Нежелана поща: 200 кг хартия от вход годишно отива в кофата

Проектът е написан преди четири години
10 юни 2022 18:31, Анисия Иванова
13
Нежелана поща: 200 кг хартия от вход годишно отива в кофата
Снимка: БГНЕС

Проектът „Без нежелана поща, моля!“ се провежда в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Плевен, т.е. можем да твърдим, че е на национално ниво и е финансиран по оперативна програма „Околна среда“. Това каза председателят на УС на Сдружение „Коалиция Природа България“ Александър Димитров по време на пресконференция в литературен клуб „Перото“.

„От доста време, от години насам, се сблъсквам с един проблем – когато вляза във входа пощенската ми кутия е претъпкана с едни хартии, които не искам да получавам. Отварям я гневен и вадя всичко каквото е там, и го хвърлям в един кашон, който после някой някъде изхвърля. Създава се много боклук и се хаби един доста ценен ресурс. И дълго време търсихме как да решим този проблем, и накрая успяхме да намерим решението (в Барселона се оказа, че са го намерили, в Париж и в други големи европейски градове), много просто – като се постави една лепенка на пощенската кутия "Без нежелана поща, моля!". Така, когато дойде пощаджията във входа, той просто пропуска пощенските кутии, на които са поставени такива лепенки, а листовките достигат само до хората, които наистина ги искат“, заяви той.

Димитров съобщи, че този проект е написан още преди повече от четири години. „За съжаление, имаше COVID, локдауни, какво ли не и условията позволиха да бъде стартиран чак сега. Но както се казва, по-добре късно, отколкото никога“, каза той.

"Какво включва проектът, той е доста мащабен: предвижда две големи проучвания, които ще кажат какво точно се пуска в пощенските кутии, да установим какво е количеството на нежеланата поща, от какво естество е и кой е нейният издател, да идентифицираме кой произвежда листовките, които ние не искаме да получаваме. Втората задача е да се измерят повече от 400 пощенски кутии, така ще имаме доста подробни данни какво точно се случва.

След това ще бъдат направени два анализа, 6 кръгли маси в шестте град. И накрая на проекта ще има среща с основните замърсители да ги наречем. Ще гостуваме на големите търговски вериги, които идентифицираме, ще поговорим с тях за алтернативни начини как може да се разпространява тяхната реклама. В никакъв случай не искам да заклеймяваме никой, не ме разбирайте погрешно. По-скоро искаме да покажем, че има по-добър начин как да се случва това“, информира председателят на УС на Сдружение „Коалиция Природа България“.

Александър Димитров показа листовки, които са събирани в продължение на по-малко от един месец от един вход, или това са 16 килограма хартия, като той уточни, че е събирана само нежеланата поща, „т.е. това, което е останало в пощенските кутии, не сме го вадили оттам“. "16 килограма – това значи, че около 200 килограма на година само от един средно голям вход в София отиват директно в кофата. Ако само този вход се откаже в продължение на една година, ще спаси живота на две дръвчета. Сметнете колко входа има в София. Говорим за една голяма гора, която можем да спестим всяка година и да я спасим“, каза в заключение той. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Проект-дрън-дрън преди 1 година
Който е налапал проекта, той ще намаже. Ще анализират, ще откриват очевидни истини и ще направат безсмислени предложения за действия, които никой няма да предприеме. Накрая ще има едни усвоени пари и никакви полезни последствия.Пиам само къде да си изхвърля хартията, като наблизо до жилището ми вече няма контейнер. А когато имаше, плебса си изхвърляше обелките от картофи вътре. В нормалните държави тези проблеми отдавна са решени - има наредби, а който не ги спазва - глоба.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кауфланд пак подарява коли. А какво стана с BMW-тата от предишната им кампания?
11
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 година
Жоро Игнатов от Съдебен спор ще проведе ли интервю с Мар Тина Атанасински да разберем какво работи тя
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би трябвало като напишеш на лист,че не желаеш да получаваш реклами и я залепиш на пощенската си кутия тези които пускат рекламите да подминат съответната пощенска кутия. Така поне се прави в някои европейски държави. Тогава нищо повече не получаваш.
9
0
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 1 година
Ами щом съседите ти нямат мобилен телефон и интернет - това ги оправдава. Но всички наоколо да ги заливат с талаш? Знаеш ли как е в Австрия? Лепи се един стикер - "Молим ви, без рекламни материали и брошури, които не носят конкретно име и адрес на тях. Ако все пак толкова държите на това - тази брошура ще ви струва 1 милион евро, защото приемате условията на собственика." Но това са само зевзеците. Обикновено се слага стикер "Молим без рекламни материали" и толкова. И се съобразяват. Иначе - съд
8
1
 
9
 
! Отговори
Дзъ преди 1 година
И без проучвания ги знаем: Лидъл, Кауфланд, Била, Гантастико и цветни изрезки на престъпници: даващи кредити или спешна ключарска помощ или купуващи апартамент в района
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото на магазините им разрешават едни безданъчни пари за реклами и всякакви врътки и кражби!За туй по телевизии и радиа само реклами!Проблема се решава с Едно изречение"Спират се тия пари"!
6
0
 
9
 
! Отговори
Елза преди 1 година
То едни комитети,проучвания, съвещание, много труден въпрос за разрешаване, поне за един мандат време има
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-агресивно и натрапчиво ми се рекламира нещо - толкова повече ме отблъсква и няма шанс да го купя. Пример - Била Кауфланд Ефбет Тейкауей и др.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съседките са в пенсия и нямат модерни телефони. Чакат си хората брошурите и се пишат списък с продуктите. Не забравяйте, че има и възрастни хора за които са важни промоциите!
3
3
 
10
 
! Отговори
az преди 1 година
Реклама по пощата без изричното ти съгласие, трябва да бъде забранена със закон. От къде на къде ще ме тормозят с глупостите си само. Ако нещо постигат, е единствено отвращение към магазините им.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе ми забраняватв сламките нали .... никъде не съм видял сламки ... ама хартия по блоковете тонове.. иначе сме много зелени:)))) цирк
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как ще накарате чуждите капиталисти като Кауфланд и Била да спрат да ни пълнат кутиите с промоции на изтеклите им от сток неща ?