Потвърдиха нарушения при трансплантации в болница "Лозенец"

Не са спазени всички изисквания, утвърдени с наредба на МЗ
13 юли 2012 15:33,
35
Потвърдиха нарушения при трансплантации в болница "Лозенец"
Любомир Спасов отхвърли данните на ИАТ през март. Снимка: архив Булфото

Има нарушения при извършването на трансплантации в болница "Лозенец", показва доклад на Изпълнителна агенция "Медицински одит", предоставен от Министерство на здравеопазването на Dnes.bg след няколко месечни молби без отговор.

Проверката е извършена в периода от 3 април  до 27 април т.г. , но засяга дейностите по трансплантация от 2005 г. до 2011 г., когато е извършена последната операция по присаждане на органи.

Нарушенията, открити от "Медицински одит", до голяма степен потвърждават заключенията на Изпълнителната агенция по трансплантация (RАТ), която направи одит на болницата и представи своите резултати в началото на март.

Още по темата

Тогава ИАТ препоръча временно да се преустанови извършването на сърдечни, чернодробни и белодробни трансплантации. Като причина за препоръката им се посочваше недостатъчният брой специалисти по инвазивна кардиология в болницата.

От болница "Лозенец" обаче оспориха резултатите и беше назначена повторна проверка. На специална пресконференция, свикана след настояването на премиера Бойко Борисов, шефът на лечебното заведение Любомир Спасов категорично отхвърли твърденията, че изискванията за трансплантиране на органи и тъкани не са спазени.

Одитите в лечебното заведение започнаха след сигнал на Центъра за защита на правата в здравеопазването, че от 2008 г. до 2011 г. там са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина.

Проверката на "Медицински одит" показва, че при трансплантация на черен дроб, в периода 2008-2010 г., Болница "Лозенец” "не е изпълнила някои от изискванията, регламентирани в Наредба № 6, която влиза в сила през 2007 година и утвърждава медицински стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

В състава на лечебното заведение липсва структура по жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия и две оборудвани операционни зали за жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия.

Болницата не е предоставила информация, че през предходната календарна година всеки един от лекарите е участвал в не по-малко от 10 чернодробни резекции или интервенции върху екстрахепатални жлъчни пътища, абдоминални съдове или панкреас, каквито са изискванията.

При трансплантиране на бъбрек в периода декември 2009 - януари 2010 г. болницата отново не е спазила част от изискванията на Наредба № 6. През този период в лечебното заведение липсват 5 лекари с призната специалност по урология и стаж по специалността повече от 5 години, назначени с основен трудов договор в клиниката по урология.

И отново не е предоставена информация, че всеки един от лекарите е участвал в осъществяването на не по-малко от 70 бъбречни операции през предходната календарна година.

В състава на лечебното заведение са назначени по-малко от 5 лекари с призната специалност по нефрология. През този период в "Лозенец" има само1 нефролог, сочи поименен списък на лекарите от лечебното заведение.

При извършените трансплантаци през 2011 г. обаче са спазени изискванията на медицински стандарт за трансплантация на органи тъкани и клетки, утвърден с Наредба № 6.

Данните на "Медицински одит" показва, че от 30 август 2005 г. до 15 юни 2007 г. са починали 4-ма пациенти с трансплантации на органи. Тогава обаче още няма действащ утвърден медицински стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

След влизането в сила на Наредба № 6 от 5 март 2007 г., която утвърждава такъв стандарт, в болница "Лозенец" са починали 12 пациенти след извършена трансплантация.

В доклада се посочва, че "при по-голяма част от починалите пациенти, трансплантирани в болница "Лозенец" са налице медицински показания за извършване на трансплантации", в съответствие с медицинския стандарт.

Министерство на здравеопазването е дало предписания на ръководството на болницата и те трябва да бъдат отстранени в срок, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Министерския съвет на въпрос на Dnes.bg.

Предстои повторна проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" за това дали са изпълнени отправените препоръки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
михаил преди 11 години
мамка ти ***,нали за това си дал хипократовата клетва да лекуваш хората,ти откъде получи здравна култура,защо до сега няма нито един осъден от вас и все се разминавате с мъмрене а ако някой от нас сгреши ни съкращават или влизаме в затвора,5000 лева заплата ли искаш
16
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Докато всички държавни институции са на обслужване в "Лозенец" ще продължи и толерирането й. Пределно ни стана ясно това, след като за други случайни грешки във всяка друга болница се образуват досъдебни производства, а за БОГОИЗБРАНИТЕ от правителствена справедливост няма и няма да има. Защо ли? Ами отговорете си сами.....
15
1
 
1
 
! Отговори
Справедлив преди 11 години
Какво означава "починали....в съответствие с медицинския стандарт"???Къде е новото становище на ИАТ и амебата Кирилов?Как така за 2011г. всички стандарти са изпълнени, а МЗ дало предписания за отстраняване на нередностите..?И какви са те?/Сигурно да преместят бариерата от другата страна/Браво на ИАТ и Мед. одит, браво на МЗ и министъра. За пореден път с общи усилия замитат *** под килима. Жалко за децата и родителите.
14
0
 
