Палачинката се обърна: Мъжете – жертви на домашно насилие

Българинът обаче изпитва симпатии към агресорките
Обновена: 27 сеп 2016 15:41 | 27 сеп 2016 15:30, Камелия Цветанова
57
Палачинката се обърна: Мъжете – жертви на домашно насилие
Снимка: Dnes.bg

Делът на мъжете, които са жертви на домашно насилие, вече е значителен, показва проучване на Фондация "Партньори-България" и Центъра за изследване на демокрацията и Академията по права на човека, Норвегия.

Данните, които се получават в изследвания, включително и от нашето, не представят действителния дял на пострадалите, защото този тип насилие се характеризира с много голяма степен на неосъзнаване и прикриване, заяви Славянка Иванова, старши анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите й всяко изследване разчита на доброволното споделяне на информация от страна на респондента, но голяма част от тях имат дълбоки причини да не желаят да споделят факти.

Равнището на прикриване и неосъзнаване на домашното насилие е много по-голямо при мъжете.

Много е скрит и дялът на пострадалите деца, тъй като достъпът до тях е затруднен именно от тези, които извършват това насилие, посочиха анализаторите, цитирани от БТА.

Без да се отхвърля досегашната предпоставка, че жените са по-уязвими, е необходимо да се обърне много сериозно внимание върху другите групи, които страдат от домашно насилие - мъже, деца, възрастни хора, както и хора с нестандартна сексуална ориентация, отбеляза Славянка Иванова.

Тя добави, че техните наблюдения водят до извода, че хората не са склонни да осъждат такъв тип насилие, напротив, появяват се вътрешни симпатии когато жена извършва насилие върху мъж или то е насочено към човек с нестандартна сексуална ориентация.

Много често в основата на домашно насилие стоят отношенията между пола - три четвърти от всяка група извършители, както от жени, така и от мъже, са насочили своята агресия към противоположния пол, сочи изследването.

Когато се каже насилие, повечето хора си представят тежко, физическо или сексуално насилие, но не винаги е това. Хората рядко си дават сметка, че икономическата принуда, контролиращото поведение - когато се държи сметка в колко часа се прибираш, какво си правил днес, също е насилие.

Много хора възприемат това като нормално поведение, но то не е, заяви Славянка Иванова.

Данните от изследването показват още, че над 80% от извършителите на домашно и основано на пола насилие са били някога жертви на такова насилие.

Ромските жени и момичета пък се оказват по-уязвими от тези сред останалото население. Жертвите от тези общности много по-трудно могат да получат достъп до помощ.

На базата на резултатите от изследването е разработен Модел за подкрепа на жертвите на насилие, който включва полезна информация и препоръки, както за пострадалите, така и за професионалистите, работещи в тази област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кой уважава някой в България, който не печели достатъчно. Проблемът е, че в България от работа се става гърбат, а не богат. Има държави, където не е така, ама не и в България.
45
1
 
3
 
! Отговори
а ты труси сняла? преди 7 години
Рускините как дънят мъжете си. До изпадане в несвяст. Ама мъжете им се държат и не се оплакват. Аз затова обичам рускините защото като ги оставят да пият, ние можем да потанцуваме.
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха-ха! Ама за шведите ли говирим или въобще? Щото у нас мъжете не се оплакват!
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На шведите не им пука кви ги пишете - имат си свободен ден в седмицата.
42
4
 
10
 
! Отговори
до Луцифер преди 7 години
Дори много животни живеят в двойки през целия си живот, но мъжете не са толкова развити, ето защо е небходим брака, иначе нямаше да са способни да се грижат дори за децата си.
41
5
 
8
 
! Отговори
до 43 преди 7 години
Съпругът ви би трябвало да ви цени за грижите, които полагате. Накарайте го да ви уважава и вие уважавайте себе си, не отстъпвайте достойнството си на никой!
40
9
 
5
 
! Отговори
луцифер преди 7 години
със сигурност жените са измислили тези окови робство-брака
39
3
 
