Политолози: Последствията от бутафорния характер на ареста на Бойко Борисов са взривоопасни

Проф. Росен Стоянов и политологът Любомир Стефанов пред Bloomberg TV Bulgaria
Обновена: 19 мар 2022 17:49 | 19 мар 2022 17:36, Екип на Bloomberg
175
Политолози: Последствията от бутафорния характер на ареста на Бойко Борисов са взривоопасни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Надяваме се най-сетне в тази държава обвинения да не се сипят пред микрофони и камери, а да имаме правораздаване и върховенство на закона, пред който всички са равни, както си пожела и министър-председателят Кирил Петков. И наистина, след като се стига до арест на лидер на опозицията, да има сериозни доказателства, които да издържат и да доведат до оправдаване или до осъждане, в зависимост от това как прецени законът. Обратното би било взривяващо за цялата политическа система, не само за този момент, а и с дългосрочни последици, каза политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Захващайки се с това дело, министър-председателят на новото правителство Кирил Петков и всички около него трябва да са наясно с всички онези процедури, изцяло демократични, които трябва да спазят. Така че, освен да разкажат своята версия, да са подготвени (най-вече в правната сфера), за да може всичко това, да доведе до единственото възможно място, където може да се вземе крайното решение, а именно българския съд, каза от своя страна проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации, който гостува в предаването.

Още по темата

"Правителството се опитва да действа на един фронт, който безспорно се нуждае от действие. Безспорно имаме нужда да се избяга от мантрата на бившия министър-председател и настоящ лидер на опозицията Бойко Борисов: "Ние ги хващаме, те ги пускат". Но това не трябва да става на всяка цена и с всички средства", каза Стефанов.

Бутафорните моменти са видими в "неумението да се говори и да се вербализира политика, неумение да се комуникира онази теза, която смяташ за вярна и зад която заставаш, понасяйки цялата отговорност или щети, ако не си прав", каза проф. Стоянов. Наблюдаваме "един непрофесионализъм в публичността и едни коментари дори от най-високо ниво".

"Липсата на институционална иформация може да произведе този необходим за слуховете вакуум. Те се развиват най-вече тогава, когато има дефицит на данни, на аргументи, на информация. Това е една предварителна работа, с която не са успели да се справят. Предполагам, че единствено и само на база на самозвана харизматичност или някакви конюнктурни резултати на едни трети по ред избори политиците, които заемат висши държавни позиции в момента, са се предоверили на това, че ще бъдат достатъчно добре разбрани и ще бъдат подкрепени от достатъчно широк кръг от хора. В крайна сметка демокрацията е в процедурите и все повече по този казус в правните процедури. Компетентни по този казус оттук нататък трябва да са т.нар. компетентни органи, българската прокуратура и най-вече съдът. Да не забравяме, че въпреки че сме член на НАТО и Европейския съюз, България е суверена държава", заяви проф. Стоянов.

Според Любомир Стефанов последствията са взривоопасни. Опасността е в "демонстративния, бутафорен характер" на целия арест.

"Второ в това, че неизпълнението на процедурите, незачитането на институционалния баланс, неизпълнението на предписанията на закона, ще доведе до това правителството да се делигитимира скоропостижно и в рамките на седмица да отидем на една безкрайно зловеща криза. Защото това, което си позволи г-н Петков да напише във Facebook: "Защото никой не е над закона", нека припомня, без никаква следа от ирония и сарказъм, че самият той не само "нарита закона", но се постави над основния такъв...Тази акция срещу лидера на опозицията, без да бъде юридически издържана, без да бъде прозрачна, на мен ми изглежда меко казано провокация срещу тази промяна, която се опитваме да наложим - прозрачност и върховенство на закона в държавата", анализира Стефанов.  

Правомощията на Европейската прокуратура са ясни. По разписание и идеен принцип тя трябва да се занимава със злоупотреби с европейските фондове и програми. Така че, 120-те сигнала, които са подадени към нея, са в тази посока, допълни Стефанов.

В тази връзка темата за изнудване на Васил Божков върви в съвсем различна посока. "За това казвам, че има някакво разминаване между вътрешните послания на зам.-министър председателя, министър-председателя и министри от кабинета на управляващата коалиция и това, което европейските медии ни съобщават за случващото се в България. За да не изпадаме в когнитивен дисонанс, очаквам ясна позиция на прокуратурите - българската и европейската - и да видим това, което се случва, какво е. Иначе броим диви зайци и спекулираме, без да имаме яснота за какво говорим и кой е принципалът на това следствие, на това разследване и на делото, което ще се води",каза още политологът.

