Кирилов: Промяна в цена на лекарство - веднъж годишно

Повишението трябва да е в рамките на отчетената инфлация
9 окт 2022 10:22, Елка Василева
18
 Кирилов: Промяна в цена на лекарство - веднъж годишно
Снимка: архив, БГНЕС

„Има пределни цени на лекарствата в зависимост от това дали се дават с лекарско предписание. Увеличението на цената на лекарство може да стане веднъж годишно в рамките на инфлацията, която НСИ отчита“. Това заяви пред bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Регулацията на цените в рамките на Европейския съюз е единна. Затова може да се наблюдават разлики в цените спрямо държави, които са извън ЕС“, уточни той.

Според него е важно да се намери баланс в рамките на Европейския съюз, за да не се стига недостиг до лекарства.

„Факт е, че в различни периоди се наблюдава недостиг на определени продукти. Недостигът на един лекарствен продукт води до свръхтърсене на алтернативата. Това води до възможно забавяне и на алтернативния продукт“, посочи той.

„Част от хората са с впечатление, че държавата се занимава със закупуването и разпределянето на лекарствата. Касае се за един пазар, който е частен – производителите и аптеките са частни. Регулаторът има друга роля“, допълни директорът на ИАЛ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ефектът от идването на Кирил Петков на власт беше все по-скъпи и по-скъпи лекарства.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промяна в цена на лекарство, веднъж годишно - добре. Но през следващите три години по 10% надолу. Така може и даже е задължително, че се оляхте и в спирането и в подменянето, и в рекламите на лекарства, и в цените.
8
1
 
1
 
! Отговори
Къде е преди 1 година
марешки-радетеля за благото на народа?И в неговите аптеки има смяна на цени почти всеки ден.
7
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ксралелто20 28 хапчета 120 лв в една аптека поискаха доплащане 57 лв вместо40 лв какво е това ценообразуване
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментар 2 го е казал най-точно и ясно! Държавата и НЗОК продължава с НЕАДЕКВАТНИТЕ си политики на регулация!!! Защо не се опитате да регулирате по същия начин строителите, брокерите, производителите и търговците на храни и други стоки и услуги?! Ясно е че тези мерки ще доведат до изчезването на все повече лекарства от търговската мрежа.
5
3
 
4
 
! Отговори
Пенкилер преди 1 година
Какви па толкова разходи за сложиш няколко милиграма активно вещество в нишестени таблетки? Опаковките са най-големия разход - до 7 ст. на брой, останалите 5-30-80 лева са си чист приход. Затова ни заливат с реклами на лекарства за какво ли не, повечето с нулев ефект, създадени с единствена цел - печалбарство.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова регулиране е доста неадекватно. Това обикновено означава, че в определената цена е включена очакваната инфлация за цялата година и реално се плаща по-скъпо лекарство целогодишно. Според мен трябва да има определена норма на печалба за всеки по-веригата и ако някой реши да спекулира и да прави огромни печалби системата да го накаже.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А промяната може ли да е в отчетената дефлация? Питам, защото олиото пак стана 4 лв. за литър!!!
2
1
 
7
 
! Отговори
До Богдан Кирилов преди 1 година
Г-н Директор на Агенцията по лекарствата, ще ни кажете ли защо през тази есен от аптеките изчезна медикаментът "Нолипрел", и най-вече този от 2.5 мг? С това не много скъпо лекарство, достъпно за всички, се поддържат нашите майки и баби. Знаете ли изобщо за какво се приема? Ако в семейството ви има някой с високо кръвно налягане, питайте го. Питайте и какво може да му се случи, ако преустанови приема.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toя е клиент на трибунала. Времето му изтича.