ОмбудсМая атакува "Топлофикация" в съда

Дружеството не й давало информация за вземанията си по съдебен ред
30 ное 2016 16:00, Анисия Иванова
11
ОмбудсМая атакува "Топлофикация" в съда

Омбудсманът Мая Манолова е обжалвала пред Административния съд-София град отказа на изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред. Това съобщиха от кабинета на омбудсмана.

В жалбата си Манолова подчертава, че "топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона".

Освен това тя е категорична, че исканата информация е "обществена" по смисъла на ЗДОИ, не са спазени изискванията за форма на отказа, исканата информация не съдържа търговска тайна, налице е надделяващ обществен интерес.

Омбудсманът е поискала от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд е отхвърлил искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Става дума за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които "Топлофикация" прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР, уточняват от кабинета на омбудсмана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
По - спокойно, не се пени толкова, че ще се гънеш в панелнката. Първо всичи искаме да видим ценообразуването, защото по закон имаш право да видиш какво си консумирал срещу определена сума. Второ - личи си че не си живял в извън България, наместата къде съм живял - колкото консумираш, толкова заплащаш, а тук правят някакви изравнявания дето и те не знаят какви, колко и кой дължи, т.е. лъжат. И трето в софиянци нямаме села като теб като не ни харесва да ходим на селото на мама и да варим буркани
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
таз колкото и да се четка.. да каже ..как помогна на ВАНКО 1.. да излезе от панделата
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано ги жилне пчеличката Мая.
4
0
 
15
 
! Отговори
До 2 - Май пак ти преди 7 години
защитаваше Топлофикация и преди.Но какво да кажем ние? Плащаме си редовно, не сме си спрели парното и накрая ни пишат корекция, равна на 60% от цената на топлинната енергия, която сме консумирали според справката на ТЕЦ? Жилищната ни кооперация е малка, никой не си е спрял парното, от всички се искат такива зверски корекции.Отговарят, че прогнозната цена била по-ниска. Само че потреблението ни е същото като миналия сезон, а нали уж парното като цяло поевтиня?На будали се опитват да ни правят!
3
1
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Еееее, пак ли?Значи като се поспече политическата обстановка и като почнат да се замерят с Топлофикация..... Е затова не я оправят, щото е удобна за замеряне...или пък я оправят??!? Знам ли...
2
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от години всеки пишман правозащитник в България се упражнява да съди Топлофикация. Не че тия са стока, но каква е крайната цел? Все софиянци били много ощетени, какво искат? Да се топлят без да плащат ли? Ами като си влезнал в жилищен блок , т.нар. етажна собственост няма как да избягаш от общите инсталации - тръби, комини и т.н. Ще плащаш! Ако не - бегом на село при кравите и овцете. На запад задължително се плаща и такса да подръжка на блока. Който не иска - вън! Това ако стане тук ......
1
0
 
16
 
! Отговори
гого преди 7 години
Това, добре! ОмбудсМая може да започва и с картела на банките и безумните им такси за услуги, примерно за евро преводи от типа таксувам те по SWIFT, изпращам по SEPA и подобни. Картела на адвокатите, които са имали наглостта дори да го впишат в публикувана наредба за минимални възнаграждения, все едно водопроводчиците да имат такава или търговците на бензин. Картела на нотариусите, които са наложили пълномощните си навсякъде, обсебили са търговията с коли и как още за банички не се иска прехвър