В Елин Пелин казват "не" на добива на кварцов камък

Жителите се притесняват за здравето си, обясни кметът на общината
27 мар 2018 21:39,
8

Хората в Елин Пелин се събраха и ясно и категорично показаха, че не са немислещо общество. Всички излязоха и заедно обявиха, че няма да допуснат на територията на Елин Пелин да се създават производства, които ние не желаем. Общината е благоприятна за развиване на бизнес от гледна точка на близостта си до София и до двете магистрали.

Така кметът на община Елин Пелин доц. Ивайло Симеонов коментира в "Денят ON AIR" протестите на жителите на община Елин Пелин против готвения добив на кварцов пясък в близост до населеното място. Концесионерът "Ватия Холдинг" предвижда да добива 80 хиляди тона кварцов пясък на площ от 67 декара в землището.

Според кмета обаче добивът на кварцов пясък крие доста опасности, свързани със здравето на жителите и екологията в региона.

"Тази концесия ще съсипе природата, ще съсипе и здравето на хората. Бивши работници в кариерата, която не работи повече от 20 години, са болни от рак и други заболявания. Първите къщи, които са най-близо до находището "Побит камък", са на не повече от 500-600 метра", твърди още градоначалникът.

Той обясни, че концесионерът няма документите, с които да влезе и да добива кварцов пясък, включително и задължителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

"Липсата на информация понякога провокира действия на жителите, с които те искат да съхранят домовете и семействата си. Концесионерът разчита на разрешението на компания, която е оперирала върху находището преди 60-70 години. Дори институциите да забранят, концесионерът ще търси вратичка в закона", уточни Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Кметът е сигурен, че институциите няма да разрешат добива, но все пак ако това се случи, жителите ще отстояват до последно своите искания чрез протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Не, не, ама накрая да. Това, което не става с пари става с много пари.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** е против добива на каквото и да е обаче искал работни места.В съседното село искаха да правят цех за изтегляне на кабели.Пенсионерите скочиха, че щяло да им мирише на пластамаса и цех не се построи.А щяха да са 80 работни места.Хляб за 80 семейства.В наше село искаха да правят асфалтова база.Ама се явиха умници, на които щяло да им мирише на асфалт.Хайде и там 26 работни места не бяха разкрити.Иначе *** иска работа де.Той е най-работливия.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Концесионната такса от Челопеч БЕШЕ почти 0%.Вече е 5%.Беше договорено тихомулком от Борисов.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искайте 10% от печалбата за общината и ги раздавайте на жителите ...
3
1
 
15
 
! Отговори
rd22 преди 6 години
браво! това е пример за гражданско общество! не им се давайте на тия алчни печалбари!
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама те и хор лиимат там?
1
3
 
5
 
! Отговори
Az преди 6 години
Bravo na hora!