КАТ проверява гуми и фарове в акция "Зима"

Ще спират превозни средства в цялата страна
Обновена: 5 ное 2013 13:18 | 5 ное 2013 13:03, Красимир Ангелов
62
КАТ проверява гуми и фарове в акция "Зима"
КАТ стартира акция "Зима". Снимка: Булфото

КАТ ще следи стриктно за състоянието на гумите, фаровете и чистачките, стана ясно от брифинг на Пътна полиция, на която бе дадено началото на кампанията "Зима". Oт днес катаджиите ще спират превозни средства в цялата страна по така наречения широкообхватен метод.

Инициативата на полицията ще продължи 10 дни. Тя заменя традиционната кампания "Светлина", станала безпредметна след въвеждането на задължението целогодишно да се кара на фарове.

"Има три важни компонента за безопасно шофиране - пътните условия, подготовката на автомобила за зимата и участниците в движението“, каза Антон Антонов от КАТ "Пътна полиция". По думите му стартиращата кампания има идея да промени съзнанието на шофьорите за шофирането при тежките зимни условия.

В рамките на кампанията „Пътна полиция” ще проверява за наличие на включени светлини, както и за наличието на гуми, съответстващи за сезона. От КАТ още веднъж припомниха, че е много важна дълбочината на протекторите на гумите. В закона е записано, че грайферът трябва да бъде минимум 1,6 мм, но органите на реда препоръчаха дори използването на още по-голям грайфер.

В рамките на кампанията освен моторните превозни средства ще се проверяват още колоездачи и немоторни превозни средства за наличието на светлоотразители.

„Най-сериозният фактор за безопасното каране през зимата са гумите“, каза от своя страна Георги Янакиев, председател на Съюза на българските автомобилисти. Той подчерта, че вече целогодишно да се кара със запалени фарове, но за зимата е изключително важно те да бъдат изправни. Освен това по думите му през зимата трябва да бъде обърнато специално внимание и на чистачките на колите.

"В последните слънчеви седмици искаме да предупредим шофьорите да подготвят автомобилите си. Ние не сме контролен орган, искаме да помогнем", посочи Янакиев. Той допълни, че всички желаещи шофьори могат да направят безплатни технически прегледи в пунктовете на СБА.

По време на пресконференцията главен инспектор Красимир Костов посочи, че през зимния период в градовете стават най-много произшествия на уличните отсечки между кръстовищата. От 1 ноември 2012-а до 30 март 2013 г. на подобни места са се случили 1046 тежки произшествия, като при тях са загинали 66 души. Костов добави, че през миналата зима са загинали 60 пешеходци, като те представляват 32 процента от общия брой загинали по пътищата.

Статистиката сочи, че през зимния сезон рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия, както и такива с участието на пешеходци в тъмната част от деня.

Увеличението на злополуките се дължи и на неизправни или нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и по пешеходни пътеки и кръстовища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
Val преди 10 години
До BocТочно така, ама ние ли да им казваме какви законови промени да правят! Аз не мога да повярвам, че като говорят за такива проверки не им идва наум да въвеждането и на актуални закони.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Баси държавата! Ще ми гледа гумите и чистачките , ***. А дето давам по двеста лева на година заради *** дупки кой отговаря...а ? Нещастници долниОсигорете ми нормални пътища пък после имайте претенции. Плащам по 500 лв на година за да карам в окопи. Няма такава държава
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като тръгнеш нощно време особено на дълъг път, поне на половината фаровете им ти вадят очите. За зимните гуми в това топло време не виждам смисъл да се проверява. А чистачките повечето са такива ***, че само няколко дни след като ги купиш и започват да мажат. Определено не мисля да си купувам чистачки всеки месец.
49
3
 
19
 
! Отговори
гешев преди 10 години
преди 15 години, когато нямахме зимни гуми, да не би колите да зимуваха в гаража? освен това гумата не е зимна, а за сняг и не виждам смисъл да ги слагам сега! по-важно е да се кара внимателно, иначе никакви гуми, чистачки и фарове ще помогнат!
48
2
 
12
 
! Отговори
of 41 до Бердяев преди 10 години
пич,ти май излезе голяма работа да казваш какво ти харесва....пак ти повтарям НЕ МОЖЕ ЕДНА СКАПАНА ДЪРЖАВИЦА да си измисля и вкарва закони който са по строги от ГЕРМАНСКИТЕ.като гледам ГЪРЦИТЕ фалиралите си карат с номерата още от втората световна война.все едно сега ВНОСИТЕЛИТЕ И ПРЕКУПВАЧИТЕ на течност за чистачки да кажат ще купувате от нашето обединение ама на двойна цена щота на НАС ТАКА НИ ХАРЕСВА хоп и закона се одобрява.явно си в бизнеса де...
47
11
 
