Детските лагери – с денонощна охрана, видеонаблюдение

Наредба разписва конкретни изисквания за провеждането им
5
Детските лагери – с денонощна охрана, видеонаблюдение
Снимка: архив, БулФото

Конкретни изисквания за детските лагери се разписват в проект на Наредба за детските и ученическите туристически пътувания, публикуван за обществено обсъждане.

Предвижда се провеждането на детски лагери в страната да се извършва в туристически обекти, разположени в ограден терен, с минимум два входа, с денонощна охрана и пропускателен режим, осигурено видеонаблюдение, ресторант и други задължителни характеристики.

Когато обектът за отдих се намира край водна площ, организаторът задължително спазва съответните специализирани инструкции, съобщиха от Министерството на туризма.

За осигуряване безопасността и сигурността на децата и учениците при посещение на плаж (открити водни площи), трябва да се спазват Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и Наредбата за управление на качеството на водите за къпане.

За лагерите по морското крайбрежие трябва да бъде осигурен обезопасен достъп от базата до плажа. Ползването на открити водни площи от подрастващите се разрешава само при наличие на спасител/и, осигурен/и от собственика/наемателя/концесионера.

Въвеждат се и изисквания при практикуването на зимни спортове. Наредбата изисква обучението по тях на деца и ученици по време на пътуването да се извършва от правоспособни ски учители, а дейностите по туризъм, водене на походи и екскурзионно летуване в планините, да се осигуряват от правоспособни планински водачи.

Организираните в системата на предучилищното и училищното образование туристически пътувания ще се провеждат въз основа на сключен договор между туроператор и директор на детска градина, училище или център за подкрепа за личностно развитие по смисъла на Закона за предучилищното и училищното образование.

Целта е всяко подобно пътуване да бъде организирано професионално и да се проверят всички компоненти, свързани с него.

Настаняването на децата и учениците ще се извършва само в категоризирани обекти, а изхранването им само в обекти, регистрирани по реда на Закона за храните.

За да бъде гарантирано качеството и произхода на храната при подобни пътувания, ще бъде уведомявана Българската агенция по безопасност на храните за организацията на храненето на децата и учениците. Запазва се изискването организираните детски пътувания с автобусен транспорт, да се извършват в светлата част на денонощието.

Предвидено е броят на персонала, обслужващ пътуването, да се определя според формата му, броя, възрастовия състав и специфичните нужди на децата и учениците - един възрастен на всеки 5 до 7 деца от детските градини и в предучилищната възраст, един възрастен на всеки 10 до 15 ученици от 1 до 12 клас.

Участниците в пътуванията извън страната задължително се застраховат от туроператора според изискванията на Закона за туризма и при провеждането на пътуването задължително ще се включва и негов представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Сульо преди 7 години
До ЙОстанаха само 2-3 лагера по цялото черноморие.Останалите ги разрушиха,приватизираха под масата или просто закриха като "комунистическа отживелица".Сега се опитават на базата на бивши почивни бази неоткраднати още или откраднати , но от новите им собственици или от слабопосещавани хотели да правят "детски лагери" щото видяха, че има бизнес няма. страшно много станаха по черноморието - като не му върви бизнеса и прави "лагер"
4
0
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Имам въпрос към МОН - Последното изречение означава ли Децата ни може отидат извън България , без да има тези Закони ?
3
0
 
1
 
! Отговори
СМЯХ преди 7 години
Тази наредба е писана от Турското Министерство на Туризма , и е дадено да се приеме от БГ Народното Събрание . Не се шегувам , това е част от сделката между Плевнелиев и Турция за да може БГ децата да ходят в Турция на Подготвителни Лагери .
2
0
 
5
 
! Отговори
Й преди 7 години
До КарапелитоИма и моите деца ходят... Това лято бяха на Обзор и са много доволни, детската почивна база е на ниво, имаха закуска, обяд и вечера, плаж заограден само за тях, лекар, спасител и вкусна храна... Почивната база се казва като самия град Обзор и имат сайт... може да разгледаш...
1
0
 
11
 
! Отговори
Карапелитов преди 7 години
Е то има ли още детски лагери? Едно време пионерските лагери бяха супер!