Забрана! Учителите във Варна – без подаръци

Разпореждането на общината предизвика възмущение
22 мар 2018 10:30, Петя Славова
24
Забрана! Учителите във Варна – без подаръци
Снимка: архив, Булфото

По разпореждане на общината във Варна от месец февруари, учителите нямат право да приемат подаръци от родителите. Новината предизвика възмущение и отпор от страна на родители – учителите в училища и детски градини.

В началото на февруари общината издава препоръка педагозите да не приемат дарове. Разпратено е писмо до директорите, които да "инструктират преподавателите, че приемането на подаръци е недопустимо".

Причината за препоръката е постъпилите множество жалби, на които трябвало от общината да реагират. За повечето родители забраната е обидна за педагозите. Те се организират и правят дори петиция за отмяната ѝ.
Според майките писмото на общината нарушава техните права и тези на преподавателите.

"Тези учители стоят по осем часа на ден с нашите деца, учат ги на песни, стихчета, на поведение, хигиенни навици, занимават се по цял ден и накрая това детенце да не може с един мил жест да каже благодаря", възмущава се пред bTV Анелия Николова.

За учителите жестът е знак, че са си свършили добре работата. Обичайно за първия учебен ден и празници родителите събират между пет и 20 лв., но имало случаи на ваучери с почивки, спа процедури или големи суми.

Стига се и до второ писмо на общината – то препоръчва в етичния кодекс на учебното заведение да се определи "размера на подаръците, които служителите е допустимо да приемат", т.е. да определи лимит на сумите.

Директорът на ОУ "Васил Друмев" Красимир Димитров пък казва, че подаръците са само в края на учебната година и не могат да се приемат за подкуп.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 6 години
Защо трябва да се дават материални подаръци, различни от букет цветя, като знак на уважение?Като бях в училище,още от 1-ви клас помня как разни майки подаряваха на "Госпожата" подаръци като бижута,дрехи,някои я канеха на рождени дни,за да има по-специално отношение към тези деца.В прогимназията,класната си превеждаше платените уроци в училище и то на класа на който беше класен ръководител,САМО на на тези ученици писа 6,за да имат по-висок бал при кандидатстването.И после защо децата се мразят..
20
4
 
3
 
! Отговори
не ще преди 6 години
има даскали до 10 години, 40 % се пенсионират до 4 години.В България се ценисамо юмрука ,а не акъла,затова следва този народ да загине, да загине и държаватаму.Учителите са с най-ниски пенсии, хак ви е че няма да има кой да учи децата ви,българите не заслужават учители, те нямат уважение към тази професия, несъзнават трудноста й, въобще народ с елемнтарно мислене.
19
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
..От месец насам тече нова програма от Мон. .всички със слаби оценки за срока..допълнителни консултации от 10 уч.часа ..тези часове не се заплащат на учителя,за ,,ползу роду''..А иначе за програмата са отпуснати пет милиона лева...представете си какви подаръци си правят..без да чакат ни родители,ни учители..Ние сме просто потърпевшите, умишлено настройвани едни срещу други..
18
2
 
2
 
! Отговори
нерапон преди 6 години
Тоест ти казваш че учителя по презумпция е длъжен да приема подаръци/рушвети и т.н иначе ще убиди някои и трябвало да се скрие зад наредба че били забранено? добре ти разбираш нещата така и аз съм ОК с това но аз ги разбирам по друг начин!
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички работим и ни се плаща за това. Зад подаръците обикновено се крие стремеж учителя да бъде подкупен с цел по висок успех. Който си върши работата я върши с и без подарък.
16
1
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До АнонименВиж какво, нерапон, слез на земята. Сега учителят, ако не иска да го размекват родителите на двойкаджиите с ПОДАРЪЦИ, може спокойно да им каже, че е забранено. Това е смисълът...,защото да се откаже подарък се възприема навсякъде като обида към подаряващия....Учителската гилдия вече не мизерува и може да преживява и без ПОДАРЪЦИ.
15
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги съм била против допълнителното даване, за каквото и на когото и да е било. Тези хора, за да я вършат тази работа, са подписали договор и в него е написано колко ще получат в края на месеца. Ако не са съгласни, не подписват договора и не започват на тази длъжност. Грешно е да започваш работа с идеята, еми тя заплата е ниска, но днес трима да дадът по 20-30 лева си е друго.
14
9
 
