700 българи платили, за да станат пенсионери

Над 5 млн. лв са приходите на НОИ от купуване на стаж
11
700 българи платили, за да станат пенсионери
Снимка: архив, БулФото

703-ма нашенци са платили средно по 1670 лв, за да излязат в пенсия. Това показват предварителните данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за откупения осигурителен стаж през първото полугодие на годината.

Това са хора, навършили нужната пенсионна възраст, но с липсващ осигурителен период. Според закона те могат да откупят от НОИ до 5 години стаж, като всеки месец им струва по 74,76 лв.

Средно по 22,34 месеца трудов стаж не са достигали на 703-мата нашенци в пенсионна възраст, за да излязат в заслужена почивка, показват още данни на НОИ, цитирани от "Монитор".

В сравнение с първото полугодие на миналата година липсващият осигурителен период е без промяна. За сметка на това откупилите стаж за пенсия са намалели двойно за година. През първите 6 месеца на 2015 г. осигурителен период са си купили 1659 бъдещи пенсионери.

Лек спад има и при висшистите, които са пожелали да откупят периода на обучение, който след време ще им се признае като осигурителен стаж за пенсия. 2201 висшисти са се възползвали от тази възможност тази година, което е с 164 по-малко спрямо същия период на 2015 г.

Всяка година над 6000 висшисти купуват стаж за старини, показват данни на на НОИ. За първото полугодие на 2016 г. приходите на НОИ от откупуване на осигурителен период са 5,1 млн. лв.

Максималният период, който кандидат-пенсионерите и висшистите могат да откупят, е 5 г. Това означава, че за една липсваща година социални осигуровки мераклиите трябва да отделят 897,12 лв., а ако се възползват от възможността да закупят всички 5 г. трябва да извадят 4485,60 лв.

Според експерти интересът към услугата може да се увеличи към края на годината заради възможността за предсрочно пенсиониране. От януари хората, на които не им достигат до 12 месеца до навършване на пенсионна възраст, могат да излязат в заслужена почивка срещу по-ниска пенсия.

За всеки недостигащ месец парите им за старини ще намаляват с 0.4%. "Доста хора ще съчетаят тази възможност с опцията да закупят и недостигащ осигурителен стаж, за да се пенсионират до края на година, преди пенсионната възраст да се покачи от догодина", обясни пенсионният консултант Христина Апостолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПенсионерАми нормално. Все пак е по-важно да има работа за внука ти, че да може един ден и той да се пенсионира. Ти твоето си го отработил, ама какво да правят хората на 20-25 без един ден стаж?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските агенти ги пенсионират на 90 годишна възраст,тоже и американските. Който оцелее де. Гъркините пък се пенсионират само по болест- тях захарна ги хваща и затлъстяване от хроничното залежаване.
9
3
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 7 години
А аз плащам да ме пуснат да работя,ама не щат майка му мечка! :))
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъчно ми е за хората, които сега се опитват да се пенсионират, за себе си от сега си знам, че пенсия няма да взема, че както е тръгнало ще направят пенсионната възраст 80 години, а стажа-60. Така, че хич не ми пука, ама ми е мъчно за предишното поколение, което сега се чуди как да изпълни условията и точно почти успее и хоп пак вдигнат възрастта.
7
2
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 7 години
То риформите в тая система целят единствено никой да не доживее с изключение на милиционерите!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, не я разбирам тая простотия! Хем учиш, развиваш се, полагаш усилия и накрая трябва и да си платиш за това, че си учил, а не си почнал работа след 8 клас! Това не е ли дискриминация спрямо хората с висше образование?
5
1
 
10
 
! Отговори
Вот дю Фак до 4 преди 7 години
Тя цялата пенсионна система лежи на това , че някаква част от хората няма да доживеят до пенсия , миналата година ходих на едно погребение и разгледах некролозите на входа и направо страх да те хване.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази ситуация е твърде неприятна, защото ако си платиш 1670 лв, не се знае дали ще доживееш да излезеш на печалба от следващите пенсии, защото на такава възраст лесно може да се гътне човек.
3
2
 
14
 
! Отговори
По Нова телевизия преди 7 години
представители на КНСБ и на АКИБ спорят дали да се приеме предложението на КНСБ началната заплата на висшист да е 690 лв. Онзи от АКИБ не е съгласен.Предложението на КНСБ е добро, но само ако висшиста наистина върши стойностна работа.Но какво става с онези висшисти, които вече са пенсионирани или предстои да се пенсионират с по 35-40 г. стаж? Колко от тях са с по 200-250 лв пенсия?Преди 1-2 години от ЕС бяха предложили вдигане на пенсиите у нас с по 100 ? - за ОЦЕЛЯВАНЕ. Нашите си затраяха...
2
2
 
10
 
! Отговори
Да ви кажа - 2 преди 7 години
Този шеф й казал какви точно документи трябва да попълни. Не знам само дали тези документи трябва да се подадат в нашето НОИ или да се пратят в Русия.Получила отговор след няколко месеца - от Москва писмено й съобщили колко рубли й се полагат към пенсията заради това, че е следвала там. Тези рубли се равнявали на около 10 лв.
1
3
 
10
 
! Отговори
Да ви кажа - 1 преди 7 години
Преди време го писах и в друг сайт.Русия признава за трудов стаж периода на следването и изплаща пенсия дори и на чужди граждани, които са следвали там.Така моя позната получава около 10 лева месечно повече заради това, че преди близо 40 г. е завършила образованието си в Москва.За целта трябва първо да се обърнете към НОИ по местоживеене. На нея служителките от НОИ са й казали, че не знаят за такова нещо, но тя се обърнала към шефа им, който много добре знаел за какво става въпрос.Продълж...