На Архангелова задушница почитаме паметта на мъртвите

Отдаваме почит и на загиналите български войници
Обновена: 5 ное 2011 08:32 | 5 ное 2011 08:32,
41
На Архангелова задушница почитаме паметта на мъртвите
Снимка: архив, Булфото

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - 8 ноември.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината. 

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките се раздава и на хората около съседните  гробове, дори да са непознати. 

Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Архангелова задушница
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
9
 
4
 
! Отговори
Задушник преди 12 години
Дано Господ изтрепе повече хора, че да празнувам повече.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В пост.27 се напомня много разумно, че е редно днес да кажем "Бог да ги прости" и за мюсюлманите, загинали като воини под българските знамена. Пък и, в края на краищата, нали и нашата, и тяхната религия са от един и същи корен, а върховният Бог, когото почитаме, е един.
38
6
 
3
 
! Отговори
Europe преди 12 години
Абе господа "религиозни", вие не схващате ли, че т.н. Православие вече няма нищо общо с Христос, някога е имало, именно когато Право е Славило Спасителя, но днес е една мъртва религия с измислени от човеците ритуали, която не проповядва спасение на човешката душа, а заблуждава с изкуствена религиозност. Така по нищо не се различава от всяка друга религия, дори поклонниците на другите религии дори са далеч по-религиозни от вас. Апропо, Господ Исус Христос НИКОГА не е създавал нова религия...
37
0
 
12
 
! Отговори
М. преди 12 години
Бог да прости нашите мъртви.Ако след смъртта на тялото душата продължава да съществува, нека душите им да знаят, че ги помним и ги обичаме.Да бъде вечна паметта на мъжете, загинали като български воини. Днес народът поменава специално и техните души - затова българите наричат тази задушница не само "Арахангелова", но и "Мъжка задушница".
36
2
 
10
 
! Отговори
силвия преди 12 години
Мир на праха на всички починали.Поне днес бъдете човеци.АКО МОЖЕТЕ РАЗБИРАСЕ.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отдавна е станало ясно, че Томас почита само една религия и тя е "Култът към Томас". Или "Томасология" за по-модерно настроените.
34
1
 
3
 
! Отговори
vazna преди 12 години
Ок, изборът си е твой, вярвай в каквото искаш аз ти обясних и предупредих, а оттам твоя е отговорността.
33
2
 
4
 
! Отговори
Wania преди 12 години
""Голяма сила има усърдната молитва на праведника" (Иак. 5:16). Ето ти доказателството за почитта към светците и куп други добри неща случили се чрез тяхното застъпничество.
32
7
 
2
 
! Отговори
Europe до 23 преди 12 години
Ей умнико, не бъркай гръцкото езичество наречено странно защо Православие с истинското Християнство. Ако поне някога си чел Новия Завет ще ти стане ясно. А и Томас е много прав, ама на "религиозните" не им изнася.
31
3
 
5
 
! Отговори
vazna преди 12 години
Тук вече не съм съгласна с теб Томас. Ти говориш за Протестантизъм. Излязал един човек и му хрумнало, че някой неща трябва да махне от дотогавашното Християнство и да наложи вярата си. Не така е при Православието, там колективното единно мнение е показател за действието на Св. Дух-т.е истината от Бога. А там са решили, че иконите, панихидите, свещите са нужни за изпросване на милост от Бога, иконите са съществували хора в миналото заради които техни по праведни дела Бог нас да ни помилва.
30
4
 
3
 
! Отговори
Europe преди 12 години
Айдеее, всичките езичници от гръцката религия, които между другото се смятат за християни, се юрнаха по гробищата. Боже пази България от българите!
29
0
 
6
 
! Отговори
задушница преди 12 години
Задушница- Йордан Стубел"От малката звънарня непрестаненразнася се от тъмно звън камбанен...... Ти, който и да бъдеш, спри от път,спомни онез, що минаха отвъд!И на колене прошепни полека:На мъртвите пръстта да бъде лека!И горе, пред небесните врати,греха Господ на всички да прости!По твоя път лъжовен и далеченнедей забравя само Бог е вечен....И някой ден, в един незнаен час,и ти ще клюмнеш като житен клас!"
28
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият"...Особено ако е прясно погребан и още е сочен. А ако е жена, първо може и да се позабавляват. ;-)
27
0
 
10
 
! Отговори
Ерфат ходжа преди 12 години
Аллах да е доволен от хората и мюсльюманите дали живота си за майка България.
26
0
 
7
 
! Отговори
по хапка в памет на. преди 12 години
....близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият"Който го е формулирал така явно няма почит към починалите си близки - "ядат и пият", аман от неуки *** !
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХЕМ ПАМЕТ, ХЕМ МЪРТВИ!ПО-СКОРО СПОМЕН ЗА МЪРТВИТЕ!ЩОМ ЩЕ ИМА ПАМЕТ ЗА МЪРТВИТЕ/ПО-СКОРО ПОЧИТ/,ТО БИ ТРЯБВАЛО ДА ИМА И ПАМЕТ ЗА ЖИВИТЕ!
24
6
 
5
 
! Отговори
Днес е Арифе,утре Ба преди 12 години
Денят преди Курбан байрамът се нарича Арифе или Ариф и е посветен на мъртвите. Приготвят се хляб, катми, ориз с мляко или вода и се раздава за душата на мъртвите. Ако има наскоро починал човек, в този ден колят курбан, защото вярват, че той чака. Но според религиозните правила, на Арифе не бива да се прави курбан, защото той изпреварва курбана на ония, които са отишли на поклонение в Мека и там в самия ден на байрам курбана принасят жертва.
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В предвид, че хората, които съм познавал и са мъртви са били християни, ще им отдада почет.Но да ми натякват , че това било отдаване на почит на мъртвите за България е пълна глупост.Християнството е една глупост и България е страдала много от него.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако днес се "почита"паметта на мъртвите, то значи,че през останалите 364 дни от годината е забранено,или не е позволено?!
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма религиозна (или понякога научна) тема в тоя сайт, която да не е замърсена от Томас и неговите сектантски глупости. "Ритуално християнство" - я се скрий, бе! Всяка религия си има традиции, светини и ритуали. Ти някакъв авторитет ли си, че да определяш кое е християнско?Върви си пали свещичките на Сатаната, и остави истинските християни на мира.