Доц. Вазов: 8% е привнесената инфлация, останалите 8 са наша заслуга

В края на годината ще сме с около 20% инфлация, прогнозира доц. Вазов
17 юни 2022 17:30, Анисия Иванова
40
Доц. Вазов: 8% е привнесената инфлация, останалите 8 са наша заслуга
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният страх в европейските икономики е от инфлацията. В България има привнесена инфлация и тя е в рамките на около 8%. Останалите осем са си изцяло наша заслуга и те са вследствие на всички политики, които бяха проведени досега у нас. Това каза доц. Радостин Вазов, ръководител на катедра "Бизнес администрация и маркетинг" във Висшето училище по застраховане и финанси, в предаването "В развитие”.

Тези процеси бяха видими още в края на миналата година и много експерти алармираха и призоваваха за навременни мерки. В момента виждаме точно това – резултата от бездействието или от действия, които изцяло бяха проинфлационни, а не с цел ограничаване на инфлацията.

"Мерките, заложени в актуализацията на бюджета, категорично са проинфлационни и ще стимулират инфлацията. Предполагам, че в края на годината ще сме с около 20% инфлация”, прогнозира доц. Вазов.

Необходимите мерки за намаляване на инфлацията включват ограничаване на потреблението чрез намаляване разходите на държавата. Държавата е един от основните играчи в икономиката, който харчи пари. В момента, в който държавата ограничи потреблението си, ще окаже натиск върху цените, така че ако не ги намали, поне ще ги ограничи и ще ги остави на тези нива, които са в момента, каза събеседникът.

По думите му рецесията е неизбежна.

Още по темата

"Както бързо нарасна инфлацията, така и рецесията ще дойде по-бързо”, посочи гостът, но подчерта, че при такъв темп на инфлацията такива кризи не са толкова дългосрочни.

Според събеседника в момента е златното време за предприемачеството, защото са налице цели нови полета за развитие.

"Съветът ми към предприемачите е да търсят решения и ще си осигурят финансиране. Има много свободен ресурс, банките също разполагат с доста средства”, подчерта доц. Вазов.  

Доц. Вазов е сред модераторите на конференция на тема „Икономика на страха”, посветена на 20-та годишнина на висшето училище, която се отбелязва през 2022г. Събитието ще се проведе на 23 юни от 10.30 часа във ВУЗФ, зала 501.

Темата на конференцията бе избрана, защото е интересна поради няколко причини. През последните две години наблюдаваме трансформация на цялата световна икономика вследствие от пандемията от Covid. Затова нарекохме и конференцията „Икономика на страха”, защото външен фактор за икономиките, който няма отношение към самите тях, допринесе за това, че бяха нарушени изключително всички вериги за доставки, взаимоотношения с партньори и се наложи цели бизнеси да бъдат трансформирани, посочи събеседникът.  

Целия разговор може да гледате във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Чудомир преди 1 година
8+8=16!Тия съвсем взеха да се подиграват на сиромашията!Хляб Аитос януари 1.25 сега 2.85!Дизел екто 2.45 сега 3.75 бря бря като време оно и тия са с купени дипломи по математика пък чакай после да оправят икономика направо не ми се мисли какво става в БНБ!
19
2
 
1
 
! Отговори
Възраждане=БКП преди 1 година
Възраждане е новият проект на Държавна сигурност който ще замени БСП и ще поеме електората му. Кафевият джуган с вид на болшевишко кафяво прасе възнамерява да провежда отново Народен съд.За това ур-удливият Корнел се подсмихва, защото възраждащите се болшевики са под нейно пряко РЪКОВОДСТВО КОНТРОЛ и УПРАВЛЕНИЕ.
18
1
 
1
 
! Отговори
Ники преди 1 година
Петков току-що каза по Канал едно че пенсиите са вдигнати с 55% и всичката инфлация привнесена. Няма такъв лъжец
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не е наша, на Кокорчо Нанапения е. Тая мека цицa м/у другото отблъсна ли агресията или само ни вдигна всичко по x2, за един преател питам ? И ше вземат ли участие със Спецов, на Фандъковия гей парад или ше го тъпче без да се афишират?
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,От 186 държави ние сме на 24 място .Киро и опуления съсел нищо не разбират. Единият е крадец, а другия ходят на почивки с любовницата си.До края на годината инфлацията ще бъде 30-40 %. Киро ще се погрижи затова.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айм ин лов уит дъ Коко! Бейкин сода ай гат бейкин сода!
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обвинявате Кирчо и Кокорчо, но АКО БОЙКО БЕШЕ НА ВЛАСТ - ИНФЛАЦИЯТА ЩЕШЕ ДА Е ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля,доцент...всичко е спекула,оправдания с войната в Украйна,изнасяте олио,и после го внасяте отново,но на двоймна цена..и не Украйна не е житницата на Европа,Една Францияпроизвежда в пъти повече от Украайна,
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента се затварят бизнеси а не се отварят . Ще стане и по зле . ЕС ту свива потреблението ,обезценява труда и намалява населението и съответно потребителите. Тоест трябва да се затварят бизнеси .
11
2
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Продължавайте да гласувате за Шоумени и циркаджии, Кирчовци, Бойковци, ДС Комунисти и пишман патриоти. Напълно си заслужавате положението!
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера даваха данни за газохранилищата в Европа и познайте кое е най, най празно. Естествено това в Чирен. Средно газовите хранилища в ЕС за запълнени на 50%, а нашето Кирчо го е оставил на 24% и зимата ще има голямо бау
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее какво мрънкате пък вие? Нали си накупихте биткойни.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заслуга са на киретата, както и заслуга е евтиния газ от двата кораба които се оказаха скъпи и не само скъпи, но няма и трети. Юли месец оставаме без газ и цената му пак ще е в космоса.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашата инфлация е заради бойковите спекуланти,които надуха цените.
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
8% са заслуга на простоКиро, Христо мра во яда, и КорНи комунистката. Това трио ни управлява сега. Живееем е интересни времена....
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Народът ***,животът тежък, скучен. Живот без маска и без грим озъбено, свирепо куче." Н. ВапцаровДържавата няма да се оправи,а политиците са отражение на народа /***/ Същият този народ тъпо избираше Бочето мандат след мандат,което си беше ритуално сепуко на държавата! А както се казва в някои реклами-Но това не е всичко! Народът беше достатъчно *** да избере Слави,апропо ,подобна грешка са направили и украинците със Зеленски....И накрая глупостта стигна своя апотеоз с Кирчо и Кокочо
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
..хайде и този голям специалист...как изчисли кое колко било....или май самопи метода " by oko "
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Гечев е в управлението не може да няма инфлация или хиперинфлация и фалиране на банки. Справка 1997 год.
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Професоре,не е наша,най голяма заслуга за нея имат Неадекватникът -ПРОДАЖНИК Киро Простото и Ко!
1
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Останалите 8% са заслуга на Кирчо и Кокорчо и шайката некадърници от ПП!!!