Отделяме 0,25% от БВП за наука... А трябва да е 1,5%!

10-те млн. лева за БАН не били за заплати, а за субсидии
5 дек 2016 11:37,
30
Отделяме 0,25% от БВП за наука... А трябва да е 1,5%!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Парите, които в момента държавата отделя за наука, са 0,25% от БВП, а според Лисабонската стратегия до 2020г. трябва да достигнат до 1,5%. Това коментира акад. Юлиан Ревалски, който днес ще встъпи в длъжност като председател на БАН.

"Държавата е приела европейските тенденции, където е казано, че публичното финансиране трябва да се увеличава и съгласно Лисабонската стратегия трябва да достигне до 1,5% до 2020 г. В момента не можем и да си мечтаем за това понеже е една четвърт от процента", обясни акад. Ревалски.

Още по темата

 
Трябва да има сериозно проектно финансиране, подчерта акад. Ревалски. Той отчете, че в Бюджета за 2015 г. - 42% е проектното финансиране, тоест по-малко от 60% е публичното финансиране, което идва по линия на бюджетната субсидия.

В момента има напрежение в БАН, както и призиви за протести, но се надявам на решение, коментира акад. Ревалски. Припомняме, че недоволството е предизвикано от това, че мнозинството в НС не се съгласи да даде 10 млн. лева увеличение към парите на БАН, въпреки че Бюджетната комисия му даде зелена светлина.

"В мотивировката за тези 10 млн. лева не е имало искания за заплати. Било е за приоритетно субсидиране на младите учени, докторанти, за осигуряване на условия за труд", обясни акад. Ревалски пред Bulgaria ON AIR.

Броят на учените е под критичния минимум сравнено с другите страни и от ЕК препоръчаха увеличаване на техния брой, заяви акад. Ревалски, по повод информация, че в БАН може да има съкращения.

Учените в БАН са сред най-високо квалифицираните специалисти в България, а техният труд е признат в международен план, посочи акад. Ревалски. Той подчерта, че те не искат да просят, а тази седмица предстоят срещи с НС, с МС и с Президентството.

"През 2009 г. бяхме единствената организация, която осъществи международен одит. Като следствие от него имаше едно преструктуриране, при което от над 60 институтите станаха 42. През времето, което след това последва течеше също една вътрешна структурна реформа. Не можем да кажем, че не правим реформа в БАН. Същевременно никога не сме казвали, че с тази реформа спира всичко и край повече нищо няма да се прави", посочи той.

Нещата се развиват, светът е динамичен и ние сме готови да видим какво трябва да се прави, категоричен е акад. Юлиан Ревалски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Am za men преди 7 години
Polovinata budjet da se dava za obrazovanie rezultati nyama da ima. Srednoto obrazovanie tryabva da se upravlyava ne ot politi4eski gla6atai a ot hora raboteli kato u4iteli pone 10 god. Drugoto e bo6 laf.
28
0
 
3
 
! Отговори
До До мен 26 преди 7 години
В БАН не се развива наука заради самата наука, както ти си мислиш.В БАН едни хора отчитат едни неща, които често пъти са или наукоподобни, или преписани от друг автор, или пък са интерпретация на по-стари разработки на същия автор. Целта е човекът да реализира кариерно развитие и да получи по-висока заплата. По-голямата научна степен пък гарантира включване в по-изгодни задачи, в които работят по-младите, а по-старшите получават по-голям дял при разпределението на хонорарите плюс заплатите.
27
0
 
2
 
! Отговори
До Аз /№22/ преди 7 години
Кой каза, че наука се прави само от БАН?Чети написаното по-долу. Хората се дразнят, когато определени индивиди се изживяват като корифеи на научната мисъл и самото назначаване на научна длъжност в БАН се представя като атестат, че по-добър специалист в съответната област няма!Всички знаем какви връзки играят там.Мерзко е, когато дълго и старателно си разработвал нещо, със свои средства си набавял научна информация и накрая бившият ти състудент-тройкаджия го оценява, защото бил "учен от БАН"!
26
0
 
