9% ДДС за ресторантьорите и бебешките храни до края на 2022 г.

Това ще струва 175 милиона лева на бюджета
Обновена: 23 дек 2021 10:07 | 23 дек 2021 10:07, Камелия Цветанова
44
9% ДДС за ресторантьорите и бебешките храни до края на 2022 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите решиха в последния си работен ден за годината да удължат срока, в който ще остане намален ДДС за някои сектори.

Досега ставката вместо 20% беше 9% за издателите на книгите и за рестораньорите, но само за храната без алкохолните напитки и беше в сила до края на тази година.

Още по темата

С приетите днес промени в Закона за ДДС срокът се удължава с още една година.

Тази идея дойде от ГЕРБ. Първоначално от ИТН предлагаха ставката от 9% да остане в сила до края на извънредната епидемична обстановка, която е обявена до 31 март 2022 г.

Мнозинството обаче се съгласи с предложението на опозицията да я удължи до края на 2022 г.

Освен това намали ДДС и за храните за бебета, бебешките пелени и хигиенни материали.

По изчисления на Министерството на финансите намаленото ДДС ще струва на бюджета 175 милиона лева.

От „Възраждане“ коментираха, че трябва да се намали ДДС ставката и за храните и за лекарствата, защото високите цени водят до по-малко потребление.

Цончо Ганев съобщи, че от „Възраждане“ ще внесат помени в закона, с които да се намали ДДС и за малката потребителска кошница.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че е практика в голяма част от страните в ЕС ставката да е нулева за лекарствата, храните от малката потребителска кошница и книгите. Заради това от партията ще направят такова предложение в бюджета за следващата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха намалиха им ДДС онези вдигнаха цените Защо ги поощряват не ми е ясно? Явно лобито е доста сериозно.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брех кръчми, ресторанти, хотели и барове - все места за посещение от първа необходимост. До колкото ми е известно посещението им се води признак на лукс и не е от първостепенна необходимост. Но От първа необходимост са храната и особено лекарствата. За там няма намаление на ДДС. Пълен цирк. Нищо не произвеждащия бранш излезе пак най-важен от всички.
33
0
 
5
 
! Отговори
мак преди 2 години
До Анонимен34. Никой с акъл в главата не разбира, защо точтно кръчмарите са привилегировани, първо т.лупа клекна пред ричинещоси, а сега и новите и те им правят реверанси. Загадка за сетивата.
32
1
 
1
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
От медиите ни проглушиха ушите с това мери кристмас. Че те, медиите, са продажни пионки, отдавна го знаем. Но, пък чак толкоз да се подмазват и да теглят чертата на ВЕКОВНАТА БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ, НА ЗВУЧНОТО И НЕПРЕХОДНО КОЛЕДА, не сме очаквали. Къде е БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ, КЪДЕ СА НАШИТЕ КОМПОЗИТОРИ, АРТИСТИ за да сложат край на този цирк ПРЕД БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА?
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А храната????
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик. Винаги се поръчва български алкохол защото такъв ще ти донесат какъвто и да поръчаш. Виното в чаша е скъпо по принцип. По добре си купете бутилка хубаво вино и си го отворете у дома с твоята.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тия мутри може , а за тока не може да се намали ДДС ***
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не слагам лайкове на човек, който сам не си слага. Ваша работа тролска.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да разбера тези ресторантьори, какво трябва да ги дундуркаме с нашите пари. Има толкова много продукти от първа необходимост, които хората и пенсионерите специално не могат да си позволят-ЗАЩО те не са с намалено ДДС?????? Ние живеем в държавата на апсурдите! Къде е този с промяната да ми обясни този казус?
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем си набоден, хем те цакат с топла бира, та даже и си прецакан откъм осигуровки, но пък с повишена цена на буламачите, които ти сервират
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой който се е водил по акъла на комунистите не е прокопсал до сега.
24
1
 
9
 
! Отговори
морски преди 2 години
Не знам дали точно "Това ще струва 175 милиона лева на бюджета" , но изпраните пари в тези заведения са мнооого повече. После защо сме последни?! Защото сиваа икономика е най-малко 40%...Пари нямало. Няма и да има така!!!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без обсъждане ! Две мнения няма ! Ама Кой Ама Какво Защо нема такива работи
22
1
 
7
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
намаленото ддс на ресторантьорите беше показно, какво да се очаква от подобни мерки.повече печалба за бизнеса, никакво отражение на цената към потребителя. В крайна сметка хем държавата ощетена, хем потребителя нищо не усеща. Само за ПР-а ли го правим?
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данъчните закони нямат такава логика. Това е чист популизъм който ще доведе до некоректни практики, хаос, анархия и корупция, разберете го...
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УжасТ!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УРА! С 11% ще паднат цените в ресторантите! Браво! Ан така!
18
2
 
6
 
! Отговори
пурко преди 2 години
Можем и без ресторанти,извадете си ръцете от задните части и си гответе в къщи.
17
1
 
7
 
! Отговори
мак преди 2 години
Ще спре ли ричи най-сетне да мрънка, че държавата му е длъжница, подопечните му ще намалят ли ценичките? Или ще продължат с вдигане на цените, плашене с протести и хленч, че загиват, умират, фалират?
16
5
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
И знаете ли как ще се отрази, всъщност как се отразяват тези 9% на ресторантьорския бизнес? НИКАК! Даже цените скочиха още миналата година, точно когато им свалиха ДДС-то на 9%. Защото нашите "бизнесмени" така работят. Като се намали потреблението вместо да намалят цените и да печелят от оборот, те вдигат всичко. Ето и хотелиерите вчера четох, че ще качват цените. Редовно ходя в едно заведение до НДК докато чакаме лапето на моята. 2 водки Абсолют + чаша вино и порция фъстъци = 40 лева. Евтино, а