Вадим между 75 и 95 хиляди евро за нов дом

Нарастващата мигрантска вълна може да засегне пазара на имоти
18 сеп 2016 08:30, Александър Попов
102
Вадим между 75 и 95 хиляди евро за нов дом
Снимка: Булфото, архив

Като външна граница на Европа България ще бъде пряко засегната от нарастващата мигрантска вълна, ежедневната тревожна информация за случващото се на границите ни има изключително негативно влияние върху имотния пазар и по-конкретно върху ваканционния. Това коментира в интервю за БТА Орлин Владиков, който е двукратно избиран за председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" в периода 2002 - 2007 г.

Ако не се вземат конкретни мерки за ограничаване на притока на мигранти, последствията на този пазар ще са пагубни, допълни той. Експертът не изключи при задълбочаване на ситуацията негативните последици да се усетят и при сегмента на офисите.

През първата половина на тази година има постоянна тенденция на ръст на търсенето на офиси както от новорегистрирани български компании, така и от чуждестранни, отбеляза Владиков. Увеличава се търсенето на офиси под наем между 200 и 300 квадратни метра, предимно в нови самостоятелни сгради или в бизнес центрове към изградените молове в София, Варна и Бургас, като се отчита спад в желанието на инвеститорите да купуват офиси.

През тази година има трайна тенденция към увеличаване на цените на недвижимите имоти в страната и българският имотен пазар трайно излезе от кризата, смята дългогодишният председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

За първи път от апогея на кризата - 2010 г., през 2016 г. се наблюдава устойчив ръст в цените, който на годишна база стига до осем процента спрямо миналата година. Ръст има и в броя на изповяданите сделки - между 17 и 19 на сто, спрямо 2014 - 2015 г., посочи Орлин Владиков.

Причините за съживяването са лихвените проценти на паричния и на дълговия пазар, включително и доходността на държавните ценни книжа както в Еврозоната, така и в България, коментира експертът. Това понижение е устойчиво от началото на 2016 г. и води до освобождаване на парична маса и пренасочването й към инвестиции с цел сделки с недвижима собственост като най-сигурно средство за запазване на парите.

В цифрово изражение тази тенденция може да бъде изразена в това, че трайният ръст на цените на жилищни имоти за София е довел до средна цена от 830 евро за квадратен метър, като тя от 2010 г. бавно се увеличава, отбеляза експертът.

Основно се търсят нови жилища, като най-търсените са апартаменти в диапазона от 75 000 евро до 90-95 000 евро. Става дума за двустайни и тристайни жилища, които процентно са най-търгуваните имоти през първото полугодие на тази година, обясни експертът.

Най-предпочитани са южните квартали на София и имотите в "яката" на Витоша. Най-търсени и тази година остават жилищата в кв."Оборище", който води класацията по най-високи цени, следван от кв. "Иван Вазов", района на Южния парк, "Лозенец", където цените на имотите са надвишили 1200 евро за квадратен метър, а в някои случаи са достигнали равнища от 2000 - 2500 евро за квадратен метър за луксозно строителство в новопостроени жилищни сгради. Подобни цени има и за отделни имоти в кварталите "Изток", "Иван Вазов" и в района на Южния парк.

През първата половина на тази година има и сериозен ръст както на цените, така и на броя на сделките във Варна, Бургас и Пловдив, а цените са аналогични на тези в столицата, коментира Орлин Владиков.

По думите на експерта се забелязва увеличение на средните цени на ваканционните имоти, които имат годишен ръст в рамките на три процента. Може да се каже, че най-чувствително е увеличението на цените във ваканционните имоти по Черноморието - на първо място в Созопол, следван от "Слънчев бряг", Лозенец, "Св.св. Константин и Елена", където цените за квадратен метър се движат между 550 - 580 евро.

Ръст в цените има и в зимните курорти - Банско, Пампорово и Боровец, като за Банско ръстът е около три на сто и там цените на имотите са стигнали до 390 евро за квадратен метър. Подобни са цените в Пампорово, а Боровец е лидер - с най-високи средни продажни цени, които стигат нивата - 580 - 590 евро за квадратен метър.

