Казусът на Мария: Психологична помощ, а не заклеймяване!

Детето трябва да бъде върнато, но само след като й се помогне, смятат експерти
Обновена: 1 авг 2017 09:20 | 1 авг 2017 09:15,
69

38-годишната Мария Иванова, която изостави своето бебе в столичния квартал "Младост", тъй като не може да го отглежда, трябва да получи психологична помощ, а не да бъде заклеймявана.

Около това мнение се обединиха бившият социален министър Иван Нейков и администраторът на страницата "Търси ме" Лили Апостолова в студиото на "България сутрин".
 
"Детето трябва да бъде върнато, след като се помогне на майката. Тя задължително трябва да получи психологична помощ. Не е невъзможно да го отгледа като нормална майка, просто трябва да й се помогне", посочи Апостолова.

Иван Нейков подчерта, че ще бъде грешка Мария Иванова да бъде заклеймена. По думите му това не е внезапно решение и се е натрупвало във времето.

Още по темата

"Достойнство на обществото ни е, че над 20 години поддържаме постоянна политика, че не трябва да откъсваме децата от семейството. Трябва да обучаваме младите какво означава да си родител и да гледаш деца", коментира бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че е необходима подкрепа на майката и непрекъснато наблюдение на развитието на Александър от службите за закрила на децата.

"Вниманието трябва да бъде насочено към майката, за да може да се върне към нормалното поведение на един родител", отбеляза Иван Нейков.

Именно такива мерки ще бъдат предприети спрямо майката на Александър. Това обяви директорът на дирекция "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане д-р Емил Тодоров пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Майката подаде заявление за реинтеграция на детето при нея. Необходимо е да се подобрят битовите условия. Насочили сме майката към Център за обществена подкрепа, където ще й бъде оказана психологическа помощ", обясни той.

Ще бъде проучено дали близки и роднини на Александър имат желание и капацитет да се грижат за него. Другият вариант е настаняване при приемно семейство, стана ясно още от думите му.

"Трябва да има превенция и от младежките си години всички да знаем, че сексът не е само удоволствие, но и отговорност", каза още Лили Апостолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
До SonqКой лъжете? Майчинство като в България никъде няма. Две години ще те издържат данъкоплатците защото не можеш едно дете да отгледаш? Кукувиците така правят в природата. Хайде веднага заминавайте да раждате *** в чужбина като е гот!
54
0
 
1
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
Не знам как още не сте й дали орден "Стара планина"? Какво още чакате? От такива "специалисти", престъпниците и лудите си ходят свободни по улиците. Наказват спазващите закона и плащащите данъци. Колко си по-безотговорен, толкова си по-привилигерован! На нас не ни е тежко. Ние нямаме проблеми. Ние балъците нищо не искаме от държавата освен ред. Всеки ден доказваме защо сме живи и защо заслужаваме да имаме поколение.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Соня, 53Ами те точно забягват за сте си комбинка с ромите, да се побратимите! :)))))) А че дават на запад - дават! Знам го от опит! А в диспансера "България" и лекаства не дават! Дерзай!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете помощите за цгнт и ще има за такива като Мария. Даже нямаше да има нужда от психологическа помощ. Като си помисля че съм на 43 а дъщеря ми на 5 и държавата не ни е помагала по скоро ни е пречела Даже чух коментар от една социалка, като подавах документи за детски ... На дърти години майки и бащи ще ставате. А имаме и по голяма дъщеря която беше на 12 тогава. Двама висшисти. А втората бременност наистина беше случайност, но ние деца за изхвърляне нямаме. Евала че е родила детето!
51
1
 
7
 
! Отговори
Виновниците; преди 6 години
1.ЩЕФЪТ< който я УВОЛНИЛ - разследване и плащане обезщетение.2.Бащата на Александър, баща и на Румяна, да не се сПОТАЙВА! АБНализ за бащинство- да плаща издръжка- нищо, че са разведени.ЗАЩО ЦЯЛАТА ВИНА Я ЛЕПИТЕ НА МАРИЯ?МАРИЯ< никакъв секс повече с тези жалки, страхливи, бягащи мъже. Само НЕПРИЯТНОСТ. Работи, гледай си детенцето, почивай.
50
5
 
4
 
! Отговори
Соня, преди 6 години
"На българските майки в чужбина им дават по 1000 евро или 1500 паунда плюс жилище, за да си гледат децата сами и да не се притесняват"Ми всеки е свободен като българска майка да задуе за чужбина, тогава. На място ще се убеди, каква е истината и че подобни локуми, разтягани из местните медии, може да са сладки, но са фалшиви.Ми нашата държава е такава - бедна, мизерна. Който решава да става родител тук е редно да се съобрази с това. Хеле пък жена на средна възраст от 38 години!Мелодрама!
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Психологичното състояние на жената е следствие на материалното."По-скоро материалното е последица от психическото. Нормалните хора работят, подсигуряват първо себе си и чак след това се разплождат. И да изпаднат в беда - има си издръжки, има социални помощи и обезщетения. Хайде, молим ви, 140.00 лв.! Не всички пасем трева и може да ни мятат по върбите. Обикновено и клошарите са си хора с психически проблеми, настъпили преди да станат клошари.
48
3
 
