Над 3 000 българи и техните семейства са евакуирани от Украйна

Антон Марков: "Зелените коридори" невинаги са безопасни
Обновена: 17 мар 2022 10:30 | 17 мар 2022 10:30, Красимир Ангелов
1

МВнР призова абсолютно всички български граждани и членове на техните семейства да използват осигурените влакове за евакуация от жп гарите в Украйна.

"Евакуирали сме от Украйна над 3 хиляди български граждани, бесарабски българи, членове на техните семейства и чужденци. Там има много украинци с български произход, така че бройката не е малка. В Киев има няколко човека и в районите на Мелитопол, Мариупол и Бердянск", заяви председателят на Ситуационния център към външното ни министерство Антон Марков в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той поясни, че "зелените коридори" невинаги са безопасни.

"Българите се придвижват с лични автомобили в районите Бердянск, Мелитопол и Мариупол, защото там няма как да се изпрати какъвто и да било транспорт. Водят се активни военни действия", обясни Марков пред Bulgaria ON AIR.

В Ситуационния център има човек на телефон по 24 часа в денонощието. Има около 1000 обаждания на ден във връзка с Украйна и Ковид мерките. Марков съобщи и телефона, на който всички могат да се свържат със Ситуационния център - 029482404.

"Министерството на външните работи има командировани 6 консула, които седят по границата с Украйна, в Молдова и Румъния. Те са на основните контролно-пропусквателни пунктове, където спомагат нашите граждани за придвижването им след това за България. МВнР съвместно с Министерството на транспорта сме организирали ежедневни линии на пункта Сирет в Румъния", заяви той.

Марков посочи още, че има хора, които са заявили, че искат да се евакуират и след това се отказват. Комуникацията е много трудна, но засега няма българи, с които не могат да се свържат.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари