Двама колеги в съда ще помагат за пенсия

Трудовият и осигурителният стаж ще се доказват по-трудно
23 ное 2010 07:03,
12
Двама колеги в съда ще помагат за пенсия
Снимка: Булфото

Доказването на трудов и осигурителен стаж пред съда занапред ще става по-трудно. Това предвижда новият специален закон, който ще замести Указа за доказване на стажа в съда от 1961 г. Той вече се съгласува с бизнеса и синдикатите и до 20 дни ще влезе в кабинета, съобщава 24 часа.

Когато кандидат-пенсионерът няма нужните документи, той може да заведе в съда свидетели. Те обаче вече трябва задължително да са колеги, работили заедно с ищеца, и то през същия период, за който се доказва стажът. Досега нямаше строго изискване и по делата се явяваха портиери, случайни познати или работили на същото място, но по съвсем друго време, обясниха от НОИ.

Писмените доказателства, установяващи стажа, могат да бъдат трудова, осигурителна книжка, трудов договор, допълнителни споразумения, заповеди за допълнително възнаграждение.

С това ще се сложи край на безумни ситуации, в които се представяха купони за стол, пропуск за предприятието и др., каза Емил Мирославов, шеф на правната дирекция в социалното министерство. По тези дела държавата няма да събира такси. Съдебните разноски ще са за сметка на ищеца.

Законът бе изготвен, след като Йордан Караджов от "Сигнал" алармира, че документите за пенсия на певците са унищожени. Не предвиждаме нищо специално за тях, но и се оказа, че документите им са намерени в творческите съюзи, уточни Мирославов. В Министерството на културата обаче не знаеха за това.

Новите правила ще важат за всички. Идеята да се закове срок до 2 месеца за процедурата отпаднала.
Синдикатите подкрепят затягането на реда, но настояват за поправки в ГПК и Кодекса на труда вместо за специален закон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и НАП и НОЙ имат записи за данъци и осигуровки, които съм плащал през годините. Защо това не е достатъчно за удостоверяване на стаж?!?!?!?!?! Дебилииииииии!!!!!
8
1
 
4
 
! Отговори
s teb sam преди 13 години
i az taka iskam, brat!
7
1
 
22
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Да обявим ВОЙНА на осигурителната система !!! Аз не желая да ме третират като някакъв престъпник, било задето съм работил, но чиновниците са ми унищожили документите, било защото не желая днес да плащам осигуровки, с които родоотстъпните политици хранят *** *** !!!Искам да бъда ИЗКЛЮЧЕН от осигурителната система - освобождавам НЗОК и НОИ от всякакви ангажименти към мене, ако и аз нямам ангажименти към тях Парите, дето съм внесъл досега им ги подарявам, да се задавят дано.
6
0
 
2
 
! Отговори
EGATI DARJAVATA преди 13 години
- DOSEGA SA VAJELI KUPONI, PROPUSKI..... SLU4AINI POZNATI.....
5
1
 
17
 
! Отговори
Йорго преди 13 години
Според мен един пропуск би трябвало да има по-голяма стойност в съда, отколкото показанията на двама свидетели ---- Ако обаче пропусът не е налице, тогава показанията би могло да са валидни ----- Но ако лицето има пропуск,а няма свидетели - нима няма и доказателства --- Не съм съгласна с това, че таксите трябва да са за сметка на ищеца, защото ИЩЕЦА НЕ Е ВИНОВЕН ЗА ЗАКРИВАНЕТО НА ПРЕДПРИЯТИЯТА ИЛИ ЗА УНИЩОЖЕНИТЕ АРХИВИ --- Законите трябва да сеприемат след АНАЛИЗ, ане на прима виста
4
1
 
33
 
! Отговори
Патриот преди 13 години
Да това е вярно.В НОИ цари пълен хаос.Служителите там са абсолютно некомпетентни и преднамерено зли.В НОИ Пазарджик занесох осигурителните ми книжки за заверка.И те изчезнаха!!!!!!!Трябвало да ги оставя с приемно-предавателен протокол.Файла ми се оказа празен!!!!!Добре ,че в НАП пазаят повече информация.Само ,че сега съм длъжник за довнасяне на държавата на някъкъви измислени суми макар ,че за периода съм имал 4 данъчни проверки.Пълна ***!
3
1
 
26
 
! Отговори
WWW преди 13 години
КОЙ КАЗА 4Е ДЕПУТАТИТЕ РАБОТЯТ ...ТЕ САМО КРАДЪТ И НИЩО ДРУГО НЕ ПРАВЯТ СЪСИПВАТ ДЪРЖАВАТА НИ ВЕ4Е 20 ГОДИНИ.........
2
0
 
31
 
! Отговори
Даам преди 13 години
Освен всичко това и трябва да са работили по 1 и също време... а какъв е %-та на депутатите дето им е съвпаднало "работното" време??
1
1
 
35
 
! Отговори
Дааам преди 13 години
Ами за какво са ни въобще тези трудови книжки, не се ли въвеждат данните от тях периодично в някакъв регистър?? Аз викам като му дойде времето направо с всички колеги през живота да се изсипеш където си трябва като *** сватба!