Турция дава на Украйна касетъчни бомби от Студената война

Киев се е опитвал месеци да си осигури доставки от САЩ
11 яну 2023 12:08, Елка Василева
97
 Турция дава на Украйна касетъчни бомби от Студената война
Снимка: архив, БГНЕС

Турция е започнала да доставя на Украйна разработени от САЩ касетъчни боеприпаси от Студената война, пише списание „Форин полиси“, като се позовава на настоящи и бивши американски и европейски официални представители, запознати с въпроса.

Турция, която е член на НАТО, е започнала да изпраща първите партиди от т. нар. подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение (DPICM) през ноември 2022 г. Те са произведени по време на Студената война като част от споразумение за съвместно производство със Съединените щати. Оръжията са предназначени да унищожават танкове, като се разпръскват на по-малки суббоеприпаси, които могат да останат на бойното поле с години, ако не експлодират веднага. Всеки снаряд разпръсква около 88 поразяващи части.

Изданието отбелязва, че Киев се е опитвал няколко месеца да си осигури доставки от САЩ на такива боеприпаси, но американските закони забраняват на Вашингтон да ги изнася.

„След като САЩ отказаха (на Украйна) достъп до касетъчни боеприпаси, Турция беше единственото място, откъдето можеха да се снабдят с тях“, каза пожелал анонимност източник, информиран по въпроса.

„Това просто показва как въпреки че Турция се опитва да се хареса на Русия в някои отношения, тя се превърна в наистина важен поддръжник на Украйна във военно отношение,“ коментира източникът.

Нито турското посолство във Вашингтон, нито украинското министерство на отбраната са отговорили на молбата за коментар на „Форин полиси“.
(БТА, София Ангелова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби - не милиони! Бяха милиарди! Десетки при това и все с "тлъсти заработки"! Като твоята от тролейбустване!
82
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 1 kanal Руски паспорти са получили вече МИЛИОНИ(точно) Украинци. От 2014 постоянно мигрирали само от ЛНР И ДНР са минимум милион Украинци а до 5 милиона от цяла Украйна ходеха редовно на заработки когато границите бяха отворени.
81
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До ЯМБОЛИЯ "Ислямския Свят е вече срещу Русия." Сериозно? Защо тогава никой от ОПЕК не увеличи добивите на нефт и Газ толкова необходими на ЕС и САЩ и по този начин да удушат РФ. ОПАЛЯ ОПЕК+ НАМАЛИ КВОТИТЕ... Китай и Индия обърнали Гръб на РФ? Кога стана това бре? Рекордно повишаване на търговията между тях за миналата година(рекордно означава не 20-30% а 200-300%).
80
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 kanal.Какво ме интересува как живеят в Русия.Аз си гледам нашата страна и,че случващото се в Украйна ни вреди.Не Русия започна войната,тя я довършва.След думите на Меркел и Оланд,какво има да се коментира.Дори и ООН почна да мълчи.
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия.Не е тя,дори и основателя на ЧВК"Моцарт" Андрю Милбърн го потвърди и не е искал изобщо да се захваща.Само като видял,какво правят"Вагнер" и ,за какво става на въпрос си е бил камшика.
78
0
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 83 - така няма да се разберем! "Запада" /това е западното крило на ФСБ и неговия говорител Митрофанова/ не би твърдял за "само" 40 хиляди украинци! Митрофанова ще ти дърпа ушаците! Най малко 400 хиляди са. Не, дори и това не става - 4 милиона е най добре! Като в Мосфилм - ВСВ - един мужик загива и "завлича" поне 10 германци със себе си! Инак какво ще е геройството? Другаря Путин обича големите лакардии!
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия,резервите влязоха чак декември месец.Преди това колко,бяха руснаците.Часната армия на Прогожин,не е негова.Там обаче всеки е влязъл доброволно.Не ги разправяй тия,че в Бахмут било като през ВСВ.Там руснаците действаха с артилерия и само "Вагнер".Дали са дали жертви,естествено.Но как,ще обясниш,че според запада"Вагнер"са дали 4100 убити повечето затворници,а украинската армия около 40000.
76
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 81 - това Митрофанова ли ти го нашепна? Свиркай си! Тоя път България не се позиционира на страната на Агресора! Вярно, няколко путинофила ще сдадат багажа - къде от яд, къде от старост, но няма как :-)),
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган подкара Путин с мекия брус.Голяма любов с Путин но видели го малко наведен Ердоган веднага го почва.
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щеше да е много смешно всичко, ако БГ не беше пак в лагера на губещите. Дано ни се размине като след ВСВ. Е, сигурно ще трябва да се жертва някой евроатлантик за общото благо, но няма как:))
73
1
 