2
 
! Отговори
До мен 26 преди 7 години
Не говоря за закриване на Науката въобще. Далеч съм от тази мисъл, но както навсякъде по света науката се развива в университетите и в научно-изследователски центрове, често финансирани от големи технологични компании, които търсят конкретни резултати, а не в някакви специални и нарочни структури като БАН, където се развива някаква наука заради самата наука и без никакво практическо приложение.Съжалявам, но в тази си форма БАН е чисто паразитна структура, която е отживелица от миналото.
25
1
 
3
 
! Отговори
мен преди 7 години
До ТоваЗаФинансиранетоЗа това се говори за % от БВП, а не за фиксирана сума за наука. А Австрия в момента дава 1.8% от БВП за наука, което е 6 пъти повече като процент, а като пари мнооого повече. Швейцария пък дава 3% от БВП. Без наука една държава не може да съществува. Науката и образованието са основата за богата държава. Дори Българското вино, което е стока, от която печелим от износ е успех на Българската наука, колкото и странно да ви звучи.
24
0
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
И ти не си прав....ако отвориш Гугъл ще разбереш, че сит търбух за наука глух, е превод от римска сентенция..така че коментирай по същество, а не само да плюем.........
23
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонименЕ и? При японците има ред, управление, политики, но има и структура, която генерира тези неща. При нас има също, но тя не генерира нито политики, нито има ред, нито нищо. Просто при нас трябва да се изгради управленска стратегия и нещата ще потръгнат. Вашето заявление ми звучи като. Според хората във форумите българските лекари са лоши, за това дай да закрием здравеопазването. Учителите влизат с 3 в университета - да закрием образованието.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колега ходи в японски институт да си изкара докторантурата. Всеки работеше там по някакъв проект, който е защитил и съответно спечелил. Там чистачки нямало. Учените си чистели сами. Вярно, било мръсничко за японските стандарти, но всяка йена и всеки цент (в зависимост от финансирането) се влагали в науната разработка - 4 г къртовски труд и защита на всяка теза. В БАН такова нещо няма. Там всеки е на заплата и чака нещо да му падне на главата като на Нютон ябълката, но пада само мазилката от тава
21
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Все повече се плаша за тази държава, когато чета коментари от хора, за които всяко нещо с изключение на това, което те правят е безсмислено. Ако има в БАН безмислени неща то те са благадарение на абсурдно управление, а не защото нямаме нужда от наука. България има огромна нужда от БАН. Но няма нужда от подобни управници. И няма нужда от хора, които смятат, че няма нужда от образование, наука, култура, инфраструктура, а само от пари за ракия и ядене.
20
2
 
2
 
! Отговори
до дрЪскачите преди 7 години
Съжалявам, ако съм Ви засегнал....но твърденията Ви, че учените първо трябвало да покажат резултати, а после да искат пари---ми звучи така-----Спортистът първо да стане шампион , а после да иска условия за тренировки.... Да не говорим, че ако се ценяха резултатите ..."народните избраници" ще плащат много милиони.....
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АзЗа едно си прав да махнат чистачките и да дадат заплатите им на учените сами да си чистят поне да си заслужат заплатите :)
18
5
 
3
 
! Отговори
КК преди 7 години
БАН е една паразитна структура в българската действителност. Това е една институция, който гълта твърде много средства без никаква практическа полза от дейността им. Познавам вътре хора, които от 40 г. изследват някаква билка без да са намерили нищо стойностно от това си начинание. Разнищили са тревицата на съставните й части и... нищо. Навярно са знаели още през първата година, че нищо няма да излезе от това, но са писали публикации и са развивали "наука". Да ти таковам на такава наука!
17
1
 