По думите на Орлин Владиков все още обаче не може да се говори за трайна тенденция на интерес на чужденци към българските ваканционни имоти и за излизане от стагнацията от последните години, но все пак има раздвижване и на този сегмент.

Към момента интересът към такива имоти е предимно от граждани на съседните ни страни - Македония, Гърция, Сърбия. Продължава интересът на руснаци към летните ваканционни имоти, коментира експертът. Отчита се обаче спад на интереса към недвижимите имоти от граждани от Великобритания, дори има известно отдръпване на тези купувачи.

Продължава търсенето на земеделски имоти, коментира експертът, като уточни, че все повече се предпочита покупката на комасирани земи. От 2015 г. този сегмент минава без кризи и всяка година с малки проценти цените на земите растат, показват наблюденията на Орлин Владиков. Тази година цените на земеделските земи остават на миналогодишните си равнища, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: цени на жилищаимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама откъде си ги вадим тези евра?? Поредната платена пт брокери статия. Мине не мине и се пише какво съживяване на пазара има и как цените растат и тн. А жалката истина е че всички чакат да се спомине някой роднина и да надледят апартамента му от времето на соца, кохато всъщност е имало жилищна политика и хората са успявали да плащат разсрочено жилище.
78
3
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
До: номер 93 (Аз)"Стига хленчене за да живеем по добре трябва да се стегнем като нация и да РАБОТИМ!"Бе как да не се оправдаваме с комунистите бе, братче? Как да стане това, като именно комунистите са тези, които ни научиха да НЕ РАБОТИМ!Пример: "Учи сине, за да не работиш!" - така ни казваха родителите.Друг пример: "Те ни лъжат че ни плащат, а пък ние ги лъжем, че работим."Е, как искаш да стане тая? И след 100 години никой няма да иска да ТИ работи!!!
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ФАБРИКАТА НА БЕ ЕМ ВЕ в Мюнхен работят колкпто живеят в ниската част на Лозенец.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В София има 1.5 пъти повече таксита от Мюнхен. И В Мюнхен се пада на семейство ло 3.5 бр. Пътнопревозно средство.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво? От влизането ни в ЕС единствено цените на стоки и услуги се приближиха до техните, но нито заплати, нито качество на живот за средностатистическия човек. Имаме едно чудесно гето общество, а за да се подържа се приемат примитивни от гз на географията.
74
4
 
15
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Чета коментарите. Ай стига сте се оправдавали с тез комунисти. 27 години минаха все те са виновни за всеки личен неуспех. Стига хленчене за да живеем по добре трябва да се стегнем като нация и да РАБОТИМ! Не по кафетата по цял ден да мрънкаме да зяпаме чалга иконите и да търкаме билетчета от лотарията.
73
0
 
3
 
! Отговори
Iakrot преди 7 години
Oboriste li ve?!:-)Tam voni na gubre ot svinarnicite chak do nebesata, ta ne se disha!?...:-)Vij Ovcha kupel e romantichno daje..tam pone sa kozi i agneski barnonki...:-)
72
0
 
5
 
! Отговори
До Бай минчо преди 7 години
2. На пари по европрограми-нарича ги инвестиции,които след две-три години ще свършат3. На отчисления и данъци от строителство,което не е повече от сферата на услугите,а там и врътките са немалкиА къде остава принадената стойност за държавата от всички тези продукти?Колко от работодателите отчитат реални доходи и осигуряват работниците си на това което наистина получават?Ей за това става въпрос колега..и за мн.др.неща.Лично аз претенции нямам,но говоря по принцип!
71
0
 
5
 
! Отговори
До Бай минчо преди 7 години
Познавам учител по философия завършил навън преди години и с магистърска степен по друга специалност,работи в реномирано училище,голям град.Кара си и в частен кабинет,до сега не съм го чул да се оплаква,но не е станал и богат.С изключение за сега освен в IT сектора,пари по нормален или заслужен начин трудно се правят! Оставям настрана,мързеливите и некъдърните,въпреки шарените им дипломи от знайни и незнайни университети.Виж на какво се чака и се радва правителството:1 На туризъм
70
0
 
