Дневен и нощен ток и на свободния пазар

Работодатели се видяха с Борисов, май вече не искат оставката на Петкова
12
Дневен и нощен ток и на свободния пазар
Снимка: flickr

Държавата готви законодателни промени, които почти напълно ще либерализират свободния пазар на електроенергия.

Това няма да засяга домакинствата по някакъв начин, обясни шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев след среща на работодатели с премиера Бойко Борисов.

Още по темата
По думите му моделът не предвижда промени в цените на тока на регулирания пазар. Целта е да има ликвидност на свободния пазар, където ще има не трима, а триста производители на ток и цената ще бъде пазарна, каза Добрев.

Срещата идва след обявения от фирмите протест в края на месеца заради поскъпване на тока и искането им енергийният министър Теменужка Петкова да напусне поста.

На свободния пазар ще излязат топлофикациите, когенерациите, заводските централи и производителите на ток от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата. Законодателните промени ще бъдат готови до началото на март, а се очаква да влязат в сила от първи юли. Според Добрев така ще се увеличи ликвидността на свободния пазар и ще бъде дадена реална, пазарна цена на тока.

Дружествата ще предлагат енергия на свободния пазар на дневна и нощна тарифа. Досега тези дружества предлагаха тока на 24-часови профили, а сега ще го правят на 12-часови профили - дневни и нощни, уточни Добрев и допълни, че така фирмите, които имат нужда само от нощна енергия, ще купуват само такава.

Договорите за преференциални цени и задължително изкупуване на електроенергията с т. нар. "американски централи" "AES Гълъбово" и "КонтурГлобал" ще бъдат прекратени. С ЕК върви комуникация за прекратяване на тези договори, а ангажимент на правителството е да забърза тези разговори и в сравнително кратък срок договорите да бъдат прекратени и те да продават на свободния пазар, съобщи Делян Добрев.

Друга промяна, която се подготвя, е електроразпределителните дружества да изкупуват технологичните загуби на електроенергия също на свободен пазар.

Представители на работодателските организации - КРИБ и АИКБ, заявиха, че са доволни от срещата и вероятно няма да продължат да искат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, както обявиха. Те обаче дадоха срок от две седмици за прогрес по темата.

По-късно от енергийното министерство съобщиха, че министър Петкова няма да участва в събитието на Българската независима енергийна борса днес заради неотложен ангажимент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от посредници. Светът ще свърши не от апокалипсис а заради някой братовчед или баджанак...Своботата е на върха на копието.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите да си купуват ток от Колзодуй, американофилите - от Мариците!Като си обичат Америка, да си плащат за любовта петорна цена.
8
0
 
33
 
! Отговори
п преди 6 години
До НачиТи свободата я разбирай както искаш.Пазарът е друго.Който даде най-висока цена - той взима тока от козлодуй
7
2
 
34
 
! Отговори
Начи преди 6 години
Свободата Панчо я разбирам тъй, язе си земам ток от Козлудуй оти е най-евтин, без 70 фирми на изхода. Демек сто процента по-ниска цена от останалите. Кво е туй свубода, кът само 5% от тока на Козлудуй участва в сметката ми?Сеа, на Дилянчо, Тиминужка, ББ понеже са "сите зелени", избирателите на ГЕРБ, ДПС, ПФ, Воля, Зелените па давайте им перки и слънце, неам нищо против.Сакам си Козлудуй.Тфа е!Турко Потурков
6
2
 
35
 
! Отговори
Един преди 6 години
Най добрият вариант за нас е АЕЦ Белене, но това хората които са в тази отиваща си държава си променят овчето мислене ще го разберат.Така ви лъжат, че чак те си вярват.
5
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ааа, Цвъки затова ли отиде на инструктаж при Тръмп ... заради американските централи
4
0
 
44
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Болшинството от хората разбират свободния пазар като да отидеш до битака с две кофи-едната за дневна, другата за нощна електроенергия. Имам електромер на дирека извън къщата (не съм ром), Някой го отчита, получавам сметката и плащам. Навярно това е свободен пазар, но какво е несвободен, остава тайна.
3
1
 
36
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 2Като прекратят договорите им кой ще ти докара ток до кАщата.Извънземни няма да знаеш.
2
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджуци прекратете договорите на чез, енергопро и ивиен , ама ще ви секнат комисионните
1
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво ще правим със спекулантите?