69% от българите подкрепят по твърдата позиция спрямо РСМ

Има признаци на втвърдяване на общественото мнение у нас
1 апр 2022 19:00, Нели Христова
82
69% от българите подкрепят по твърдата позиция спрямо РСМ
Снимка: БГНЕС

68,9% от анкетираните подкрепят тезата, че България трябва да запази твърдата си позиция спрямо РС Македония. Това показват данните от проучване на „Галъп“.

„68,9% от респондентите подкрепят тезата, че България трябва да запази твърдата си позиция спрямо присъединяването на Република Северна Македония в ЕС“.

„Малко над една пета са на обратното мнение – България да промени позицията си към по-мека“, заявяват от „Галъп“, добавяйки, че почти аналогични данни бяха отчетени и през лятото на миналата година.

„Това показва, че съществена промяна в нагласите по тази тема по-скоро няма, а обзорът назад в годините показва дори признаци на „втвърдяване“ на общественото мнение у нас“, заявяват от агенцията.

От "Галъп“ също така отчитат, че за последните две години все повече българи поставят като важно условие за приемането на РСМ в ЕС изпълнението на Договора за приятелство и добросъседство, подписан от премиерите на двете страни на 1 август 2017 г.

Данните са от независимата изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, съответно телефонен сондаж сред 800 души, проведен през февруари 2022 г., телефонен сондаж, проведен през юни 2021 г. сред 890 души, както и изследвания лице в лице, проведени съответно: ноември 2020 г. сред 808 души; декември 2021 г. сред 803 души; януари 2022 г. сред 805 души. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Не 69%, а 99% искат по твърда позиция спямо сърбоманите в македонско! Кирчо мазника да внимава защото ще бъде прогонен той и родата му ако пусне аванта на тия дето на български език отричат, че са българи!!!
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Киро му го рекоха в Благоевград. Да пусне мякудонците е по-лошо от Юда на масата. Послушкото дано да ги е чул.
52
8
 
2
 
! Отговори
София преди 2 години
Аз подкрепя на пук на 69%българи!
51
2
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 2 години
след като се изкъпеш ще установиш че си "чист" българин и *** вода, честно казано самоопределението на хората е върховна европейска ценност и всеки може да се чувства и да има собствена убеденост какъв е, а иначе мястото на Македония е до България в ЕС всичко друго е не български интерес!
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страха от репресиите и мъченията от сръбските комунисти спрямо дедите им след 1944 г.,продължението от сръбските служби и продажни политици след отделянето от Югославия изобщо не е изчистено.Това е тежка карма на коминтерновския произвол по поръчка на Сталин,но изпълнен от сръбските комунисти защото е и в техен интерес да бъде заличена една древна нация.Омразата се кове от десетки години за да стане правило.Докато сърбите командват, от изток помагат трябва много много мъдрост,подход и политика
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърватия и Словения отвориха архивите публично,анализираха ги,направена е ревизия затова тези страни се развиват самостоятелно по европейски път.В СМ обаче архивите се крият.Разликата с"македонците" е че техния етнос не е бил асимилиран,за разлика от геноцида в СМ.Затова за да се променят обстоятелствата,трябва да се отворят архивите,публично достъпни и тази агония и пропаганда да спре.Дори българите да бъдат вписани в Конституцията без истината за дебългаризацията и причините няма да има бъдеще
48
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не трябва да остъпва от истината за нашата истори и това да го разясни на нашите приятели от ЕС и САЩ за да окажат и те натиск на Македония
47
9
 
2
 
! Отговори
до 54 лъжльото преди 2 години
Стига си лъгал ***. Ако дядото ти бе от Македония, нямаше да пръскаш такава ненавист и злоба. Айде бегай в руското посолство, че рублата пак пада...
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
злобицата ви побърква, добре че 30% от българите ще решат това а не останалите 70% на които животът им се управлява от травматичният опит добит през годините
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** винаги е бил *** и ще си остане ***
44
7
 
14
 
! Отговори
ВЕТО преди 2 години
ВЕТО ВЕТО ВЕТО ПОГЛЕДНЕТЕ ТВ КАНАЛИТЕ ИМ КАК СЕ ОТНАСЯТ КЪМ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО . ТАКАВА ОМРАЗА НЯМАТ И УКРАИНЦИТЕ КЪМ РУСНАЦИТЕ
43
7
 
7
 
! Отговори
Простокиро преди 2 години
Как така? Нали Простокиро каза, че агенти на КГБ спират евроинтеграцията на Западните балкани. По тази логика, 68.9% от анкетираните са агенти на КГБ.
42
31
 
12
 
! Отговори
Македонка преди 2 години
Аз съм за уважаване искането на РС Македония да влезе в ЕС и да престанем ние да ги определяме какви са. Това си е тяхно право да решат дали са македонци или българи.
41
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо ми е роден в Северна Македония въпреки това не ги искам в ЕС, ао ще ни краддат историята и ще репресират българите там.
40
3
 
6
 
! Отговори
FMC преди 2 години
Тия ГалАп(ат) си вършат добре работата. Другия месец ще сме 49%, точно преди да ги приемем :)
39
7
 
28
 
! Отговори
преди 2 години
Аз съм за втъвърдяване на позицията на защото мразя макединците! Напротив смятам, че сме една кръв с тях. Това което ме притеснява е, че се опитват да заличат историята ни като я присвояват. Ако ги пуснем в ЕС този процес ще продължи необратимо. Същото правят с хората които имат българско самосъзнание в Македония.
38
2
 
11
 
! Отговори
Значи 31% преди 2 години
Са ромите и турците!
37
5
 
25
 
! Отговори
era преди 2 години
как пък не познавам един, който да ги иска тези промити мозъци в ЕС. Киро Пекинеза да им направи една ЖП линия и магистрала, ако иска да развиваме икономически отношения с тях, но до там.
36
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък съм ЗА да ги одобрим за ЕС. Мен лично не ме вълнува какво е било преди 100 или хиляда години. Важното е сега всички да живеят спокойно и държавите да просперират икономически. Няма как насила да ги накараме да ни харесват. Деугия вариант за тях е да не ги пуснем и да се сдушат със Сърбия и Путин. И пак Балканите ще са безкраен извор на напрежение.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бащата на Самуил е българин а майката арменка Рипсимия.Имената на него и братята му са от библията, а не еврейски!Имената Самуил и Давид са с разновидности в почти всеки народ!