5
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До АнонименТова не е вярно. На всякъде по света има бюджет, който се разпределя под формата на субсидии. Не можеш да разпределяш бюджет, който го няма. Как точно да си заслужат парите? Учените са реализиралу куп проекти, които залежават някъде заради липса на пари. За да има резултати - първо трябва да има пари, после проекти усвояващи тези пари и накрая резултати. Работата на чистачката нито води до прогрес, нито е нещо без което не може. Аз бих дал парите за чистачката на учения, сам ще чист
16
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Абе вие хора ме изумявате. Да има БАН няма нищо общо с това, под каква форма съществува в момента. БАН трябва да е институция без служители. Това трябва да институция, която да формира политики в областта на науката. Там ще се отпускват средства за конкретни проучвания и дейности. Субсидиите трябва да са поименни, като всеки учен спечелил субсидия трябва да може сам да си назначи екип с парите от тази субсидия. БАН трябва да формира политики, да предоставя субсидии и обезпечава сграден фонд
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до дръскачите до 14Не че ми е приятна Менда Стоянова но за едно беше права в интервюто, че тези пари трябва да си ги заслужите както е на запад. Единствено в България все още съществува старата соц-структура наречена БАН, т.е. работиш не работиш парите са ти сигурни в края на месеца. Те за това са и малко. Така че така наречената "проста" чистачка си е заработила парите за разлика от "читавите и заслужили" учени.
14
2
 
4
 
! Отговори
От дрЪскачите до 14 преди 7 години
"Сит търбух за наука глух" не е сентенция на Радой Ралин, а български пословичен израз, има го в няколко сборника с фолклорни творби, събрани през Възраждането /това се учи още в училище, БАН-аджийо/.Заплащане според способностите си младият висшист ще получи, когато спечели конкурс за финансиране на предложен от него проект.В момента чистачката в БАН получава заплата за труда си /реален труд/, а така наречените "учени" взимат заплата само защото са назначени в БАН, но част от тях мързелуват!
13
4
 
5
 
! Отговори
до дръскачите преди 7 години
Вместо да се обсъжда кой е учен и кой не..основното е дали е нормално да се отделят за наука толкова пари, дали е нормално чистачката в БАН да получава повече от млад учен, дали е нормално една проста женица - МЕНТА Стоянова да дава квалификации и да определя съдбата на далеч по - читави,заслужили и учени хора от нея. Отговорът е ясен. Радой Ралин--" Сит търбух за наука глух". Само да припомня, че за субсидиите си от 11 лв. на глас "народните избранници" гласуваха почти единодушно.
12
2
 
4
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО преди 7 години
Броят на учените у нас бил под критичния минимум, в сравнение с други страни!Къде е писано, че "учен" е само онзи, който работи в БАН?Хора се занимават с изследователска дейност паралелно с работата си в други области - това важи не само за преподавателите в университети.На някои обаче име е удобно:- Да са назначени в БАН на сигурна заплата.- Каквото работят в БАН да се счита проект и ако може да им се плаща за него допълнително.- Да четат лекции на хонорар.- Да припечелват и от другаде.
11
2
 
4
 
! Отговори
ТоваЗаФинансирането преди 7 години
е препоръчително, всяка държава влага в наука толкова пари, колкото може да си позволи.Нали неотдавна се вдигна врява, че Австрия отделя за наука почти три пъти повече пари в сравнение с нас.Но никъде не се написа колко пъти по-богата е Австрия от нас.Не се отбеляза една особеност на австрийските научни институции - там се кандидатства за проекти. Приключиш ли проекта, оставаш на соц.помощи или на заплата,ако работиш другаде.Никой не плаща само за да се водиш на длъжност "учен", както е у нас
10
2
 
4
 
! Отговори
корекция преди 7 години
В 10 цитирам наглото изявление на Ревалски, според когото "Учените в БАН са сред най-високо квалифицираните специалисти в България".В един от институтите преди време е правена проверка след оплакване до ръководството на БАН, че бивши студенти-тройкаджии отдавна са настанени на научни длъжности в институт, в който техни състуденти-отличници са технически помощници.Оплакал се човек, с когото бившите тройкаджии се подигравали.Направили проверка, установили, че е истина.И какво? Никакви санкции