10
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
В коментар 78 съм цитирал данни от НСИ, не знам защо са набити само минуси...Няма значение, учител, финансист или мияч. Като си недоволен от нещо, търсиш начин да го подобриш. И започваш от себе си. А тука всички търсят вина у някой - държавата, политиците, илюминатите. Ама АЗ не съм виновен, ТЕ ме прецакват. Е това мислене убива България, е за това ги пиша всичките простотии
69
0
 
1
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Не ме разбирайте погрешно - унизителни са заплатите на учителите, това е факт. Но учител по философия? Който я има я няма 10-15 часа седмично? Има и друго - учител по математика за няколко месеца става такъв по философя, но обратното възможно ли е?Като си кадърен, мислещ и предприемчив - винаги има начин. Добре ще им вдигнат заплатите, ще станат от 500 на 650 лв. Това ли ще им оправи живота? Просто трябва всеки да мисли как да излезе от калта, а не да чака държавата или някой друг да го извади
68
1
 
3
 
! Отговори
Kroky преди 7 години
Laja...avtorat na texta nema daje 10 - 100 imena na stastlivi kupuvachi ili prodavachi za pokazvane...Regionat e opisan v svetovnite medii kato visoko riskov ot krajbi i ubiistva...
67
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учител с 600 лв. заплата и частни уроци средно около 3000 лв. на година и то по определени предмети,не повече от 5-6,колко години трябва да работи за да спести 75-100 000 евро за жилище?Ако не са дядовите и бабини имоти на село или наследства на починали роднини,ще им се спихне пазара на строителите или ще се напълним с тарамбуки и чужденци,а ние ще сме обслужващ персонал.Няма ли икономика,ще ядем мазната опашка!!!
66
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
А кога ли ще ни плащат в Евро??? Скоро няма да е.....
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай минчоХем си прав,хем не си прав колега! Тези заплати,които си цитирал,наистина не са малки,но стигат колкото да се води що годе сносен живот-да не гладуваш,да си посрещаш ежедневните харчове,някой почивка,облекло и др.дреболии.Учителите нама да коментирам,почти еднакво зле са и с частнии без частни уроци.Единици са тези,които могат да изкарат повече от 3-4 000 лв. на година,говоря за тези в големите градове. Според мен цените на имотите са спекулативно завишени,в пъти над себестойността
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Минчо, не ги разбираш нещата. Частни уроци можеш да даваш само по 2-3-4 предмета. В училище има много повече. Кой ще ти иска частни уроци по география, философия, физика и др. То сега в университетите само да кажеш добър ден и те приемат. Кандидат висшистите са много, много по-малко от местата в университетите. Приятелите ти учители не гледат от хубаво овошки, шипки. Вместо да се развиват в професията си, стават градинари. Дава ти се конкретен пример за ниски заплати, ти увърташ, манипулираш
63
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези поръчкови статии ги четем от години. Истината е, че жилищата масово са празни. В един умрели стари хора, внуците в чужбина, в други случаи делба трябва, никой не му се занимава, трети пък има 2-3-4 апартамента, къде наследство, къде решил да "инвестира", слушайки сладки приказки за тълпи наематели. Други пък са на ипотекарни длъжници, съдят се с кредиторите... Сградният фонд остарява, населението намалява. Цените може яко да се сурнат в един момент.Не знам старите сгради докога ще са здрави
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Минчо, един млад учител взема чисто под 520 лв на месец. Какви над 1300 лв... да не изброявам и други професии. Маса хора работят за под 600-700 лв на месец. Говоря за висшисти.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи обработваемата земеделска земя е ударила тавана-абсолютна спекулация. Ама тука бая ни лъжат.За хората с големи влогове е тази статия-заради лихвата.Повечето тука нито купуваме,нито продаваме защото не можеме.
60
2
 
15
 
! Отговори
Ориндж Каунтов преди 7 години
Аз имам 75 евро.Без трите нули