Експерти искат махане на билбордовете по пътищата

37% от загиналите са след удари в крайпътното пространство
Обновена: 19 ное 2011 08:36 | 19 ное 2011 08:07, Красимир Ангелов
104
Експерти искат махане на билбордовете по пътищата
Снимка: Булфото

За незабавно премахване на билбордовете по пътищата се обявиха от Българската браншова асоциация "Пътна безопасност".

Те констатират, че от пътнотранспортни произшествия в крайпътното пространство загиват над 37 на сто от общия брой от загиналите при катастрофи, съобщава БТА.

Според председателя на организацията Николай Иванов изключително опасни и тежки последствия има след катастрофи в неподвижни препятствия - дървета, рекламни пана, стени, спрели в пътното платно машини, каруци и т.н.

Специалистите от браншовата организация отчитат, че особен риск за безопасността на движението са изкуствените неподвижни препятствия с рекламна цел, защото те отвличат вниманието на водачите от една страна, а от друга представляват опасност от сблъсък.

"В редица европейски страни се прилага строго законодателство по отношение разполагането на рекламни съоръжения, припомня председателят на асоциация "Пътна безопасност" Николай Иванов.

Той даде за пример Швейцария, където са забранени рекламите по магистрали и пътища, както и всякакви реклами и съобщения, които водят до объркване със сигнали и маркировки.

В пък Германия се забранява каквато и да е текстова, светлинна или звукова реклама по пътищата.

В Словакия също има законодателна забрана за разполагането на рекламни съоръжения на не по-малко от 100 метра от пътя.

Експерти на асоциацията предлагат и редица препоръки за подобряване условията в крайпътното пространство у нас и за намаляване на тежките катастрофи с неподвижни препятствия на пътя.

Сред тях са искане да се издаде Наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с технически правила за приложение на ограничителните системи по републиканската пътна мрежа, приети от Агенция "Пътна инфраструктура" през 2010 г.

Освен това се акцентира се на внасянето в парламента на конкретни текстове за промени в Закона за пътищата, с които да се забрани поставянето на рекламни съоръжения край пътищата, както и въвеждането на строг регламентпри поставянето на рекламни билбордове по пътищата на България.

Освен това се настоява да се извърши инспекция на крайпътните препятствия у нас с цел тяхното обезопасяване и сигнализиране заради изключително високата смъртност в неподвижни препятствия. Иска се и незабавен демонтажна незаконно поставените рекламни съоръжения, както и на тези, за които рекламодателите не плащат такси за експлоатация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
38
 
! Отговори
98 преди 12 години
:)))))) Кометар 98 ми напомни една хем смешна, хем печална случка. С мое приятелско семейство от Зап.Европа пътувахме от Аерогара София на визита в Троянско село. Ченетата на хората паднаха още докато трополяхме през гетото край аерогарата, после по околовръстното, пред пустеещите полета на Кремиковци, осеяни с магарешки бодили и т.н. до целта. Мъжът все пак намери сили да попита: Извинете, да не би да сме сбъркали дестинацията?Ходил съм в Бомбай, а това място ми прилича на предградията му".
100
0
 
38
 
! Отговори
Билбордочетец преди 12 години
Антология на българския билборд:- знойна разсъблечена красавица (ЗРК) рекламира радиатори и котли- ЗРК рекламира моторни резачки- ЗРК рекламира участие в хазартни игри- ЗРК рекламира питиета и мезета- ЗРК рекламира ... каквото и да е ...При тоя скучен избор защо ли ни е билборд ;))))
99
0
 
38
 
! Отговори
Куче-касичка преди 12 години
Как да се премахнат, като всичките билбордове се "стопанисват" все от "наши хора" дето са си платили колкото и когото трябва.
98
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Даде за пример Швейцария, където са забранени рекламите по магистрали и пътища". Няма що...! Голяма забрана! Че за какво им е в Швейцария реклама....
97
0
 
37
 
! Отговори
Против билбордовете преди 12 години
Подкрепям идеята да се премахнат всички билбордове и други рекламни съоръжения от магистралите и първокласните пътища. Те не само отклоняват вниманието на водачите, но и голямата част от тях са изградени по начин, който не е съобразен с нужната издръжливост на природни условия - най-вече вятър. Има редица случаи на счупени и паднали билбордове поради лоша и слаба конструкция, включително такива създали пряка опасност за движението.
96
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
щом е за пари ще прокарат нов закон като в Словакия, да не е на по-малко от 100 метра. и какво, ще караме с една ръка на волана а с другата ще държим бинокъл за да видим какво рекламират. Много яко.
95
2
 
36
 
! Отговори
уморен водач на МПС преди 12 години
Пълни глупости..!Билбордовете им били виновни за катастрофите... Мен лично повече ми отвлича вниманието, занемарената природа около пътищата,запуснатите и полуразрушени села,разкопаните пътища,грозните еднообразни и сиви полупорутени сгради , лошите некачествени и неравни пътища с дупки,липсата на качествена маркировка и светлинна нощно време,многото светлоотразителни жилетки на алчно дебнещите ме навсякъде пътни полицай,заслепяващите светкавици на нагъчканите видеокамери и радари за контрол, така че не ми остава време да гледам по билбордовете и да видя нещо красиво,дори като за реклама,откъсвайки ме за момент от заобикалящата ме грозна действителност!
94
1
 