9
 
! Отговори
do 34 преди 7 години
Благодаря, знам че не са прави. проблемът е, че и на мен не ми харесва това натякване, не си харесвам живота си с тези хора, не харесвам нищо от това, което правя. Никога не съм си преддставяла, че може да завися от хора, заради заплатата, кояро взимам. Явно трябва да променя жовота си. Не може все да мрънкам. И аз не се харесвам.
38
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете по душа са ***-не ги интересува друго освен секс и пари.
37
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мъжете са по силни физически, с по-голямо его, защото изкарват повече пари. Домашната работа я прехвърлят на жените и се считат в правото си да командват.
36
11
 
5
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Туи жини лии бе?Уруспии чи и грозниииии.....
35
7
 
19
 
! Отговори
Жена преди 7 години
Аз и съпругът ми сме заедно 14г,обичам го безрезервно и за нищо на света не бих го наранила,за това време съм се убедила,че и той спрямо мен е така.Няма къща в която всичко да е перфектно,но затова сме двамата и го преодоляваме заедно!Звучи ви като клише,но е така все още има семейства които държат на ценостите,дори малко минали 30 години!А слаби мъже винаги е имало и ще има,въпросът колко е силна жената!
34
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглежда, че в миналото все още е била жива представата от патриархалния свят,според която мъжът е длъжен да бъде опора в семейството. Макар и вече да са живеели в условията на социализма, когато жената също е трябвало да ходи на работа, онези хора, които сега са над 75 г. са разбирали, че всеки в семейството има специфични отговорности.После явно са се народили льольовци, глезени от маминките си - жената хем да е домакиня, хем да ходи на работа, хем да печели колкото мъжа и зестра да има Бреей
33
0
 
22
 
! Отговори
До IT Expert преди 7 години
Ако говориш сериозно, а не се майтапиш, моментално изритай тоя *** от къщата си и го забрави, ако ли не така ти се пада.
32
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матриархатът винаги е водил до пълно унищожение и разсипия. Днес жена командва ЕС, Великобритания, скоро сигурно и САЩ. Нищо добро не очаквайте, когато жени командват едно семейство.
31
7
 
10
 
! Отговори
До 31 и 33 преди 7 години
Прочетох коментарите ви и изпитах най-искрено съчувствие.Вашите близки не са прави. Жената има и домакински задължения, те се равняват на още един, допълнителен трудов ден. Освен това жената ражда - една свекърва би трябвало да знае какво значи това - като болки, като риск и като последствия за физическата кондиция на вече раждалата жена.После се замислих в колко семейства от поколението, което вече си отива, мъжът е получавал три пъти по-висока заплата от жената, но това не ги е дразнило.
30
3
 
19
 
! Отговори
do 16 преди 7 години
И аз съм като приятелят ти, при мен пък мъжът м пчечели достатъчно, дори да не работя, но майка му го обработва как съм живяла на чужд гръб, защото заплата ми била 650 лева. Тя майка му богаташката, с 200 лева пенсия и го скубе, ама той 650 лева на жена си гледа.
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простотия, манталитет....подвикване да се направи той, тя на интересен/а. Тотално сбъркан народ сме. Факт!
28
10
 
21
 
! Отговори
ne znam преди 7 години
Моята заплата е 650 лева жена съм и от сутрин до вечер слушам, че съм ялова защото съм родила само едно дете и живея на гърба на така нареченият съпруг. Честно казана не мисля да го слушам повече и започнах да си търся по-добра работа, при която да не се прибирам въобще в къщи, щото той печели много и си запазва правото да се прибира след 10. Какво ще стане с детето- кой го интересува. Важното е смотанякът, наречен съпруг, да не се чуства прецакан, че изкарва повече от жена си.
27
2
 
19
 
! Отговори
Веднъж видях нещо преди 7 години
Бях още дете. Водеха ме за ръчичка, отивахме на гости.На ул. Цар Самуил, в отсечката между Позитано и Стамболийски, на другия тротоар вървяха двама мъже и една жена. Изведнъж жената сърдито викна нещо на единия от мъжете, след което ожесточено започна да го налага с чантата си. Помня, че това беше бяла чанта с къси дръжки, а жената беше с къса руса коса, с направена на фризьор прическа на едри букли. Мъжът се опита да й кресне, но тя го пердаши, а той се присви, за да поема ударите с гръб