Привилегии за ромчетата първолаци? Не и за сметка на другите!

Вълчев обеща: Принципът за уседналост ще е основен
16 мар 2018 19:00,
53
Привилегии за ромчетата първолаци? Не и за сметка на другите!
Архив: Булфото

Ще бъдат прецизирани текстовете, които дават привилегии на малцинствата при записване в първи клас, така че да не бъдат ощетени останалите деца. Това обеща образователният министър Красимир Вълчев в отговор на недоволството, че това е дискриминационно и създава привилегии на база етнически произход.

По-рано тази седмица и групата на Патриотите в Столичния общински съвет се обяви срещу спорната промяна на Наредба 10 на МОН.

Още по темата

"Ще прецизираме текста, така че да не бъде за сметка на останалите деца. Тези деца ще бъдат насочвани след класирането, само в училища, където няма неприети деца от прилежащия район", успокои Красимир Вълчев.

По думите на просветния министър не става въпрос за дискриминация, а по-скоро за административна мярка. Той допълни, че трябва да се провеждат политики за десегрегация, за да не се увеличава броя на сегрегираните училища.

"Много общини провеждат такава политика. Тя предотвратява това едни училища да бъдат нежелани и целият район да се превърне в нежелан", обясни Вълчев.

Образователният министър отговори и на притесненията, че децата ще могат да учат само в определено училище заради принципа на уседналостта.

"Детето може да бъде записано във всяко едно училище. Но когато в едно училище има повече желаещи, отколкото са местата, трябва да има принцип, по който да бъдат избрани децата - тези които живеят в прилежащия район са с предимство", обясни Вълчев.

Той коментира и закупуването на шкафчета за училищата, за да не носят децата тежки раници. По думите му е възможно реализацията на тази програма да започне през следващата учебна година и да завърши за около 2 години.

"Учениците от 1 до 7 клас са около 450 хил., ние прогнозираме, че между 150 и 200 хил. шкафчета ще бъдат закупени със средствата за тази година. В момента в част от училищата има шкафчета, тъй че не тръгваме от нулата", каза Красимир Вълчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Башка ЛудИ да търпим, и да не търпим, това е!Те са бъдещето, ние - миналото. И то не особенос славно минало.
39
2
 
7
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Малко ни е! Щом търпим, така ще е!Сами си избираме управниците и ще им търпим решенията!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато родителите не започнат да издържат себе си и децата си чрез своя труд, нищо няма да се оправи.Човек цени онова, което е придобил с пари, за които е работил. Научиш ли го да получава даром и да не носи отговорност, той изнаглява и възпитава себеподобни деца.Хич не е бил глупав, нито е бил излишно жесток онзи, който се е опитал да внуши, че само трудът ще ти даде достойнство и ще ти гарантира права. У нас, в политиката спрямо един етнос, беше сринат именно този жизнено важен постулат.
37
0
 
7
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Където и да го проемат , колкото и да го тикат не могат да го променят . На фона на другите децата разликата е фрапантна. Даже се засилват комексите им и познайте колко ще ходят на училище .
36
1
 
6
 
! Отговори
popche преди 6 години
Тая работа я пробваха и бащите ви (на комунярското управление сега) и пак не стана... А на тия дето пишат постоянно за честита демокрция - няма я демокрацията не нзма какво ревете от тая демокрация понеже същите комунистичрески кланове ви управляват безспирно... И ако порчетете малко Героги Марков примерно - ще видите че това е проблем още от 80те години най-малко... ама тогава имахте само Работбническо дело...
35
3
 
5
 
! Отговори
- преди 6 години
Привилегии за ромчетата първолаци?-------Защо се правите на наивни? На подсъзнателно ниво всички разбираме, че "ромчетата" са бъдещето на Бг!До тук ни докара либералното безумие! Ха честита ви Демокрация!!!!!
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да работим за ,,светлото си бъдеще".Плащайте данъци, плащайте осигуровки. То има кой да Ви ги харчи. Аз вече съм в сивата икономика и много ми харесва.
33
0
 
12
 
! Отговори
Първолак преди 6 години
Хаде, хаирлия да е..... Тази година ромчета -първолаци, догодина ромове- професори по математика и ядрена физика.
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че мен ако ми сложат детето в един клас 2-3 ромчета и познайте с каква скорост ще бъде преместено... Здравето и възпитанието на детето ми са две от нещата, с които аз не бих искал да си правя експерименти.МОН като са толкова загрижени, да си вземат у тях по едно ромче, за интензивно обучение...
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и без това има липса на учители. Ако това с предимството стане,никой няма да пожелае да се докосне до българската образователна система
30
0
 
21
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Ръка им подавахме достатъчно.Някой преди теб е написал много добре - пипането с кадифени ръкавици и даването на бонуси даде много лоши резултати. Значи трябва да се предприемат коренно противоположни мерки. Ако не им харесат - границите са отворени, а Индия вече ги е поканила да се върнат в прародината.Лесно е. Малка промяна в закона да изисква стриктно спазване на Конституцията, включително и възпитаване на собствените деца според основния закон.Който не се съобрази - лишаване от гражданство
29
0
 
6
 
! Отговори
то си знае преди 6 години
До Анонимно 21И за тебе ще закъснее
28
0
 
17
 
! Отговори
всеки ще си плати преди 6 години
ние сме си за е.... е защото си трайкаме .не само ,че си трайкаме а вече ни е страх да пишем ама какво да се прави като виждаме ,че никой не гледа за нас и за какво да се борим ... ама един ден ще ни писне и квото стане стане и тука ще стане мазало .търпим търпим ама един ден .... малко остана от търпението ни тия дето ни съсипаха живота и ни вкараха в калта ще пищат като жени още малко остана да търпим един ден ще ни писне и ще стане много грозно .
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма други и само те останаха. Тепърва ще трябва да закриват нови училища и болници.
26
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страната е в подем откакто на власт е Генерал Борисов!
25
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От януари 2018 г. населениието на България падна за първи път под 7 милиона души след 1940 г.
24
0
 
17
 
! Отговори
До 24 ВЪПРОС преди 6 години
Доколкото знам, единственият начин е да се самоопределиш при преброяванията. Хрумвало ми е да се възползвам от облагите и аз да се пиша такава и да спра да плащам всичко, ама пусто съм твърде бяла и синеока :(
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕлкаНашите с какво са нещо повече?
22
0
 
14
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 6 години
Всъщност някой знае ли как , се идентифицира даден човек че е Ром ?Има ли такава графа в Държавни Документи , в която срещу име се подпълва Ром ?Ако няма това е Корупционна Схема на Държавните Служители да вземат едни пари .
21
0
 
26
 
! Отговори
Елка преди 6 години
Знам, че по принцип за деца лошо не се говори, но тези на снимката не ми приличат като много да се натискат да се интегрират, сори, но не го вярвам...