ПРО-то на НАТО вече ни пази

България е покрита от първата фаза на отбраната, обяви Николай Младенов
Обновена: 21 май 2012 08:51 | 21 май 2012 07:00, Красимир Ангелов
259
ПРО-то на НАТО вече ни пази
Президентът Росен Плевнелиев (крайният в ляво) говори с Барак Обама и Андерс Фог Расмусен преди официалната снимка: Снимка: Reuters

Цялата територия на България е покрита от първата фаза на противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО обявиха на срещата си в Чикаго тази нощ българско време създаването на първата фаза на системата за противоракетна отбрана на алианса, съобщиха световните агенции.

"Политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са операционализирани в реални измерения. На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент са Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и със своите територии позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност”, обясни българският външен министър, цитиран от "Фокус".

Това е първият от четирите етапа, които трябва да доведат допълното разработване на отбранителната система, основана на американска технология, към 2018-2020 година, отбелязва Франс прес.

"Ние наричаме това междинна система, която ще ни позволи да се защитаваме от заплахи, идващи зад пределите на евроатлантическата зона", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след първото работно заседание на 28-те.

Противоракетният щит ще бъде командван от база в Рамщайн, Германия и ще се състои от свръхмощен радар, разположен в Турция, ракети Ес Ем -3 на фрегати "Иджис" в Средиземно море и прехващачи, разположени в Полша и Румъния.

Още по темата

"За нас е важно НАТО да държи отворени вратите за бъдещо разширяване”, обяви президентът Росен Плевнелиев след първата сесия на срещата на върха на алианса в Чикаго.

Държавният глава на България беше категоричен, че страната ни категорично подкрепя инициативата и ще работи за нейното окончателно финализиране на територията на всички държави, участващи в програмата.

Росен Плевнелиев заяви, че в първата сесия на срещата на НАТО не е обсъждана позицията на Франция за по-ранното си изтегляне от Афганистан. Българският президент беше категоричен,  че няма промяна в плана за изтегляне на българския контингент.

"Нашата позиция е много ясно комуникирана по всички нива. Ние сме прозрачен и търсен партньор. Ние не изненадваме неприятно нашите съюзници, напротив те могат да знаят и да бъдат сигурни, че когато кажем нещо ще го изпълним”, заяви Плевнелиев.

На срещата стана ясно още, че НАТО не възнамерява да се намесва в Сирия, за да сложи край на насилието. По думите на Андерс Фог Расмусен алиансът осъжда репресиите на режима срещу населението.

Според него най-добрият начин за намиране на изход от сирийската криза е планът на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан, предвиждащ прекратяване на огъня.

"Ние решително осъждаме поведението на сирийските сили за сигурност и репресиите срещу населението и призоваваме сирийските ръководители да се съобразят със законните искания на сирийския народ", добави Расмусен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРО -то ни пази, но ГОСПОД не! ТОЙ ни предупреди само, засега. Пред кого ще отговарят тия хора, когато България стане автоматично мишена с разполагането на щита на наша територия. Ние станахме врагове на нашите освободители - Русия.
214
0
 
0
 
! Отговори
Томова преди 11 години
Защо сте пропуснали 3.00 ч. мамка ви?
213
0
 
2
 
! Отговори
Просто питам преди 11 години
Защо г-дата Обама и Расмусен сочат така неприлично с пръст нашия г-н Президент? Защо той е единственият, навел се така? Дали не се е мушнал в първата редичка, без да е от отличниците? Някой да знае?
212
0
 
5
 
! Отговори
Безпартиен преди 11 години
Не виждам как 30-те фойерверки в Румъния и радара в Турция ще спрат някого ,ако руснаците решат да тръгнат на екскурзия из Европа :D.Кого лъжат само ,че този щит е насочен срещу Иран незнам!БТВ как имаха достойнство даже да побликуват графики с евентуален "Удар от страна на Иран" .Нагаждаческа еврейска телевизия!Те ни лъжат ,че ни пазят ние ги лъжем ,че им вярваме!
211
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И от кой ще ни пази --от Ротшилдови ,ЦРУ ,МОСАД. Америка ,,не можа''да се опази на 11 ноември , та нас ще опази ---алооо ние не сме хамериканци и не ви вярвамееее.
210
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Например, колко от вас знаят, че наскоро имаше осъдителни присъди за някои от членовете на кабала, като например Джордж Буш Старши и Тони Блеър, които на окултната дата 22.11.11 г. бяха осъдени като военнопрестъпници (за престъпления против мира и човечеството) от международен трибунал в Малайзия. Информацията не успя да пробие гъстата информационна блокада на Запад (включително и в България къде са будните ни журналисти май всичките са на хранилка?) и да достигне масовия потребител. Изключение прави малка група ползватели на сайтове и медии за алтернативна информация.
209
0
 
