Активисти искат данък за свръхбогатите за 2,5 трлн. долара

Тези пари ще помогнат за справянето с бедността
19 яну 2022 22:40, Нели Христова
33
Активисти искат данък за свръхбогатите  за 2,5 трлн. долара
Снимка: БГНЕС

Няколко международни организации и милионери предложиха да бъде въведен данък на свръхбогатите с цел борба с коронавируса. „Докато милиарди хора се борят за оцеляване на фона на пандемията, имуществото на милиардерите излиза извън контрол. Това не е справедливо”, заяви координаторът на движението за борба с неравенството „Fight Inequality Alliance” Джени Рикс, цитирана от БГНЕС.

Активистите обявиха инициативата си по повод Световния икономически форум в Давос, който тази година заради пандемията се провежда във виртуален формат.

Колко трябва да плащат свръхбогатите?

Заедно с международната хуманитарна организация Oxfam, Американския институт по политология и обединението на състоятелните американци „Родолюбиви милионери” движението за борба с неравенството предложи да се въведе глобален данък за свръхбогатите в зависимост от размера на състоянието им. Предложението е имущество над 5 млн. долара да се облага с 2% годишен данък, над 50 млн. долара – с 3%, а над 1 милиард долара данъкът да бъде 5%.

По оценка на активистите, по този начин всяка година биха се събирали над 2,5 трилиона долара, което ще позволи да се избавят от бедността 2,3 млрд. души и да се осигурят ваксини срещу коронавирус за цялото население на Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
115 преди 2 години
Данък 10% от печалбата, като в България.ИЛИ 1% ОТ ДОБИВАНОТО ЗЛАТО В ПИРДОП, КАКТО НИ ПРОДАДОХА НАШИТЕ ИЗБРАННИЦИ, ПРЕДИ ГОДИНИ, И НЯМА НИТО 1 ОСЪДЕН, ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крайно време е.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХАААА!!!Искали били да вземат от най-богатите, за да напълнят джобовете на фармацефтичните гиганти!Най-големият проблем бил липсата на ваксини, разбирате ли ...
23
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Това, което искат, е химера.
22
0
 
6
 
! Отговори
Ленин преди 2 години
Аз си знаех, че комунизмът ще победи някой ден по целия свят! Но първо - в най-развитите капиталистически страни, не и в Русия!
21
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Прочетете статията на Валери Найденов в 24chasa.bg - "Минимална държава ли? А защо сучете от огромната й цица?". Много е точна и много истини казва. За данъците, за държавното преразпределение.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едното, както спомена някой,. че това не са налични пари по банковите им сметки. Другото, кой ще ги контролира тези пари, кой ще определя кой е беден ? Комунисти сър !
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините ли ще ги нахранят, облекат, дават образование, плащат консумативите и жилищата на хората и децата? Хахаха, "Биг Фарма" иска да си прибере в джоба едни пари, а отделно какво има в тъй наречената уж "ваксина" , един Господ знае!
18
0
 
4
 
! Отговори
Кой ще взема преди 2 години
тези пари и ще се грижи за тяхното разпределение? По какви критерии ще ги разпределят? И не на последно място: какви заплати ще си гласуват "разпределителите"? Като тези от червения кръст, или като тези Уницеф?
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя тази тема не е от вчера и не е нищо ниво. Накратко: богатите пак ще си веят байряка, а останалите ще си останат почтени. Ако някой си мисли, че ще промени нещо, дано да е така.
16
2
 
20
 
! Отговори
Ива преди 2 години
"Тези пари ще помогнат за справянето с бедността" - лъжа - няма да помогнат, просто ще раздадат на калпак и след месец пак бедни...
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха, който може и има получава останалите зяпачи да си гледат работата. Въпроса не е колко имат а какво правят с парите си. Предпочитам няколко такива като Мъск отколкото едни ревльовци и политици само да разпределят благата и накрая всички да тънем в мизерия освен политиците Нов комунизъм ли ще правим другари Марксисти ?Ще крадем имуществото на другите в полза на общото благо, жените също нале ?
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един милион секунди са 12 ДЕНА , Един милиард секунди са 32 ГОДИНИ, сМЯТАЙ за какво говорим. Каква е разликата между бедни и богати!
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетиха се най-после, че това с милярдери и милионери е супер ненормално. В пандемията всички обедняха, а те утроиха богатствата си. Никой ли не вижда, че те се опитват да господстват.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свръх богатите трябва да плащат данък роми, който ще стигне за задоволяването на размножителните им желания.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тоя, негод-ник на снимката, толкова д стиснат , че карфица не можеш му завря в гъ-зъ, да не говорим, че никога и долар няма да плати. Бедните да го ду-хат, израз от дълбока древност, който важи и сега.Жалко, но е така.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези активисти са финансово не грамотни за това активисти. Те/той ги нямат тези пари, акциите им/му струват толкова не се реализирани. Утреако паднат акциите с 50 %, от 200млрд богат ще стане 100 млрд. Когато продава, тогава трябва да плаща данък. Ся вече имасхеми за отписване на данъчни задължания. Но като цяло ттой не дължи данък върху 200млрд защобез да продаде не може да ги харчи, а като продадетрябва да плати данък върху продажбата. Ся вече в акона има 100 вида схеми ка да си намалят данъц
9
1
 
11
 
! Отговори
D преди 2 години
Или ще бъдат окрадени от некадърни чиновници.. и свръх богатите ще наемат по-малко служители..
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Всеки - чака да позная, работиш за мрз и никога не си имал повече от 2 бона в сметката нали?
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
когато си безочливо *** и гледаш в паницата на другия вместо да си оправиш сам живота....