Данъци, сметки: До 5 май работим за държавата

Честит Tax freedom day, макар да идва все по-късно
9
Данъци, сметки: До 5 май работим за държавата
Снимка: Булфото, архив

През тази година ще работим до 6 май, за да си платим данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си, информира Институтът за пазарна икономика.

Датата е символична, като показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - ние я наричаме ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day, пише в съобщението.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства.

Този процес е съпроводен и с увеличаването на бюджетния дефицит след 2013 г., който предполага и т. нар. дни за отработване - това са дните, които в бъдеще ще трябва да изработим, за да попълним текущата дупка в бюджета.

През 2016 г. ще останат близо 8 дни за отработване, а само за последните три години (2014-2016) натрупаният бюджетен дефицит (над 7 млрд. лв.) се равнява на пълен месец, в които данъкоплатците трябва да работят само за държавата, пишат експертите от ИПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е БОКО!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МНОГО НЕ РАБОТЯТ, ТАКА ЧЕ...
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 5-ти май работим за официалните данъци. ....а до 31-ви декември за неофициалните : по-скъпо билетче,по-скъп ток,по-скъпа вода,по-скъпи домати и краставици,по-скъпи прегледи в болниците,защото направления няма......
6
0
 
1
 
! Отговори
Благовест преди 7 години
До АнонименМнението като твоето са светлина в тунела. Хубаво е, че някой все пак разбира нещата правилно. Поздрави!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4То така както гледам, ти не схвана какво си написал!Честно казано на мен лично ми омръзна да пълня вечно "празните" джобове на крадливи политици!Дигаме билетчето в София, че има дупка в бюджета на ЦГМ, ама за сметка на това директора бил скромно милионерче с чиновническа заплата!Имаме си млад и успял на 30 години, дето не е ясно от къде са му парите.Хайде стига вече, а?
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата сме всички ние, без данъци няма държава. В пещерите ли ще живеете?!Ограмотете се какво е държавно управление.Какъвто е народа, такава е държавата ... ако плюете държавата, значи плюете собствената си некадърност...Май не схванахте нищо, а ;)
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ДДС-то акцизитетаксите за "услугите" през държавата. Целогодишно, на три смени, без почивен ден държавата ни таксува.
2
1
 
8
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Как така бре, нали ГЕРБ уж не вдигат данъците?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След 5 май Продължаваме да дъним за Бойко.