0
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ИМА ДОСТА БОЛНИ ВЕЧЕ...ЧАКАМЕ ХИРУРГ ОПЕРАТОР...!
208
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
243...ИМА ДЪРЖАВИ КОИТО СА АСОЦИАЛНИ...ИМА ШИЗОФРНИЧКИ...НИЕ СМЕ У РЕДИЦАТА НА ГЛУУПАВИТЕ ДЪРЖАВИ БОЛНИ ОТ АУТИЗЪМ...!... ТУКА БОЛНИТЕ СЕ СЪБИРАТ ЗА РАЗХОДКА СЛЕД ПРЕГЛЕДИ ПРИ КОИТО СЕ ОТКРИВАТ ТРАИНИ ОТКЛОНЕНИЯ ОТ :...ТЕГЛО...ЗДРАВ РАЗУМ... НАТРАПЧИВИ ХАЛИУЦИНАЦИИ...И ХРОНИЧЕН ЗАПЕК...ПРИ ТИЯ ОТ ПЪРВАТА РЕДИЦА...БЕЗ ЛУДИТЕ ДВАМА...!
207
2
 
3
 
! Отговори
честито на печеливши преди 11 години
България ще финансира издръжката на афганистанските сили за сигурност с 500 000 долара годишно. Това е решено от правителството на 9 май. Обявената от България сума е минимумът, с който могат да участват членовете на държавите членки на международната военна коалиция в Афганистан.
206
3
 
1
 
! Отговори
умерен преди 11 години
ПРО е жизнено важно за бялата раса срещу *** с *** , пияндурници с ракети и жълтурковци -кумунази...........
205
1
 
7
 
! Отговори
Мистър Пръц преди 11 години
Ох, олекна ми. Досега само нашата полиция ни пазеше, сега вече и ПРО !
204
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....МИСТЕР ПУТИН ОБИЧА БОЛГАРИЯ...!
203
0
 
4
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
Как тълкувате тази снимка ? Ще ми бъде много интересно да чуя мнението ви ?....БОЛНИ ЧАКАТ ВИЗИТАЦИЯ...!
202
0
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...КЬОПАФ ЛИ Е ТОЯ катана ТА ГО ПОДКРЕПЯТЕ БЕ ***...!
201
0
 
3
 
! Отговори
КАК ТЪЛКУВАТЕ... преди 11 години
Как тълкувате тази снимка ? Ще ми бъде много интересно да чуя мнението ви ?
200
2
 
7
 
! Отговори
Атака преди 11 години
Колко ни струва ЕВРО-ПРО???
199
1
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
А кои ще ни пази от пазачите........е казано в Сената на древен Рим.
198
4
 
13
 
! Отговори
ОООООХ преди 11 години
СРАМУВАМ СЕ,ЧЕ ПРЕМИЕРЪТ НИ Е С ТЪМНО МИНАЛО И СЪМНИТЕЛЕН МОРАЛ,ЧЕ Е СЛАБООБРАЗОВАН И ПРОСТОВАТ,КОГАТО ПРЕМИЕРИТЕ НА ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ДЪРЖАВИ ИМАТ И ВЪЗПИТАНИЕТО И ОПИТА И ДЪРЖАВНИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ ЗА НАРОДА И СТРАНАТА СИ.ЛОШО ВЪЗПИТАН,ЗЛЕ ОБРАЗОВАН,ПРОСТАШКИ ЕЗИК,ЛЪЖИ И КЛЕВЕТИ КЪМ ВСЕКИ ИНАКОМИСЛЕЩ,ДЕЕН УЧАСТНИК В БАЙ ГАНЬОВСКИ ДАЛАВЕРИ И КЕЛЕПИРИ,ПРАЗНОСЛОВЕЦ И БЪРЗОРЕК ВСЕЗНАЙКО.ЗЛОБАТА И ОТМЪСТИТЕЛНОСТТА СА ТЪМНАТА СТРАНА НА МУТРЕНСКАТА МУ СЪЩНОСТ.НО ПЛЕВНЕЛИЕВ РАЗБИ КЛАСАЦИИТЕ ПО МАЛОУМИЕ
197
2
 
10
 
! Отговори
AHA преди 11 години
До вчера евреите ни изнудваха за пари уж да гонят Ал каида,сега измислят PRO.За какво да плащаме милиарди за нещо което е излишно.Кой ненормалник ще скочи на една държава членка на НАТО като България например.Американския империялизам трябва да падне,иначе има много да страдаме
196
1
 
0
 
! Отговори
до 227 преди 11 години
Ами като им е през к**а, какво се оплакват и заплашват?