари от болници, лекари, разпределението на парите било на принципа за всички по малко. Контролът пък можело да е по-сериозен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ясни са ми ,чии интереси защитават тия двамата мошеника.А Спасков е и мошеник.
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам против здравните да са по-високи ако предлаганата услуга от лекарите е на ниво. Проблемът е, че доста от медицинските лица са абсолютно некомететни, не поставят правилни диагнози, не могат да разберат елементарно състояние на пациента, камо ли да говорим за правилно лечение..Последният пример беше лечение на енцефалит с някакво успокояващо, от което човека беше починал
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравеопазването във Велика Лааййннаариияя......от умрели газове.
4
10
 
6
 
! Отговори
Харпуна преди 4 години
анонимния 7. - Сигурно ако ти *** здр осигуровка като в Германия ще получиш златни протези безплатно и млади девойки в бяла премяна ? Глупости на търкалета. Просто България умишлено я държат бедна за да я изкупят за без пари. Глобалния план е такъв. Кой разбрал - разбрал.
3
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Защо си мислиш, че с пари нещата се получават? Всичко опира да морал. Андрешковци минали на 800-900 лв на час с насадено чувство за безнаказаност. Това е здравеопазването в момента. И после поредното предбито медицинско лице ще се оплаква. Да се сърди на мародерите за които си затваря очите, на ренгенолога с незаконното оръжие, на поредния заловен дрогиран лекар претърпял ПТП, на глобения с 400 лв за ненужна операция. А докто Държавата да си поеме задълженията #ПребийЛекарСпасиЧовек
2
3
 
12
 
! Отговори
Да Харпуна преди 4 години
Тия твои приятели или са били пияни, или са патологични лъжци!
1
2
 
16
 
! Отговори
Мен преди 4 години
А кой тогава да го плаща? Докторите искат заплати. Ние искаме модерни болници и добра апаратура, досега не съм чул някъде да са безплатни.