5
 
! Отговори
Справедлив преди 11 години
Няколко въпроса към авторката Мария Папазова1. Защо не посочихте всички нарушения, отразени в доклада? Едва ли е крит толкова време заради няколкото полу-цитата.2.Защо се правите на глухи и слепи относно доклада на Джон Байърли, изтекъл в Уикилийкс? Не случайно там се споменава шефа на правителствена болница. Нещата са много по-кафяви и миризливи, отколкото изглеждат. Ако имате доблест и съвест-питайте когото трябва. Ако не-карайте както до сега. Между другото, кой ви беше собственика?
13
1
 
4
 
! Отговори
Родолюбец преди 11 години
С това безхаберие от 18год. към здравните специалисти в България,след 2-3 год. ще ни лекуват само врачки и баячки.Хак му е на този *** и завистлив народ!.Нека дойдат индийци, филипинци и друга полуграмотна *** и тогава ще бъдем доволни!Ние сме чуждопоклоници и не ценим това което имаме.
12
3
 
6
 
! Отговори
Български Лекар преди 11 години
Лекарите сме свестни,вие сте *** народ,мамка ви,нямате никаква здравна култура,пияни,дрогирани,биете се на поразия,нямате никаква здравна култура,ще ми се хвали някакъв *** хуманоид,докторе,аз 20 години не съм ходил на лекар,ама ям и пия като за последно,и от 1 седмица ме боли корема и повръщам като луд,ами умирай,*** грозен,като не цениш живота си,ей,всичко свястно бяга на запад,като лекари,скоро ще ви лекуват само врачки и шамани,опомнете се,и нека ни гласуват заплати поне 5000 лева
11
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 11 години
Да разбираме ли, че ПОСРЕДСТВЕНИ КАРДИОХИРУРЗИ ще продължават да правят ДЕТСКИ ЧЕРНОДРОБНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ и БЪБРЕЧНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ, след като ИЗКУСТВЕНО изпълнят препоръките? Естествено няма как да го направят! ПОРЕДНИЯ СРАМ ЗА ИНСТИТУЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ. ЖАЛКО ЗА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ ОТ ТРАНСПЛАНТАЦИОННО ЛЕЧЕНИЕ, ако и в бъдеще ще разчитат на подобни КАПАЦИТЕТИ!!!!!!!! жалко, много жалко........
10
0
 
2
 
! Отговори
РАДО ГОТИНОТО преди 11 години
ЕДИНСТВЕНИЯТ ЛЕКАР НА КОГОТО ВЯРВАМ Е д-р МИЛЕНА ЧУКАНОВА ОТ ИНТЕНЗИВНА КАРДИОЛОГИЯ В ИНСТИТУТА "ПИРОГОВ" Д-Р МИЛЕНА ЧУКАНОВА ОБИЧАМ ВИ И ВИ БЛАГОДАРЯ-О Б И Ч А М ВИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ
9
4
 
0
 
! Отговори
NAIDENOVA преди 11 години
lekarite ubiici ,romi li sa' samo bg.ubivat v bolnicite.mrasni i piani.revat samo za pari,razberat li 4e si bil v 4ujbina ti odirat kojata.gladnici.po dobre da si umra ,no niama da se lekuvam v bg. bolnica. te vsi4ki sa piani nekadarnici.
8
3
 
0
 
! Отговори
NAIDENOVA преди 11 години
lekarite ubiici ,romi li sa' samo bg.ubivat v bolnicite.mrasni i piani.revat samo za pari,razberat li 4e si bil v 4ujbina ti odirat kojata.gladnici.po dobre da si umra ,no niama da se lekuvam v bg. bolnica. te vsi4ki sa piani nekadarnici.
7
4
 
5
 
! Отговори
ГАВРА С НАРОДА преди 11 години
Тези лекари крадат като за последно,а Борисов направи закон да не може да си продавате Частната Собственост при не платени здр..осигуровки-ТОВА АКО НЕ Е ДИКТАТОР ЗДРАВЕ МУ КАЖИ-
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СРСС
5
2
 
12
 
! Отговори
кучетата си лаят преди 11 години
Потвърдиха нарушения при трансплантации в болница "Лозенец"===============================================================E и?Да сте видяли осъден ефективно "доктор" за търговия с органи, предизвикване на смърт или осакатяване от некомпетентност и безотговорност, изнудване на пациенти, нагли кражби от здравната каса ??? Няма и да видите! Всичко е пунта Мара - прах в очите на скотовете. Тук "тарикатите" и мафията са от 23 години издигнати в особен култ! Имат си парламент и закони. Честито!
4
0
 
10
 
! Отговори
Русе преди 11 години
В Русе един адвокат си отиде при бъбречна трансплантация в болница "Лозенец" в посочения период.Официално е записано,че е получил сепсис в резултат на хирургическата интервенция.
3
1
 
9
 
! Отговори
ж преди 11 години
За УБИТИТЕ деца-майната им-сега ще РЕКЕТИРАМЕ ПО МУТРЕНСКИ ВСИЧКИ ХОРА ,независимо дали имат какво да ядат,за да дадем на доказаните УБИЙЦИ в бели престилки!!!Тези ,които си гледат работата съвестно,не изнудват хората за пари и лекуват наистина,да не се чустват такива,но се съмнявам че са повече от десетима.
2
2
 
11
 
! Отговори
...? преди 11 години
По-интересното е :"Има ли успешни операции",..и какъв % ?
1
2
 
9
 
! Отговори
Е,...И? преди 11 години
Съдът ще оправи работата ...СПОКО!