"Пантер"-ът паднал заради лоши условия и рискова маневра

Президентът: Закъсняваме с модернизацията на армията!
24
"Пантер"-ът паднал заради лоши условия и рискова маневра
Снимка: БТА

Докладът за инцидента с хеликоптера "Пантер" е готов, а причините за него са рискована маневра и лоши метеорологични условия.

Това каза днес в Шабла министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на ВИП-деня на учението "Шабла 2017".

Още по темата

"Пантер"-ът падна във водата по време на тактическото учение "Черно море – 2017 г." на 9 юни. Най-тежко пострада командирът на екипажа Георги Анастасов, който по-късно почина, а двама негови колеги бяха ранени.

Каракачанов каза, че са набелязани мерки, с които подобни инциденти да се преодоляват в бъдеще.

По думите му препоръките са оттук нататък да се наблегне на подобни ситуации като приводняване, спасителни действия и реагиране от самия летателен състав.

Министърът каза още, че за отбраната за него е по-важно да се направят разумните разчети и да бъдат похарчени правилно парите на българските данъкоплатци. Той обясни, че до края на годината ще бъде представен план, с който ще нараства бюджетът за отбрана.

Според президента Румен Радев, който също наблюдава учението, България категорично закъснява с модернизацията на въоръжените си сили, особено на фона на нашите съюзници в региона, предаде БТА.

Той посочи, че през тази година Румъния е постигнала 2 процента от БВП за отбрана, а в Гърция това е станало отдавна.

"Ако ние не се организираме навреме и не реализираме проектите за модернизация, ще се окажем на опашката в НАТО по разходи за отбрана", заяви президентът.

Според него България не може повече да чака за достигане на 2 процента от БВП за отбрана, защото въоръжените сили са отдавна на критичния минимум.

Учението се проведе при една изключително динамична и сложна обстановка със стрелби по всякакви мишени, коментира още главнокомандващият. Според него екипажите са се справили блестящо. Давам изключително висока оценка, допълни той.

Президентът коментира още, че един от най-важните елементи на нашите отбранителни способности е подготовката на личния състав. Според него тази подготовка не може да бъде остатъчен продукт от бюджета за отбрана. Тя трябва да е гарантирана, смята президентът. Най-важният елемент в системата на отбраната са хората, заяви държавният глава.

Според Радев военнослужещите и цивилните в армията трябва ясно да знаят перспективата си за професионално развитие и социален статус.

Президентът коментира още, че е много важен балансът между личния състав и всичко, което е необходимо за него и средствата, необходими за модернизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви приятелЕ има на тая снимка, а.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луда работа! Шофьорът разби водното конче за 50 млн, постави живота на спътниците си в риск по хулигански подбуди, а накрая го повишиха посмъртно и го изпратиха с държавни почести. Е, наистина няма такава държава!
15
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, грешката на командира се замаза с повишение. Ефекта е обратен.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какви лоши метео условия бе! Времето си беше супер - слънчево с лек бриз. Причината е пилотска грешка, колкото и да не им харесва на военните.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен е несъобразена скорост.
12
3
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Лика му пръст на пилота, и съболезнования на семейството му, но за пореден път и тук май се потвърждава поговорката, че се давят най-добрите плувци, не от друго, а от самонадеяност и от това, че са си повярвали. версията за лошо техн. състояние или лошо гориво я забравете, в обикновената авияция една камара хора проверяват и се разписват преди полет, и задължително се взима "проба" от горивото, която се пази, докато се приземи самолета или вертолета.Време е да се казват нещата с истинките имен
11
4
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Не съм специалист по морска авиация, но внимателно четох всичко, което се написа по въпроса, и коментарите под него. По традиция-ще изкарат умрелия виновен. Някак си между капките мина това, което коментираха с половин уста хора отвътре. За това, че пилота , на 30 и няколко години, се е изживявал като 1 , за перченето , не подчиняващо се на никакви правила за безопасност, да мине толкова близо до кораба, че да "Издуха" както се изразяват коментиращите даже и шапките на моряците.Самонадеяност...
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки знае, че пантерите не летят. Тази извратена пантера рано или късно щеше да падне. Защо не го кръстиха хеликоптер "Слон"?
9
0
 
4
 
! Отговори
1453 преди 6 години
:-) :-) :-) :-) :-) но комент на космическата нация :-) :-) :-) :-)
8
7
 
4
 
! Отговори
Ефрейтор Иванов преди 6 години
Абсолютно прав е Президентът,генерал Радев!Закъсняваме с модернизацията на армията.Мисля,че скоро той ще поиска от НАТО разполагането на ПРО система Пейтриът на наша територия.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някъде четох ,че се е опитал да поздрави колегите от фрегатата с някаква маневра на хеликоптера ,някакъв знак за поздрав но се е приближил много и е ударил мачтата с перката,никакво лошо време нямаше тогава,просто прекалена самонадеяност и липса на летателни часове доведе до загуба на милиони левове и човешки живот!много екшън филми гледат нашите военни,но реалността е далеч от тях!
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рискова маневра? Така ли се нарича вече пилотската грешка?Иначе побързахме с награждаването....
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Времето не беше лошо на тази дата (има данни!), но не бива да се изпреварва в забранен участък (рискована маневра)!
4
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ги е да кажат, че тези машини са скапани и нищо не става от тях.
3
3
 
23
 
! Отговори
Хайдрих преди 6 години
Ам нали много им се радваха на тея безполезни Пантери дето струват майка си и баща си па хвърчат само при зелен флаг на плажа и имат за въоръжение пистолетите на екипажа). Барем Боко се навози и на тях.
2
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пилотските грешки взеха да струват прекалено скъпо на държавата. Добре че главния *** където се води президент седи в 6-та глуха и нищо не зависи от него, че тогава бял ден няма да има България
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А добър ден. То тва и баба ми го разбра още същия ден.