"Обърканото е това, че няма разпределени роли на единното говорене и позиция, която дава устои и прогнозируемост. Защото рискуваме, не да попаднем в перфектната буря, както онзи ден г-н Петков нарече ситуацията, а да попаднем в една тотална турболенция, да се получи още едно категорично разграничаване и разслояване на българите вече по абсолютно друг признак", каза проф. Росен Стоянов. Имаме разнопосочно говорене, и от страна на управляващите, и от страна на опозиция, добави той.

Хипотеза, която обвързва случващото се, с идеята за предоставяне на оръжие на Украйна, е "част от поредицата конспиративни, абсолютно несвързани и една друга повдигащи се на степен истерични теории", заяви Любомир Стефанов. "Без доказателства всичко това е в сферата на спекулата. Това е откровено конспиративно параноидно мислене, където една над друга изказаните тези се надскачат, защото има вакуум в липсата на качествена информация от органите и институциите, които трябва да я предоставят", допълни той.

"Трябва министър-председателят, който води политическото мнозинство в парламента, да излезе и да каже какво се случва. Не е арестуван просто лидерът на една партия. Арестуван е лидерът на опозицията. Това, ако не разбират хората, които управляват България, какво означава, е много, много тъжно и не говори за промяна. Той направи някакво изявление, но не може това изявление да е просто "някакво", защото става дума за много сериозна акция с взривоопасен потенциал. Точно, защото е направил "някакво" изказване, то предизвиква "някаква" вълна от "някакви" хипотези и спекулативно-конспиративни теории. Трябва да се излезе с ясно послание, което да носи ясен адресат на обвинението, ясен адресат на политическата отговорност, ясни подробности за това какво се случва. Всичко останало предизвиква нови и нови вълнички в така или иначе достатъчно размътеното ни родно политическо пространство", заключи Стефанов.

За да изглежда ситуацията по-малко бутафорна, "очаквам да видя държавническо поведение, а не политиканстване", каза проф. Стоянов. "То трябва да се изразява в лидерство, както и в това някой да поеме отговорността за всички последствия, следващи дадено решение и той да заложи цялата си политическа кариера".

Независимо от всичко, така или иначе, този залог на политическа кариера "вече е факт", потвърди Стефанов. "Няма връщане назад. Имаме вече Casus belli, тоест "повод за война" на управляващите в лицето на "Продължаваме промяната", които дори все още не са и партия, с най-голямата опозиционна партия, която не трябва да забравяме, че управлява държавата на местно ниво. В този смисъл има огромен потенциал за възможна реакция в обратна посока и само въпрос на време е да съумеят да се прегрупират, за да реагират. Вярвам, че няма по-силен от държавата и предстои да видим кой ще вземе отговорността в своите ръце".

На въпроса какъв е най-лошият сценарий, който може да последва от тази ситуация в България, професорът каза: "Тотален разнобой между централна и местна власт. Тук говорим не само за това дали да се плащат данъци, или не, а да се блократ основни артерии, пътища... Да не забравяме, че в България само 15-20 тира могат да блокират основни артерии и да спре доставката на всичко".

"Живеем в турболентни времена. Трябва да сме по-хладни в оценките си, по-трезви в преценката и най-вече да не губим вяра в българските институции и конкретно в българската съдебна система".  

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
1
 
! Отговори
teo преди 2 години
Никой не е над закона !!! Тогава защо никой не уведомява народа КАКВО Е НАКАЗАНИЕТО КОГАТО НАРУШИШ К О Н С Т И Т У Ц И Я Т А ???? Премиера Крил Петков и президента Румен Радев НАРУШИХА КОНСТИТУЦИЯТА БЕЗНАКАЗАНО !!! ЗАЩО БЪЛГАРИНО ????
138
1
 
4
 
! Отговори
Каракочев преди 2 години
Платени сондажници на човешките мисли,дали ареста на Борисов е бутафорно действие от страна на управляващите,ще си проличи през дните на следващата седмица."Генерали,професори,академици",на път и под път.Държавата ни гъмжи от мозъци.
137
4
 
6
 
! Отговори
бе не знам преди 2 години
Ама на народа яко му се насъбраха простотийте в последно време,и при едни нови избори Герб направо ще ги отнесе!Пък вие се правете на интересни по форумите,лошо няма!Само да не сте много изненадани!
136
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Към управляващите Подозрително некомпетентни - пак прилича на сценарий. Но пък такъв грабеж не е имало. Сценарий?
135
4
 
