МЗ: Няма драма с работата на ТЕЛК-овете!

Днешният работен ден в комисиите обаче бе силно затруднен
23 май 2017 19:20, Красимир Ангелов
3

Министерството на здравеопазването излезе със становище ТЕЛК-овете в страната да продължат да работят съобразно действащото законодателство. Хаосът дойде след като Върховният административен съд отмени действащата методика за издаване на медицински експертизи, а в същото време няма издадена нова.

Работещите в ТЕЛК Бургас разбрали от медиите, че заради съдебно решение днес трябва да спрат работа. Взели решение обаче да не връщат пациенти.

Още по темата
"В момента се издават решения по старата наредба. Сутринта съм телефонирал на д-р Паздеров в РЗИ Бургас, съгласувахме и решихме с него да работим нормално, както всички други дни", заяви д-р Васил Петров - председател на ТЕЛК в Бургас.

Йорданка Стойнова е с онкозаболяване и на всеки две години се явява на комисия на ТЕЛК. Днес идва да получи решението за инвалидност и се радва, че не са я върнали. "А мен ме изписаха в неделя, миналата седмица от химиотерапия и вторника трябваше да бъда на ТЕЛК. Беше някакво препятствие голямо! Да дойда до тук да се явя, да изчакаш...", споделя жената.

Д-р Николова обаче определено се притеснява от евентуално блокиране на работата на ТЕЛК-овете, докато бъде приета нова наредба. „Тази наредба трябва да претърпи промени, но кога и как… Не може така в петък излязло в Държавен вестник, днес няма да си на работа…", споделя лекарят.

В писмо до медиите от здравното министерство посочват, че няма основание органите на медицинската експертиза да спрат да работят, тъй като функциите им произтичат от действащата разпоредба на чл. 103 от Закона за здравето. Освен това, Наредбата за медицинската експертиза е действаща, с изключение единствено на няколко отменени части.

"Министерство на здравеопазването не намира основание за притеснения, както у пациентите, така и у членовете на ТЕЛК комисиите, тъй като няма правна пречка органите на медицинската експертиза да имат затруднения в работата си", отчитат от здравното министерство.

Още за казуса вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: бургасмзтелк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нека от МЗ проверят и кажат статистиката-колко държавни и общински служители са със ТЕЛК? И дали ще се окаже ,че в Столична Община работят най-много хора с ТЕЛК.Да са живи и здрави,но има много издадени Телк-ове на такива служители,след който не можеш да ги пипнеш с пръст!
2
4
 
5
 
! Отговори
KOGA преди 6 години
КОГА ТЕЛК ще започне да работи с Българи ?Всички знаем че там има огромна Корупция и се издават Фалшиви Решения само на роми който дават Жълтици .
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е как да има драма като болшинството от *** са с телк ... нали и те са хора, и те глас носят!