8
 
! Отговори
маларт преди 6 години
Значи за сервитьорките може бакшиш, а за учителите не може
13
0
 
10
 
! Отговори
. преди 6 години
Последно - за препоръка или за забрана иде реч. Понеже това са доста различни неща, все пак, а в текста на писанката по-горе се сочат и двете. Пък те, пусто, не са синоними. Някои учители наистина не бива да получават подаръци. Не са си научили учениците да пишат. Даже санкции следва да получат - за несвършена работа.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинявайте,но това с подаръците е наше дело на родителите.Понеже сме от измислени по измислени и много благодарни още от първи клас започваме с валчери за масаж, вместо картичка изработена от децата и едно БЛАГОДАРЯ!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен не са ме възпитавали, че трабва да правя подаръци на този или онзи, нито са ми казвали поводите когато трабва да правя такива. От там идва и корупцията. От възпитанието.
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с подаръците било то учители, лекари ецт. Се предава от поколенията. Ако сега се спре днешната младеж няма да знае за какво става въпрос. Същото е и с корупцията
9
1
 
17
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Не е коректно проблема да се прехвърля върху учителите.Те не си искат подаръци.Подаръците са инициатива на групичката БГмама.Дайте да съберем по 30лв на дете за подарък на уч.за ЧРД.23деца по 30лв.
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв подкуп? Образователната система така я направиха вече, че учителите ако искат да пишат 2ка за срока или годината на някое дете и става невъзможен филм. За всички е много по-лесно да пускат неграмотни и незнаещи деца да продължт в по-горен клас.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТКъв натиск бе ***? Извинявай нищо лично но ако учителя не иска подаръци просто няма да ги приема. Що се правите на ударени с мокър ***? :Д
6
1
 
11
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Тази забрана всъщност защитава учителките/ите/ от натиск чрез разни ПОДАРЪЦИ от родителите на двойкаджиите.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бръмбате в япония като дадеш бакшиш и хората ти се сърдат защото вече взимат заплата за свършената работа и все едно им даваш милостиня сеш се под достойнството им е докато българина е като гълъб крачка-клъвне това е бате наистина повечето са ЛОш Матриял (не всички) баба ми бог да я прости без бутилка и бонбони не ходеше ама кво да говориме сиромах човек жив дявол
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учител не е професия, а призвание... Малко са тези, които учат децата ни, за да създадат Личности.... И същите тези Учители не се интересуват от благинки или подаръчета, те се къпят в уважението, любознателността и признателността на своите ученици. Чувстват се щастливи от факта, че с личния си пример са формирали истинско самосъзнание в един млад, възпитан човек. Ето това е наградата за един истински Учител.... Дерзайте, всички други смешници, които не им пука за децата!
3
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман с тея учители,само тяхната е работа другите хора не работят,не знаят как се работи тежък физически труд за 550 лв,а чакат и подаръци,дето са горе долу с прилични заплати и искат още, да не говорим за отпуски и екскурзии уж заради децата, самочувствие без покритие, че са учители,сякаш само те са учили,ама стоят на борсата и чакат само работа като,, учител,,друго не желаят да работят.
2
3
 
33
 
! Отговори
Оперативно скучен преди 6 години
А защо само за учителите?Нима другите чиновници е редно или нормално да получават подаръци?!?!?!...... или ако подаръкът е над 1000 Евро се счита се счита за "Устна благодарност"???