Без отстъпки за аптеките... Ще поскъпват ли лекарствата?

Експерт: Паралелният им експорт вреди на пациентите
25 окт 2016 12:22, Анисия Иванова
4
Без отстъпки за аптеките... Ще поскъпват ли лекарствата?
Снимка: Булфото, архив

Поскъпването на медикаментите в аптеките е възможно, ако промените в Закона за лекарствените продукти бъдат направени така, както са записани. Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов в "България сутрин".

"Вчера разбрах, че като че ли Министерството на здравеопазването е размислило и всъщност тези рестрикции, които се отнасят към аптеката, тоест към нея като юридическо лице, ограничават отстъпките, които аптеката получава, пък тези отстъпки са калкулирани в крайната цена. Тоест, когато аптеката няма отстъпки купува на по-висока цена и съответно няма как да продава на по-ниска или на същата до момента. Вчера е имало съобщение от Министерството, че това касае фармацевтите, а не аптеката", обясни Костов.

Още по темата

По думите му има голяма разлика: "В случая за нас като юридически лица се надявам да не се промени нищо и съответно да не се отрази върху цената на лекарствата. Друг е въпросът, че самите фармацевти не получават в момента никакви подаръци, защото търговецът на едро продава чужди стоки, той е дистрибутор".

Полза от обсъжданите промени има Българският фармацевтичен съюз, смята Костов.  Особено за така наречената Аптечна карта, защото имаха няколко пъти съобщения, че са за Мораториум за аптеките, коментира той и добави, че според него тази Карта има за цел да спре отварянето на аптеки.

Запитан за разкриването на аптеки в малките населени места, Костов обясни, че здравното министерство и Българският фармацевтичен съюз имат различни цели. Той обясни, че Министерството има за цел да подобри достъпа до тази услуга в малките населени места, докато целта на Българския фармацевтичен съюз е да забрани отварянето на аптеки в големите населени места. Аптеки се отварят с определена икономическа цел и когато няма такава - не се и отварят, посочи той.

Нараства влиянието на държавата, а това не е добре, смята Костов като даде пример с работното време на аптеките. Според него е абсурдно всички аптеки да са денонощни, защото не всяка става за такава. По думите му повечето лекарства могат да бъдат купени предварително.

В ефира на Bulgaria ON AIR той коментира и рестриктивния списък на лекарствата така: "Паралелният експорт в момента внася доста голяма вреда на пациентите, защото ги оставя без лекарства и ги оставя без жизненоважни лекарства. Лекарствата, които са предназначени за българския пациент и потребител, и тези, които са лимитирани като количества, се изнасят обратно заради разликата в цената".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.