9
 
! Отговори
Бердяев преди 10 години
До of 41Абе пич, като не те кефи да си купуваш гуми и акумулатор, зарежи колата и се качвай на магарешка каруца. Няма кво да се занимаваш с коли, след като очевидно нито си дорасъл, нито имаш финасовата възможност да имаш автомобил.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да ми проверят и гумите на оная работа ако искат !
45
3
 
8
 
! Отговори
Г-н Амзел преди 10 години
А пък то от утре започва проверка на компетентността на всички полицаи (от независими швейцарски експерти) и да видим тогава какви ще са резултатите!!! Некадърните отиват незабавно в материалното производство доживотно като за начало!!! Вървим към внос на качествени служители!!!
44
2
 
4
 
! Отговори
someone преди 10 години
Ха аз съм с зимни цяло лято. Чакам вииии.
43
3
 
4
 
! Отговори
ДО 45 преди 10 години
Абе а ти дали прочете какво е написал 29? Човека го е обяснил най точно и е абсолютно прав.Освен грайфера и самият материал е различен при летните и зимните гуми.Това че в ГООГЛЕТО е пълно с така наречените всесезонни гуми не означава че трябва да се кара с тях.То всеки квартален гумаджия ако питаш ще ти каже че тия всезенонки дето той продава са най добрите а това летни и зимни е измислено само да си даваш парите.Ама дали е правилно?
42
2
 
0
 
! Отговори
Lo_Ridah преди 10 години
До кенгурукво значи c освобождаване ?
41
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 28. АБЕ ТИ СИ БИЛ ГОЛЯМ ШОФЕР БЕ. НЯМАЛО ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ. А НАПИШИ В ГООГЛЕ ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ ДА ВИДИШ КОЛКО МНОГО МОДЕЛА ИМА. ВЕЧЕ 15 ГОДИНИ КАРАМ СЪС ВСЕСЕЗОННИ ГУМИ И НЯМАМ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ. СМЕНЯМ ГИ КАТО СЕ ИЗНОСИ ГРАЙФЕРА ПОД 2 ММ. И ПАК ПРОДЪЛЖАВАМ. КОЛАТА И ПРЕЗ ЗИМАТА И ПРЕЗ ЛЯТОТО СЕ ДЪРЖИ НА ПЪТЯ МНОГО ДОБРЕ. ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАЙ Е ВАЖНО И ЗАД КОРМИЛНОТО УСТРОЙСТВО. ЗАЩОТО СЪМ ВИЖДАЛ ЧИСТО НОВИ КОЛИ С НОВИ ГУМИ СМАЧКАНИ КАТО МЕКИЦИ. ВСИЧКИ ПРОБЛЕМИ ИДВАТ ОТ ЗАД КОРМИЛНОТО УСТРОЙСТВО.
40
4
 
8
 
! Отговори
pesho преди 10 години
Аз предлагам да има изпити за зимно и за лятно каране - т.е. два изпита за да получиш право да управляваш МПС. Така приходите на някои ще се повишат.
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия лентяй от кат стават все по нагли, вече проверятва дали съм си сменил гащите...само гледат как да вземат пари, не ги е срам. Тази полиция е позор! Вместо наистина да си вършат работата, глобяват за глупости
38
13
 
1
 
! Отговори
Бердяев преди 10 години
До има имаКато не ти харесва да си купуваш крушки, акумулатор и гуми, никой не те спира да си караш колата без светлини, акумулатор и гуми.
37
2
 
1
 
! Отговори
а специално преди 10 години
слагат ти минуси щото се хранят от тия простотии.....всеки си гледа хляба
36
2
 
12
 
! Отговори
а специално преди 10 години
зимните гуми при топло време са като на масло на нож...........има доказано изследване че под 5 градуса да се слагат есенно зимните щото летните спират много по добре
35
5
 
13
 
! Отговори
ЗДП преди 10 години
Кой е тоя анадолски законотворец дето ми сложил минус.Като не си съгласен със закона върви ставай депутат и направи промяна.Пък може и да впишеш зимните гуми.И като си такъв тарикат я посочи в кой член на ЗДП пише за зимни гуми.Или си някакво врабченце дето ходи и цвъка навсякъде.
34
3
 
14
 
! Отговори
има има преди 10 години
зимни гуми си купете еди къде си да направим бизнес и със крушки и със акумулаторни батерии.......ПОРЪЧВАШ ЗАКОН И ХОП ТОЙ Е ПРИЕТ......ТАКА ССТАНА И С ОНАЯ *** НА ДС ПРАСЧО ПЕЕВСКИ......*** че бил хванат с 10 000 лв като следовател *** тва няма никво значение
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Куките да спират нарушителите не да се заяждат за глупости с водачите спазващи правилника и да търсят под вола теле. Известно време карах с зимни гуми и ми се наложи да спра бързо на мокър път(не сняг а вода). Колата все едно спираше върху заснежена настилка и от тогава съм само с летни. Колко дни има сняг по пътната настилка в годината - най-много до 10 дена в ниските части на страната.