Въпреки нарастващите случаи масово не се носят маски по столичните пазари

Някои се оправдават с незнание за новата заповед
14 авг 2021 18:20, Нели Христова
97
Въпреки нарастващите случаи масово не се носят маски по столичните пазари
Снимка: БГНЕС

Клиенти и продавачи без предпазна маска за лице са честа гледка по столичните пазари, предава БГНЕС.

След решението на здравните власи извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до 31 август, служебният министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три нови заповеди, с които бяха въведени временни противоепидемични мерки на територията на страната заради идващата нова COVID-вълна. Съгласно една от новите заповеди на всички пазари, тържища или базари в страната трябва да бъде организирано еднопосочно движение на посетители, както и осигуряване на минимум 1,5 метра дистанция между тях. Освен това, въпреки че пазарите са на открито, работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Проверка на екип на БГНЕС на един от оживените пазари за плодове и зеленчуци в София показа, че малцина спазват изискването да покриват устата и носа си със защитна маска.

Едни оправдават действията си с незнанието си, че такова изискване съществува, а други с горещото време, което прави носенето на предпазна маска изключително неприятно. Въпреки това обаче здравните специалисти са категорични, че тя помага за ограничаване на разпространението на заразата, но ако се постави правилно.

За последното денонощия новите случаи на коронавирус у достигнаха 1047. Положителни са малко над 4,5% от направените 22 979 теста. Най-много са новите случаи в София - 211, следват областите: Пловдив - със 151 и Бургас - със 101 новоинфектирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Прогноза преди 2 години
Антиваксърите ще намалеят.
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпреки масовата психоза не е нужно човек да изпада в такава и да носи маска.
72
2
 
0
 
! Отговори
Гладен журналист преди 2 години
До 85. "щом нямаш един интервал след точка. Следователно, не си виждал книга".-------------- Платен ***, много си жалък. В такива форуми където се броят допустимия брой знаци в коментарите, не интервалите са важни, а написаното. Атакувайки по този начин доказваш гадничката си *** душичка.
71
1
 
10
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Най-хубавото на маските е че при продължително носене съсипват имунната система и че почти всички са произведени и внесени от Китай. Липсата на кислород и увеличено вдишване на СО2 е рай за вирусите. И за ваксинната мафия. А още по-хубавото е че въобще не предпазват от ковид или както преди му казвахме - грип! Освен това маските за 5 мин. стават резервор на всички вируси и бактерии на носещия ги. Който пък ги пипа с ръка и намества на всяка минута и пипа всичко наред. Рай за вакс-мафията.
70
0
 
5
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 82 -------------- Аве ти що одиш по малките градове? Аве ти си малoумен, щом нямаш един интервал след точка. Следователно, не си виждал книга. Значи си на нивото на нашите братя от пропан-бутан.
69
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още миналата година от СЗО признаха, че маската не може да предпази човека от зараза. Или както казва наш специалист, било като че изскаме с градинска мрежа да се предпазим от комари. Но, казаха от СЗО, че с маска предпазваме другите от зараза. Но представете сиу като вдишваме, въздухът навлиза в дробовете ни с по-малко от 1 атмосфера. А когато кашляме, или кихаме - с повече от няколко атмосфери. Как тогава пазим другите? Целта е да ни подчинят тотално - да сме роби.
68
3
 
11
 
! Отговори
ТКЗС преди 2 години
Кви маски на пазара хората са излезли да глътнат въздух и спазват 2 метра :)))
67
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора с маски не съм виждал в малките градове.Масово са без маски.Аз съм убеден ,че и хигиената им е нулева.Излиза от магазина и си чопли носа и си бърка в ухото и очите.След седмица ще има по четири хиляди заразени и масово по болниците ще реват и след.това ще обвиняват,че никой не им е обяснил за ваксините,които дарихме на нашите братя от Бутан.
66
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днec бях на един от въпросните пазари. Минаха двама полицаи без маски, поогледаха се и просто се разходиха. Иначе почти всички също бяха без маски. Но това е нормално, в тия жеги, пък и на открито просто няма нужда от маски. А и не е и чак такава блъсканица, та да кажеш, че има струпване на хора. Безсмислено е.
65
11
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
ай сиктир, кой не е ваксиниран да мре и да се свършва вече, няма цял живот да ме правите на *** заради шепа хора
64
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
маските ги носят хората без зъби
63
2
 
17
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Народът избра - не иска да носи маски и е готов да си понесе последствията. Да ще има умрели, да ще има и тежки случаи, но мнозинството му е писнало от маски. Ако ваксините пазят 15% са защитени, още толкова са го изкарали напролет стават 30%. Другите ... Ще изнесат товара
62
11
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
На българина му кажи да спазва 15 метра дистанция и тогава той ще стои на 2. Смях без ***.
61
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпреки нарастващите случаи масово не се носят маски по столичните пазари......Защото маските не правят нищо, кре тенои д чета
60
6
 
26
 
! Отговори
Wolf преди 2 години
Каквото и да се случва от сега за напред, хората няма да носят маски.. Всичко в тази насока приключи....
59
4
 
8
 
! Отговори
Комбайнер преди 2 години
И аз носим маска докато съм на смяна. Да не ме види шефа, че хъркам на хладно под климатика в новия комбайн за 500 000 евро купен със субсидии.
58
7
 
20
 
! Отговори
Само преди 2 години
К.р.ретен със загладен от Кунчовците мозък може да носи маска!
57
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 66: 10 минути се търпи. Обаче 12 часа на работа с маска в производствено предприятие не! Вредни са и имам такъв случай. Още си ближе раните.
56
27
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Солени глоби да има и ще се научат!
55
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63 Не съм лекар . Просто наистина не мога да проумея хора , които не искат да ползват маска, докато пазаруват . Ако нямат здравословен проблем , не би трябвало да им пречи . Сега , ако човек е заклет пушач . Имам познат, човекът пали понякога цигара от цигара , нонстоп е с цигара понякога. Айде на него да му е трудно да изтрае една маска , ама на другите ... Необяснимо