4
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 78 - там в момента върви конфликт който по жестокостта си съперничи с ВСВ. Всеки ден там намират смъртта си и украински и руски момчета. Стотици. Там един безскруполен руски Олигарх - Пригожин - доказва, че частната му армия струва повече от руската такава. Цената? Без значение. Той както и някои други ръководители отдавна са се ръкували с Рогатия! А нашите путинофили го коментират като столичното дерби Левски - ЦСКА! Пътя на Руската Империя е постлан с трупове!
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75 - Егати СРИТВАНЕТО терена около Соледар и Бахмут е застелен с трупове , даже не ги събират , март месец кат се размразят ще тръгне вонята .
71
4
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 75 - верно ли бе путинофиле? Кви 10%, кви 5 лева? За какво тогава Путин мобилизира 300 хиляди нещастника? Какво постигна Великата Могучая - окопаха се като мишоци и бомбардират с ракети и дронове цивилната инфраструктура от месеци? Като се зъбят всеки ден на Запада - съкън Украйна да не получи далекобойни оръжия. Това ли е руската "мощ"?! А срещу равностоен съперник, как ще са мужиците? Щото многократно по слабата Украйна добре ги уреди до тук!
70
5
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Браво на комшиите. И Пакистан почна да дава оръжие на смелите украинци. Ислямския Свят е вече срещу Русия. АМЕРИКА,Канада и Мексико се обединиха за всичко. Големи държави от третия Свят,застанаха срещу Русия от тази година. И Китай вече им обръща груб. А Индия вече го направи.
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия.Я се събуди.Какво НАТО,какви 5 лева,ако НАТО е трябвало да се намеси до сега е щяло да стане.Ама видиш ли повечето страни от НАТО не си и помислят това да се случи.Русия до ония ден беше само с малко над 10%от армията си и въобще не се беше подготвила за такъв военен сблъсък,а срещу тях беше хвърлена над 650 хилядна армия.Е ти кажи 155хил.+опълченците от ДНР и ЛНР,какво постигна украинската армия.Да се окопае в Бахмут и там да ги сритат.Това ли е успех?
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конашенко в дневната сводка на МО отрече думите на Пригожин че Соледар е превзет.
67
0
 
8
 
! Отговори
Факе Нюз преди 1 година
Администацияга на Президента Ердоган днес официално е потвърдила че това е дезинформация. Нищо от статията не е вярно. А днес бг че си е жълта преса няма съмнение.
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 55.Какъв Мариупол, нали точно там започна всичко през 2014,след като гражданите на Мариупол излязоха на протест,а дойдоха въоръжените нацисти на украинските олигарси да стрелят по хората,а Киев се направи,че нищо не се е случило.Точно там чашата преля.И къде се скриха тия от "Азов" в завода на олигарха Ахмедов,които ги финансираше.
65
2
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Ъ - о, не драги! Далеч си от истината. Едно е Ленд-лийз - да доставиш оръжие. Друго е пряк военен сбъсък. За сега има само първото. Като зад всяко НАТО-вско оръжие стои по един или няколко корави украинци. А са много, много корави. Дори и руските ви кумири го признават вече. Но еко НАТО бъде въвлечено, тогава трагедията ще бъде пълна. Путинофилските внушения, че Русия била "изчерпала" НАТО, щото унищожила няколко образци техника получени от украинците, са разменна монета само за вас!
64
1
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Боби - благодаря ти Боби! Но избягвам всякакви XXL програми и канали. Нали знаеш, после внуците - няма нужда да гледат от малки порноGрафии!