Агресията vs. лекарите ще се промени... с мисленето

Твърде много хора злоупотребяват със Спешна помощ
25 май 2017 08:45, Петя Славова
36
Агресията vs. лекарите ще се промени... с мисленето
Снимка: Bulgaria ON AIR

За да бъде намалена агресията срещу лекарите и да се спрат инцидентите е необходимо да се въведат законови промени, както и да се промени мисленето на обществото. Твърде много хора злоупотребяват с услугите на Спешна помощ, а фалшивите сигнали пречат на работата ни. Това заяви в студиото на "България сутрин" д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в Центъра за спешна помощ.

Още по темата

Повод за дискусията в студиото станаха зачестилите прояви на агресия срещу медици в българските лечебни заведения. Най-пресният пример за това е насилието над екип от Спешна помощ в бургаската болница "Бургасмед", който беше нападнат от 20-годишен пациент във видимо нетрезво състояние.

"Подобни действия не могат да бъдат оправдани по никакъв начин, защото пациентът е този, който идва да търси помощ от нас, ние не му се натрапваме сами", коментира още д-р Делян Георгиев.

Пред Bulgaria ON AIR общопрактикуващият лекар д-р Петър Самарев допълни, че към всеки един човек, потърсил лекарска помощ, се подхожда с уважение. С помощта на Българския лекарски съюз е издействано законодателство, чрез което такива прояви на агресия срещу служители в болнични заведения биват обявявани за криминални престъпления, а вече има и осъдени с ефективни присъди.

"Срам ме е от това, което се случва в нашата страна в 21 век. Подобна агресия е показателна не само за неуважение към лекарското съсловие, тя е показателна към институциите в цялата страна. Остава обаче основен проблем честата практика прокуратурата да излиза с решение за липсата на достатъчно доказателства и аргументи при подобни деяния", каза д-р Петър Самарев в студиото на "България сутрин".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
простокрация преди 6 години
До Анонимен 30Познавам повече лекари от теб и никой не се държи просташки,за да бъде нападнат..Явно си параноичен,щом приемаш думите ми като персонална заплаха.И не си умен,щом не виждаш как намаляват все повече медиците!Направо си ***!Махат се заради агресивните и заради нахалните ,като тебе например...Ти ще учиш кое как трябвало да се прави.Сигурно си кука!
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До простокрацияНещо ме заплашваш ли? Ето заради такива приказки хората бият мърляви и нагли лекари!Познавам много лекари, които са старателни и учтиви и на тях едва ли някой ще им скочи да ги бие.В тия пропаднали медицински университети явно не ги учат достатъчно, че с хората трябва да се отнасяш човешки, с разбиране, да се опитваш максимално да вникнеш в проблема и оплакванията на пациента и да не се онтасяш с пренебрежение към болката! Била тя физическа или психическа болка!
24
5
 
5
 
! Отговори
простокрация преди 6 години
Споко!Скоро няма да има нито лекари,нито медицински сестри!Нито за биене,нито да ви преглеждат...
23
2
 
4
 
! Отговори
Алоо преди 6 години
В пресата пише за зверско нападение и побой на жена от арабин в Люлин, полицията крие
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един българин"Казвам го като приятелски съвет, много често четящите ви корегират за очевидни грешки."Съгласен съм с теб за написаното, по същество е вярно, обаче и ти имаш още да учиш. Пише се "коригирам".Поучи се, някой друг път ще си по-добър!
21
3
 
13
 
! Отговори
Факт преди 6 години
При мен двама такива "лекари" от Спешна помощ не разбраха, че баща ми е получил инфаркт и баща ми си отиде. Толкова за професионализма им и кой трябва да си смени начина на мислене.
20
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До вносител на поправкаЗвучи доста справедливо, но и доста научнофантастично....
19
2
 
8
 
! Отговори
вносител на поправка преди 6 години
Знам ,че е трудно да се регламентира по приемлив начин - но как ви звучи въпросната персона да получи ПОЖИЗНЕН ОТКАЗ от медицинска помощ на територията на Република България . . . . . . А той ако иска да се напива , да се дрогира , да се татуира . . . . или да вземе да е м и г р и р а . . . . . Все тая , брат . . . . . .
18
7
 
