Крачка назад: НС се отказа от затвора за превишена скорост

ДПС: Българинът не обича да му бъркат на две места, едното е джоба
15 ное 2016 18:00,
40
Крачка назад: НС се отказа от затвора за превишена скорост
Снимка: Булфото, архив

Парламентът изненадващо се отказа да въведе наказание затвор за превишена скорост. 

Депутатите гласуваха окончателно промените в Наказателния кодекс и отхвърлиха с голямо мнозинство текста, с който се предвиждаше лишаване от свобода за тези, които карат с над 60 км/ч над максималната разрешена скорост.

Още по темата

Това предложение бе направено от ГЕРБ и подписано от десетки депутати от мнозинството. Тексът бе приет на първо четене и от пленарна зала през февруари, както и от правната комисия на второ четене. Днес обаче всички се отрекоха от него. 

Най-активни в критиките бяха от БСП и ДПС. Георги Свиленски от левицата обясни, че в България има много отсечки, където знаците са поставени неподходящо и човек може да влезе в затвора без да има вина. 

"Високата скорост е бич, но как ще се изпълнява на практика този текст.  Трябва да променим знаковато стопанство", каза Свиленски. Според него наказването със затвор за превишена скорост няма да намали жертвите на пътя. "Няма да издържи нито едно производство. Да не говорим, че в затворите няма места", каза той. 

От ДПС също разкритикуваха предложението и го нарекоха популистко. Според Четин Казак трябва да се въведат по-леки наказания от затвора, но те да се изпълняват, за да бъдат ефективни.   "Българинът най го боли, когато го удариш по джоба, а не когато го вкарват в затвора", каза Казак и предложи превишената скорост да се наказва с отнемане на квижката или на автомобила. "Българинът не обича да му бъркат на две места, едното е джоба", подкрепи го и колегата му Тунчер Кърджалиев. 

Емил Димитров от ПФ също изрази съмнение в ефективността на строгата мярка. "Първенци сме по променяне на закона за движение на пътищата, но катастрофите от това не са спрели", каза той. Против затвора се изказа и Цветомир Михов от ГЕРБ, който обясни, че е преживял катарзис. 

Затворът за превишена скорост бе защитен от шефът на транспортната комисия Настимир Ананиев от РБ и съратника му Петър Славов. 

С промените в Наказателния кодекс парламентът реши още да въведе наказание  за поругаване на знамето и химна на ЕС. То ще бъдат същото като наказанието за поругаване на националния химн и националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
какъв затвор за превишена скорост, на фона на това че доказани престъпници се разхождат по улиците, психично болни убиици ги пускат от психиатриите да обикалят свободно улиците.. тия в този парламент нормални ли са, държавата се разпада те се чудят какъв от глупав по глупав закон да разискват. това не е парламент това е ЦИРК
31
0
 
4
 
! Отговори
САШО+ преди 7 години
ГЕРБ да отпуснеха повече пари за кръстовища със светофари и нощно осветление в града на улиците, не да мислят простотии .КАТ да глобява пешеходците който не пресичат на определените места .Да се правят неочаквани проверки по пунктовете за годишните прегледи, пускат коли без спирачки, само да вземат парите за преглед.....
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕРБ тия ако може ще натикат 5млн в затвора "превантивно" - даже ще има и страничен ЕФЕКТ / ще гласуваме на 1 място правилно.
29
0
 
9
 
! Отговори
??? преди 7 години
Какъв затвор за превишена скорост в държава,в която има пешеходни пътеки на еднопосочен трилентов път и стари,забравени от бога спирки на хубав извънградски такъв. След като на транспортните компании е забранено да спират на спирки извън официално посочените в маршрута,ми е интересно как фигурират тея "спирчици извънградски" в закона..?
28
0
 
7
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Да, за затвора са ония 240 тромпета. Стига простотия.
27
3
 
