Новите уроци: Парламентът – в 3 клас, Facebook – в 7-ми

Гимназистите ще трябва да познават сайтове на институциите у нас
3 дек 2016 08:40,
18
Новите уроци: Парламентът – в 3 клас, Facebook – в 7-ми
Снимка: архив Reuters

Facebook и Twitter влизат в учебниците на българските ученици. Това предвижда проектът за нова учебна програма, която е качена за обществено обсъждане.

Според документа децата ще се учат как да зачитат правото на лична неприкосновеност в интернетq както и да описват действията, които да се предприемат при нейното нарушаване.

От учениците ще се очаква също да задават настройки за защита на личната информация при използване на социална мрежа, пише "Монитор".

Още по темата

В програмата е заложено също така седмокласниците да инсталират антивирусна програма на компютър, да сканират и откриват вируси.

В трети клас пък малките ученици ще трябва да свързват държавните институции като Народното събрание, правителството, както и президента с техните основни функции. Една от темите залегнала в проекта на учебна програма по “Човек и общество“ за трети клас е свързана с правата и задълженията на гражданите на България.

В девети класи пък учениците вече ще изучават суперкомпютри, грид и облачни технологии.

Освен това от гимназистите ще се очаква да познават основните сайтове на държавни институции, да намират в интернет информация за електронните услуги за гражданите предлагани от основни правителствени и неправителствени организации.

Сред новите понятия са "електронно правителство", "електронната търговия", "електронно заплащане" и др.

В учебното съдържание в проектите по български език пък е предвидено учениците да могат да могат да разпознават интервюто, репортажа, информационна бележка като медийни текстове.

Публикуваните учебни програми не са окончателни. По тях могат да се изпращат коментари и предложения за промени в срока определен за обществено обсъждане. Те трябва да влезнат в сила от учебната 2018-2019 година.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
gtf преди 7 години
"да инсталират антивирусна програма на компютър, да сканират и откриват вируси" .. това безмислено нещо звучи, като - дай да източим бюджета с някой лев.
16
3
 
1
 
! Отговори
Фрог преди 7 години
До АнонименГлупости!!! Това е институция!!!
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо на компютърна грамотност ще ги учат на Facebook грамотност. Какво общо има Facebook с интернет. това е само един сайт от безчисленото множество от сайтове.
14
1
 
9
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Да ги "учат", аз в къщи ще го уча на обратното, за да знае истината!
13
1
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Грид щели да учат.. И как да си пазили личната информация във фейсбук.. Наистина неща без които са загубени в тоя свят, нали?
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Субкултура е и да нямаш профил във Фейса Субкултура е да имаш читателска карта в библиотеката.Субкултура е да обичаш и да спиш само с един човек ...Субкултура е да нямаш профил, а да имаш АНФАС....Толкова сме разделени на един лист разтояние.Субкултура е да не драскаш по стени, а да разбиваш стени.Толкова съм НЕКУЛТУРЕН абориген, дивак.)) Даже зная танца на дъжда!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще ги учат на медийна простотия, интернет простотия и парламентарна простотия.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В учебното съдържание в проектите по български език пък е предвидено учениците да могат да могат да разпознават интервюто, репортажа, информационна бележка като медийни текстове.при положение, че ще наблягате на фейса и скайнет нема да е зле по литература да се изучава научна фантастика като се почне с " Аз роботът" усещам кака Първият дакон ще бъде нарушен скоро. В противовес на Облака ще се появи Добрия Гещалт
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"азиатските суб-култури"Хора, "субкултура" значи да слушаш метъл или да си емо и да движиш с такива хора. Някаква група със собствена култура. Не "долна" или "подкултура". Защото напоследък доста често го чета.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От кукувиците в МОН - толкова...
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ ГИ УЧАТ КАК ДА СЕ ПАЗЯТ ОТ ФЕЙСБУК
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като си помисля какви глупости ние сме си писали и лепили по лексиконите, на тези деца днес в Интернет им остават завинаги - горките.
5
10
 
1
 
! Отговори
NewYorker преди 7 години
ами няма да учат за Павлик Морозов, я? е верно, друго си е да знаеш как да предадеш баща си, но ... все пак това са особеностите на азиатските суб-култури и промиването на лабилни червени психики ....
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Порносайтовете в кой клас ще се учат?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" Краят на дъгата" Върнър Виндж.Напоследък все на пророчески книги попадам. А пък снощи дочетох "Ланголиерите" Стивън Кинг. Там самолети, пилоти....времето пропада в бездната..абе ужас ви казвамDD
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те няма какво да се запознават, вече отдавна са се запознали. Става въпрос за сигурността на личната информация. Макар че в този случай единственият съвет е въобще да не си правят профил във Фейсбук. А за гонене от час не трябва закон, учителят може сам да налага такава дисциплинарна мярка.
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е то бива простащина....защо трябва да се запознават децата с това нещо фейсбук, че и да боравят с него след като може да се издаде закон- който влиза в училище по време на час във фейсбук да се гони от час. На клюки ли ще учите децата от малки, алооооуууу?