Николов: Няма намаляване на количествата газ, които се подават

Основен приоритет - отоплителният сезон да премине спокойно
41
Николов: Няма намаляване на количествата газ, които се подават
Снимка: БГНЕС

Основният ни фокус е отоплителният сезон да мине спокойно и да няма промяна в цената за обществото.

Това каза министърът на енергетиката Александър Николов пред журналисти преди да участва в заседанието на Комисията по енергетика в НС.

Още по темата
"Всички възможни алтернативни канали за доставка, както през конвенционална доставка, така и на втечнен газ, се изследват към момента. "Булгаргаз" е направил необходимото така, че да подсигури допълнителни количества. Към момента риск има, но няма влошаване на ситуацията. Няма намаляване на количествата, които се подават. За момента системата функционира нормално", уточни Николов, цитиран от БГНЕС.

Според министъра страната ще успее да се справим с отоплителния сезон било то с алтернативни горива, било с количествата от Чирен, а оттам нататък ще трябва да се правят дългосрочни планове, които да се съобразяват с поведението на Русия като основен доставчик на природен газ.

Министър Николов отговори на въпрос откъде ще дойдат осигурените количества природен газ от "Булгаргаз". "Тъй като е договор с държавна компания да кажем на съседна държава, не бих искал да навлизам в подробности. Има чувствителни данни. Просто не бих искал да поставям другата страна в лоша позиция", заяви министърът на енергетиката.

Той отговори на въпрос дали има нещо вярно в информациите, че няма да има как "Булгаргаз" да плаща газа, заради изключването от SWIFT. "Текущо - не. С банките, които са партньори, както на Българския енергиен холдинг, така и директно на "Булгаргаз" са проведени необходимите разговори, нотифицирали са кореспондентските банки от страна на "Газпромекспорт" и към момента такива рискове не се наблюдават", заяви още Александър Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма и да има намаляване на количествата газ. Путин хем ще яде як бой по тъъппото руско канче хем ще праща безропотно газ щото гладът е много по-силен от боя по канчето.
26
4
 
6
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Гладьт тепьрва започна - и ще става страшно цените всеки ден летятНе сьм вярвал , че ще предпочета бойко на власт пред тия некадьрници
25
4
 
21
 
! Отговори
PG преди 2 години
Спрете да ни натрапвате тази война и само за нея да говорите,какво ще кажете за горивата които скочиха рязко ,за цените на продуктите за всичко останало,спрете да се криете зад тази война и показвайте по реално нещата,около вас засмърдя лошо
24
1
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Този човек направи Бензина 3.5 лева , преди час . Разстрел за този Спекулант - в Полша Запечатаха Бензиностанциите които вдигнаха горивата - с Полиция и Арести .
23
0
 
9
 
! Отговори
Айше преди 2 години
На тоз министър ако му плясна два шамара ,ша са ***
22
0
 
15
 
! Отговори
Ще има, ще има ... преди 2 години
"Няма намаляване на количествата газ, които се подават"Само вие ли не знаете или се правите, че не знаете. Намаляване няма да има. Направо ще спре. Когато останем доста време без хич ще излезете герои, че сте я осигурили на 3-4 лв. за литър.
21
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как са я карали през Втората световна война без руски петрол и газ?А?Е?
20
21
 
1
 
! Отговори
РР преди 2 години
Бе кой работи с Русия, в какви фантазии живеете :D
19
1
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 15"... световнит медии от дни говорят от къде ще се внася газ за Европа от Лжир." - ми той Алжир в началото на Октомври намали износа си за Европа, понеже няма капацитет... но щом казваш "световните медии". Отделно, че Алжир работят заедно с Русия.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък мислех че ще ни спрат вноса на телефоните,телевизорите,леките коли.
17
19
 
2
 
! Отговори
До Реалист преди 2 години
Искаш да кажеш "Бог да я прости,Русия"
16
0
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 9"Щом няма намаляване на газа ,защо се увеличават горивата..." - защото до момента на борсата в Амстердам, скокът спрямо вчера е 37%.
15
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
газ от русия сега момента фиксира 2226 евро какво ще правите не знам щото наще политици не мислеха за бг мислеха за фашиска украина получихте си заслуженето
14
16
 
3
 
! Отговори
У бре преди 2 години
Как да има намаляване, като само това им остана на ушанките?
13
6
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Светът трябва да прости на Русия за войната в Украйна !
12
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помниш се, не ти вярвам
11
3
 
12
 
! Отговори
" чувствтиел преди 2 години
Информация" ?! Ха ха ха нищо чувствително няма ,световнит медии от дни говорят от къде ще се внася газ за Европа от Лжир.
10
0
 
8
 
! Отговори
Цру преди 2 години
Зеленски Опитва да се самоубие поставяйки си по три ваксини спутник5 през 24 часа
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес има - утре няма!Как ще се плаща?
8
0
 
8
 
! Отговори
кой ти каза преди 2 години
Естествено,че няма как да намалее,като си разширят диапазона на действие и стъпят в БГ ще им трябва газ,ако си мислиш,че газта минаваща през украйна е секнала :) продължавай да разсъждаваш-не,а напротив-бачка с пълна сила преноса- :) и въпросът е защо ?