Българки на работа в Гърция – без пари и без уважение

Жените разказват, че са подписали договори на капака на кола
27 окт 2016 10:52,
13
Българки на работа в Гърция – без пари и без уважение
Снимка: bTV

Жени от цяла България се оказаха измамени от фирма за работа в Гърция. Условията на труд не били тези, за които се договаряли, а все още имат да вземат пари.

Вместо камериерки, те се оказали миячки на тоалетни и метачки пред петзвездния хотел, в който са били наети.

Преди да заминат, те са подписали договори на капака на някаква кола, без да им бъде дадена възможност да ги прочетат, тъй като представителят на фирмата, която ги е наела, Милена Михова, им казала, че много бърза. Договорите им са били регистрирани със закъснение, а копия от тях жените все още нямат.

Две от служителките - Здравка Георгиева и Венета Манушкина, обясниха, че са живели в подземие в хотела, в стая без прозорец, без дневна светлина, с много мухъл и влага. От първата заплата са им били удържани по 50 евро за оформяне на някакви документи, които така и не са получили.

Хотелът е плащал на фирмата по 28 евро на ден за всяка камериерка, но жените получавали по 19 евро на ден и все още имат да вземат заплати за май и за юни. Накрая били преместени в друг хотел, по думите им - оставени на 50-градусова жега с 2 евро на ден, а управителят на хотела им е дал 50 евро, за да се приберат.

Пенка Узунова и Теменужка Колева от Пловдив също потвърдиха, че са подписали хвърчащи листи на капака на колата. Те искат комисионните от по 250 евро, които са им били удържани, да им бъдат върнати.

Теменужка разказва пред bTV, че условията на работа и отношението към българите са били нечовешки.

Една от работничките е била съблечена и принудена да се крие в тоалетните, за да не я хванат при проверка, тъй като не могат да докажат какво работи. Жените казват, че са се опитвали да решат проблемите с добро, изпращали са много съобщения, обаждали са се, но никой не приемал нещата сериозно.

Сигнализирали са и в Инспекцията по труда, откъдето им казали, че ако нямат договори, не могат да докажат, че са били там.

Милена Михова, координатор във фирмата "Проспект Дайнамик", която е наела жените, коментира, че е "под нивото й да категоризира хора".

"Всеки един знаеше къде отива, къде ще живее и какво ще изпълнява", каза още тя. По думите й жените са си прочели договорите и са ги разписали в нейно присъствие.

Тя отрича в петзвездния хотел някоя от служителките да е била събличана или да има тормозени. Отрича и на работничките да са им били удържани по 250 евро такса.

Вчера от Главната инспекция по труда заявиха, че ще направят проверка по случая и препоръчаха при подобни казуси хората да се обръщат към тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очакваме интервю с тази Милена Михова, за да преценим ние какво е "нивото" й.Някой по-долу пише за квалификацията на българките, принудени да работят в Гърция. И греши. Покрай нискообразованите женици, за там заминаха не една и две учителки и счетоводителки от малките градове, след като останаха без работа. С надеждата да станат детегледачки или болногледачки, но някои се принудиха да работят и като чистачки.Да, договорът първо се чете, но и шашмите, които може да се направят не са малко.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С примитивизъм и простотия - напред!!! Но май не ставало!
9
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука ако миеш *** и береш ягоди по голямо уважение ли има? Сигурен съм че ако Българите са хирурзи и инженери ще ги уважават в Гърция но там са само хора с ниско образование или работят неквалифицирана работа.
8
2
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Да, някой все трябва да е виновен като имаш проблеми - не си си прочел договора - ама нямало време, не си доволен от лихвата на банката от мобилния оператор и т.н., но като си взимал парите не си си направил дори труда да прочетеш, защото е по-важно да се вземат парите, без да се мисли за последствията. Докато не се научим да поемаме отговорност за собстявената си простотия и невежество, няма как да се оправим, ако ще да изметем целия *** от парламента и да сложим най-свестните там!
7
7
 
2
 
! Отговори
отговор преди 7 години
До Ния "И кой е виновен в случая?""Големите" български демократи.....роско,тиква,и др
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гърция е държава за почивка не за работа.
5
3
 
19
 
! Отговори
Ния преди 7 години
И кой е виновен в случая? Докато има балъци, ще има и измамници! ;) Четете си договорите, имате глави на раменете, а дали са с мозък, това ще кажете вие.
4
1
 
15
 
! Отговори
майкъла преди 7 години
Има ли намесен българин на тема посредник-плащач имате огромен проблем.
3
2
 
25
 
! Отговори
ОХ преди 7 години
Лошото е че след толкова години не се научихме,че когаго подписваш договор /какъвто и да е/ трябва първо добре да го прочетеш и да получиш екземпляр от него.Затова човек сам си е виновен.Нормално е посредника да прибира част от сумата .Той не работи без пари.Не разбрах на жените по 28 евро ли им е обещано или по 19.Ако е по 19 няма проблем.А за условията на работа - хората не разбраха,че ако тръгнеш за Гърция,без да знаеш език и си се цанил да работиш нискоквалифициран труд,сигурно ще те мачкат.
2
5
 
25
 
! Отговори
Ха,добър ден преди 7 години
гърците не ни уважават дори,когато им Плащаме по 200 евро на ден - хилят се надменно и лъжат . - представям си какво е пък да им работиш и да ти плащат.
1
2
 
28
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Ха ха ха! Я питайте миньорите в Бобов дол защо стачкуваха?! Имали са неуредени изплащания още от месец март! ?!?!?!?! Става дума за миньори! Ми ньо ри !!!!!!!! Позор!