4
 
! Отговори
dk преди 7 години
ако някой от противниците на строгите мерки бъде пометен или по скоро най милото му ,тогава друга песен ще запеететрябва да се започне отнякъде,макар и да не изглежда справедливо за някои,но ние пострадалите от либералните закони на пътя не сме на това мнение и искаме по строги закони,за да предпазим и други от проваления живот ,който ги чака
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко, тъкмо си купих тридесет годишен котор петстин коня и след двадесет години бачкане,бях решил да вдигна двеста, на набелязаните хранилки, отказвам рушвет, и хоп в панделата. Край на това да изхранвам непеокопсаници,едните рушветчии, другите интегриращи се. После Цял ден лежачка и търкане на нара. А пандела, за дрифт приеха ли,шест години лежане е това.
25
0
 
22
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 7 години
ДА ИМА НЯКОИ ЗА ЗАТВОРА, НО ТЕ СА В ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО, КАТО НАЧЕЛО В СПИСЪКА СА БОКО И ЦВЪКИ.
24
0
 
30
 
! Отговори
гошо печения преди 7 години
А за фалиране на банки, кредитни милионери, продажби на предприятия за 1долар и подобни приватизации колко е затвора
23
0
 
21
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
НС са деби.ли. Определянето на тежестта на наказанията е въпрос на наказателна философия и трябва много внимателно да се обмисля. В БГ такава няма. По всеки проблем решението е - да се предвижда затвор. Смисълът няма да е по-голям ако въведат смъртно наказание за абсолютно всички престъпления. Например с чл. 207 от НК на практика предвижда, че ако намериш 1 лв. и не го върнеш в общината подлежиш на наказателна отговорност. Защо това да не се наказва със смърт?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На повечето хора е правено от незнание не обучение
21
1
 
21
 
! Отговори
пешеходец преди 7 години
Повечето хора са *** и не разбират от къде идва проблема. Част от убийствата на пътя са заради превишена скорост. Тази част е около 5%.Останалите 95% са убийства при нормална скорост, но заради неправилна преценка на шофьора и/или пешеходеца.А това с преценката вече е въпрос на интелект. Всички с IQ под 140 са потенциални убийци - независимо дали шофират кола, колело или са пешеходци. Въпрос на време е да попаднат в сложна ситуация и да сбъркат.Затвора трябва да е за тях. Другото са глупости
20
0
 
11
 
! Отговори
мнение преди 7 години
Не 120,60 човека са много там.
19
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато БСП и ДПС дойдат на власт всичко тръгва назад!
18
1
 
22
 
! Отговори
пешеходец преди 7 години
Също трябва и 10 години затвор за хората с по-високи доходи, понеже са мутри. За тях също конфискация на автомобила - да се подарява после на някой неработещ бедняк.
17
0
 
12
 
! Отговори
Фики преди 7 години
А кое е второто място, в което не обича да му се бърка....
16
1
 
18
 
! Отговори
пешеходец преди 7 години
Също и смъртна присъда за хората, които карат със силни фарове. И като цяло за всички шофьори, понеже замърсяват въздуха, който дишаме.Също и за колоездачите, освен ако колелото им не е изработено от екологично чисти материали.
15
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен, затвор е прекалено, но конфискация на автомобила и предаването му на търг в Нап. Иначе нищо друго няма да спре джигитите. Пък и бюджета ще се напълни.
14
0
 
25
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Първите които трябва да влизат в затвора щом е трънало натам -то това трябва да са тези които "помагат " някои граждани да си купят книжки(не са само роми както се шири лозунги ...) ,вторите които трябва да са затвора са тези които като засечат и след уреждат нещата ,третите са тези които в "управата " след това уреждат нещата за тези с превишената скорст и чак след това извършители и всички ще спазваме ЗзП .
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се редуцират знаците. Само най-важните. А не да ги трупат един върху друг, често дори противоречищи си. Забелязал съм в щатите знаците им са толкова малко, че като го видиш на пътя, ти прави впечатление.