12
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Анонимен 16Дай Боже по-скоро да стане като на запад!Примерно - Австрия, Виена.Пациент със стягане в сърдечната област е изслушан любезно от дежурната диспечерка и най-отзивчиво е помолен да сподели номера на здравноосигурителната си сметка.След проверка, отнемаща секунди, се оказва, че не е осигурен (НЕКОРЕКТЕН КЪМ ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА!!!).Следва любезно затваряне на телефона!Дано и у нас скоро стане така, за да разберат наглите *** тик-ви какво означава лекар в Спешна помощ!
17
4
 
7
 
! Отговори
ХМ до до ХМ преди 6 години
Селяндурщината си е световна болест,културния шок не се променя за година две.Как може да оцениш човек или институция когато кръгозора ти е ограничен до бутилката на масата,маанетата и все велики дейности.Вари го печи го остава си Андрешко.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ядосана бабата от спирката в Бургас не е лекар и това, че я нападнаха ядосва ли ви?
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане като на запад. Пациента ще има правото да бъде протоколно третиран и да умре заобиколен с протоколни усмивки. Все още не цветни, но кой знае.
14
1
 
12
 
! Отговори
до хм преди 6 години
Не става въпрос за агресия само към лекарите.По пътищата, в училищата, пред дискотеките-всеки пребива някого, защото няма наказания.Само си приказваме, а нищо не се право по въпроса.
13
3
 
8
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Грешка ядосан дадох ти минус пиши го плюсче.Какво ти разбират тези лаладжии?Естествено ,че с ниското им ниво и идея си нямат колко трудно е да си лекар.Чули-недочули и пригласят на хейта наложен от журналистите.Че само социопати посягат на лекари ,или онези от гетата с 2-3 клас и средновековното им мислене или афектирани ,алкохолици,наркомани и тем подобни.Ефективно "тежко" законодателство и оценка на риска за всеки случай.
12
6
 
13
 
! Отговори
ядосан преди 6 години
Агресията ще се пребори само с тежки наказания. Безнаказаността е причината за нарастването й.Другата причина е калпавото образование. Щом се дипломираш без да си положил никакви усилия няма как да цениш труда на лекаря, който е учил 18 години за да стане такъв.А вие продължавайте с мисленето...
11
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърде много хора злоупотребяват със Спешна помощама че нагли хора, вместо да се метнат през терасите, когато ги боли нещо, те моля ти се, ходят да досаждат на СПЕШНАТА ПОМОЩ, винаги съм подозирал че лекарите не са хора, а някакъв нов вид и дописката ме убеди.закривай!
10
8
 
11
 
! Отговори
Факт преди 6 години
То пък една Спешна помощ! Докато в Спешната помощ не си променят мисленето и не започнат да се отнасят поне с уважение (професионализма там е рядко срещан) към хората, за които са викнати да помагат, не трябва да искат и към тях да се отнасят с уважение.
9
4
 
6
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
На кривата ракета космоса и е крив.В Бургас наркоманите са епохално количество,поредния случай на *** ,тези залепнали релета не подбират какво и как да бият,а скоро и ще убиват.Журналистите пак ни баламосват с глупости,хванете диларите бързо напълнете клиниките и комуните със зависими и нещата си идват на мястото,но важното е да има "стратегия"
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агресията ще се промени с мисленето, а не агресията срещу лекарите.Понеже днес е Спасовден и е ден на хлебарите, ще ви покажа че казаното в заглавието е манипулативно.А агресията срещу хлебарите не е ли проблем? Един хлебар би си казал-като са лекари да направят така, че да живеят без да ядат.Би било също толкова неправилно Никой не е по-голям от хляба. Христос е казал, че това вино е моята кръв, а този хляб-моето тяло.Изгонете търговците от храма, тялото е храм за душата.Честит Спасовден
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема възниква по много причини, основната е разрухата в държавата която е задегнала всички сфери на живота ни. А разрухата е продукт на огромната несправедливост която шества от около 20 години.Във властта за трети път е Сикаджия, въртял бухалката и пребивал длъжници, невероятно забогатял и обградил се с подобия.Това срина вярата, че с честен труд може да се постигне нещо. У нас няма справедливост, честен съд, всичко зависи от парите.И отчаянието шества навсякъде което води до безумни прояви