11
 
! Отговори
Към управляващите преди 2 години
Със всяко ваше действие само вдигате още повече рейтинга на Бойко. Той и опозицията дори няма нужда да си мръднат пръста. Вие сами ще се изчегъртате ! Вашата любима фраза. Толкова сте некомпетентни. Нищо смислено не сътворихте за цяла година. И сега въпрос към протестърите : Сега по добре ли живеете от преди година ? Няма ли да излезете на Орлов мост да поскачате и опикаете на хората входовете на околните сгради ?
134
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато политолози и политици набиват в глaвите на хората думата "сценарий" ... За какво спорите, не мога да разбера. Кой е положителен герой, и има ли въобще положителни качества? ПП-то са актьори-аматьори, кукловодите зад тях /сценаристите/ са важни. Машинното гласуване е също сценарий, Ковид-а също, цените, опашките също. А някои местят самолети, бронетранспотьори, затварят граници и конфискуват пари, които също ще използват за оръжие.
133
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП била европейска, а не проруска партия. На колко ракии ги пишете тия небивалици, другаре?!?
132
9
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 2 години
Бутафория е това на прокуратурата. Видяхме ви. Лъжливи ***. Ще ми казват какво да мисля? Че да не сте много умни бре!
131
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' рубладжийски партии '' .................................. Бсп под ръководството на Нинова претърпя сериозна (и изненадваща) Еволюция, и към настоящия момент Бсп е по-скоро европейска отколкото проруска ... колкото до Атака и Възраждане, там трябва да се действа като при гнездо стършели - поливане с бензин и палене!
130
9
 
19
 
! Отговори
Терор преди 2 години
Това беше абсолютен комунистически терор , сплашване за Бойко, който е неудобен опонент на Радев и Кирчо - излагация ! Демокрацията е в опасност!
129
8
 
6
 
! Отговори
150 преди 2 години
Едно е да се *** с Кирчо и Рашков, друго е да се правиш на велик на европейския прокурор. Гешефта знае, че ако кака Кьовеши каже, или се подчинява, или отива в затвора. Европейците пипат с меки ръкавици, но ръцете под ръкавиците са от стомана.
128
3
 
5
 
! Отговори
До :) преди 2 години
Въпросът е дали Кьовеши има право да извършва арести, защото по спомени в момента те според европейското право могат само да прехвърлят на нашата прокурватура.
127
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да има никакви последствия, както нямаше и голям протест. За разлика от протеста след атаката над президенството, тук имаше само тесни партийни функционери и никой друг. Борисов даже не е депутат и отдавна е свършил за политиката. Да не би ГЕРБ нещо да се екзалтираха покрай събранието си и да си повярваха, че се връщат на власт? Това никога няма да стане ако ще и 4 години да имаме служебни правителства.
126
9
 
13
 
! Отговори
ало ало преди 2 години
рашков и кирчо да се събуят и ...ганкиното на бос крак....
125
24
 
12
 
! Отговори
:) преди 2 години
Кьовеши като го арестува няма да е "бутафорно". Доста герберасти отиват в затвора. 100% сигурно.
124
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 143 - Така е! Мен ме погна някакъв колектор за някаква сметка от преди 15 бодини още като беше Мтел. Сега, че го убих -убих го, ама си знам работата. Няма свидетели, няма доказателства - от 5 години не мога да му видя края на тая мизерия. Все привиквания, все глупсоти, звъни ми майка му да плаче и вика де е... аз викам - ще заведа при него, споко ... И не спират с тормоза ... кво е тва е? Правова държава, ама нанай ... Ако човек не си върши работата сам или с родата ... не става
123
8
 
27
 
! Отговори
НЕВИДИМАТА РЪКА... преди 2 години
Е ФИГУРАНТ N:1 HA ЧEPEПA-ГУМЕН ГАДЕВ........ ТОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ НА ЧАШКОВ И КИРТАКА....
122
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
долна работа са това комунистите
121
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така,чрез подмяна и по"инерция"се допусна и появата и (което е най-лошото и на преступната им дейност)колекторските фирми,който "изникнаха"поради пропуски в законодателството ни,но въпреки,че са незаконни,никой не ги разследва,ами даже и ги защитаваха.А колко хора бяха тормозени без причинно,години подред.Кой имаше сметка да им се замитат престъпленията?
120
5
 
2
 
! Отговори
Дар от вселената преди 2 години
Хора които казват че на този свят няма лесно, всъщност лъжат нарочно !Запознайте се с мен, но само ако ме обичате, за да ви обясня за какво става въпрос!

Спонсорирани публикации