4
 
! Отговори
Прекалено много преди 6 години
внимание се обръща тук на тази жена.Въпросният министър, и той прави мили очи на западните ни "Големи братя". Вместо това, би трябвало да се вземат предвид специфичните проблеми на всяка отделна държава.Ясно е, че ще й бъде оказана всякаква помощ, включително и психологическа, но дереджето на което се намира България днес, изисква по-твърда ръка спрямо онези, които не могат да отговарят дори за себе си, но въпреки това бълват себеподобни и разчитат да бъдат носени на гръб от данъкоплатците!
47
2
 
16
 
! Отговори
Абе, преди 6 години
Психологичното състояние на жената е следствие на материалното. Не е само тя. Цял народ изтрещя от мизерия. Оставете жената на мира. Дайте и работа и и върнете прекрасното детенце. Осигурете му детска ясла,за да може майката да работи.Тя не е единствената в подобна безисходица. У нас управляващите нямат милост към никого. Живеем кучешки живот и се радваме на лицемерните статистики,които не ни облекчават с нищо.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл от догатки защо тази жена е била уволнена. Ако изобщо е била.Има факти. Новинарите следваше да ги издирят и поднесат със самата новина.Вече няколко дни преписват едно и също - напълно безполезно занимание.
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че има много некоректни работодатели- има, но и от другата страна не всичко е розово. Поне докато си в изпитателен срок ( първите 6 месеца) не е лошо да си държиш гащите вдигнати, защото после никой не ти е виновен. Аз разбрах, че са ме избрали за една позиция и, че съм бременна в един и същи ден, директно им го казах, но можеше много грозно да ги вържа и да не могат да ми кажат " копче", защото адвокатът ми е златен ;)
44
1
 
8
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Освобождаването и от длъжност не е правомерно . Нищо чудно да може да осъди работодателя , да я върнат на работа и да си взима майчинството . Макар че на 4 часа осигуровки представям си колко е ...
43
0
 
7
 
! Отговори
Неа до 44 преди 6 години
Подкрепям ! Мен като ме оперираха нямах право на болничен ... Трябваше да излизам в отпуск дните в които не се чувствах добре ... Не бях чувала за такова чудо .. Е чух.... Но за представяне на документ при бременност съм категорична . Няколко колежки изгоряха като не представиха . Или ако са на срочен договор направо не го подновяват.... Те така ...
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато забременях едно от първите неща беше да се поинтересувам как да кажа на работодателя. В иначе доста критикувания бг мама има поне няколко теми по въпроса, единодушни са, че трябва да представиш документ от лекар, за да си защитена от закона. При мен не беше наложително, защото съм на скромна държавна служба, но в частния сектор, където хората се третират като роби е напълно задължително.
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Немотията не е психично разстройство, а социално състояние! Явно не е достатъчно черна, за да й е наред всичко"Много хора живеят в немотия. Единици си захвърлят децата в храстите.Това е ненормално поведение, което изисква психическо консултиране и лечение. А не нариване на пари, за които няма да има отчетност.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немотията не е психично разстройство, а социално състояние! Явно не е достатъчно черна, за да й е наред всичко.
39
1
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
Защо не получава социална помощ? Защо не е потърсила издръжка от бащата?Въобще повърхностно представена тема, в която иначе има хляб, но професионалисти у нас отдавна няма. Не могат една статия като хората да напишат.
38
2
 
8
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Добрееее, как може работодаля да постъпи по този подъл и нагъл начин с бременна жена ??? Трябва да бъде съден .
37
5
 
5
 
! Отговори
Милена, преди 6 години
Напълно сте права. Дори цига..-а --нките у нас знаят къде да си оставят децата, които не могат да гледат. Как ще оставиш толкова малко бебе в харсите?Жената просто не е добре с главата и се нуждае от специализирана помощ. Това е.Думи нямам за това, колко липсва грамотна журналистика у нас. Как пък не проучиха дали наистина някога е работила, докога, дали е била наистина уволнена, защо, защо уволнената не е потърсила защитата, която има по закон? Защо не получава обезщетения, ако е работила?
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години имах една съученичка, майка й така се беше побъркала в началото на 90- те ( когато сме били малки) от мизерия. Не че и моите родители не са минали през същото, но когато си с по- лабилна психика това са последиците. А иначе бяха много задружно семейство, добре че бащата е свестен и до ден днешен той ги издържа.