33
 
! Отговори
123 преди 12 години
da mahnat bilbordovete,ama i ekspertite 6oto 4ak sq se setixa da komentirat!!!
93
5
 
32
 
! Отговори
едмон рустан преди 12 години
ДА БЕ.НА КАЛПАВ НАРОД НЕ СЕ УГАЖДА. ВСЕ НЕЩО НИ ПРЕЧИ И ВСЕ НИЕ СМЕ ПРАВИТЕ. БИЛБОРДОВЕТЕ СА ЗА РЕКЛАМА .А НИЕ ГИ КИЧИМ СКАПАНИ ПОЛИТИЦИ И ЛЪЖЛИВИ РЕКЛАМИ.СЪЩИТЕ СМЕ КАТО КУЧЕТАТА-КОЕ НИ Е НАРЕД ЧЕ,И МЪДИТЕ ДА НИ СА ОТПРЕД.ЧЕ НЯМА УГОДА.ВИНАГИ ВЗИМАМЕ НАЙ ЛОШОТО ОТ ДРУГИТЕ.КОЙТО СИ КАРА КОЛАТА ДА СИ ГЛЕДА ПЪТЯ А НЕ КАКВО ИМА КРАЙ НЕГО .ДНЕС БИЛБОРДОВЕ,УТРЕ ДЪРВЕТА,ПОСЛЕ МАНТИНЕЛИТЕ И НАКРАЯ ДА СЕ БЛЪСКА ЩО ЖИВО И УМРЯЛО ИМА ПО ПЪТЯ. ВПЕРЬОД БРАТЯ БЪЛГАРЕ,*** И ВСИЧКО ЖИВО ПО М.П. СЕТА. УДРИ .
92
2
 
44
 
! Отговори
asere преди 12 години
В Турция ги махнаха отдавна,тука сте още в пантивека.
91
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
стига си са прайл повече от мене идеш
90
1
 
39
 
! Отговори
Мукавей преди 12 години
Рекламите по пътищата отвличат вниманието на шофиращите,но от друга страна пък предпазват нищо неподозиращия отсреща бай Хасан,който си прекопава мисира. Но затова пък си има дървета..
89
4
 
37
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 12 години
Не може да приемаме закони, които да намаляват печалбата на мафията, заради живота и здравето на разни калтаци и смачканяци. Като искат безопасност, да си купят бронирани джипове, като моя.
88
1
 
37
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 12 години
А-а-а, да ги нямаме такива! У нас важат само правилата, които вкарват гражданите в разход, като постоянно включените фарове и зверски скъпите данъци, същите като в Германия.
87
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак простотии!На калпавата ракета, космосът й пречел!Трябва да се кара НОРМАЛНО,В ТРЕЗВО СЪСТОЯНИЕ!Още малко и дърветата ще искаме да се изкоренят!Няма ум това животно, наречено БЪЛГАРИН!
86
1
 
55
 
! Отговори
rm преди 12 години
Абе махнете ги тея в Швейцария и Германия, това са бедни и неадекватни страни, не знаят, че икономика се гради с билбордове и молове, затова ги няма по магистралите им. Стотици години не могат да са научат как са прави икономика, се ние требе да им показваме.
85
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно е това за билбордовете и рекламите край пътя, но има още една недомислица-поставянето на временни ограничителни знаци и дискриминация на столичната пътна полиция спрямо МПС-та с несофийска регистрация. Имам случай, в който ме посрещаха на аерогара София, с кола от провинцията. На всеки 0,5 км по пътя имаше полицейски коли и на 3 пъти бяхме спрени, без никакво основание.Спаси ни това, че автомобилът беше в добро състояние, а ние достаъчно търпеливи да спазим процедурите на проверка.
84
1
 
34
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
шофьорите нямат място там.
83
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нарочно провокирах за изрязването на крайпътните дървета,защото извънредно много амсалаци загиват при удар с тях и почти всички не са съгласни за изсичането имСИ ЗАВИСИ О! И наистина ,какво са виновни дърветата и билбордовете?Всичко си зависи от водачите на МПС!
82
1
 
51
 
! Отговори
81 преди 12 години
Съгласявам се с написаното, с малка поправка на първото изречение , вместо "не са виновни билбордовете" - "билбордовете не са толкова виновни" и допълнение-"виновно е лошото състояние на нашите пътища и недисциплинираността на болшинството на водачите, както неадекватността на КАТ в това отношение. Щом си пътувал в Германия, знаеш, че покрай пътя няма да видиш кола на полицаи, но има камери на възлови участъци. Щтрак "марийке на портрет" щом превишаваш скорост и после щраф-глобичка.